Gjiri i Korinthit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjiri i Korinthit ose Gjiri Korintik është një hyrje e thellë e detit Jon, që ndan Peloponezin nga Greqia kontinentale perëndimore. Kufizohet në lindje me istmusin e Korinthit që përfshin Kanalin e Korintit të projektuar për anijet dhe në perëndim nga ngushtica e Rionit e cila zgjerohet në Gjirin më të shkurtër të Patrës (pjesë e detit Jon) dhe pika më e ngushtë e të cilit lidhet që nga viti 2004 nga ura Rio-Antirrio. Gjiri kufizohet nga ndarjet e mëdha administrative (njësitë rajonale): Etolia-Akarnania dhe Fokida në veri, Beotia në verilindje, Atika në lindje, Korinthia në juglindje dhe jug dhe Akea në jugperëndim. Gjiri është në lëvizje tektonike të krahasueshme me lëvizjen në pjesë të Islandës dhe Turqisë, duke u rritur me 10 milimetra në vit.

mesjetë, gjiri njihej si Gjiri i Lepantos (forma italiane e emërtimit Naupactus).