Jump to content

Gjeografia fizike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjeografia fizike është disiplinë e Gjeografisë e cila merret me studimin e dukurive natyrore (natyrës) pa ndikimin e shoqërisë njerëzore në të (dorës së njeriut).Kjo shkencë studion fenomenet fizike që ndodhin në sipërfaqen e tokës, rezultat i të cilave është e gjithë ajo që shohim përreth nesh dhe e quajmë reliev. I tërë ky varg fenomenesh ndikon në tri mjediset themelore të planetit, përkatësisht në tokë që përbën Litosferën, në ajër Atmosferën dhe në ujë Hidrosferën.[1]

Gjeografia e përgjithshme ndahet në : Gjeografi Fizike dhe Gjeografi Shoqërore.

Gjeografia fizike ndahet në :


Përmbajtje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjeografia fizike merret me studimin e mbështjelljes gjeografike si tërësi unike, ligjësitë e përgjithshme të ndërtimit, përbërjes, etj. Gjeografia fizike gjithashtu merret me studimin e disa pjesëve të mbështjelljes gjeografike për të cilat ekzistojnë disiplina të veçanta të kësaj gjeografie të përgjithshme fizike, psh : me studimin e formave të relievit dhe gjenezës së tyre merret gjeomorfologjia : me studimin e ujerave në tokë merret hidrologjia : me studimin e klimës merret klimatologjia, etj.Gjeografia fizike studion natyrën e mbështjellësit gjeografik nga disa aspekte : Si tëresi fizike , sipas komponenteve përbërëse dhe sipas tërësive natyrore.[2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Çavolli, Riza (2006). Gjeografia 12. Pejë: Dukagjini. ISBN 9951-05-107-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Petro, Rita (2006). Atlas Themelor i Gjeografisë Fizike. Tiranë: Albas. ISBN 9989-108-37-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)