Jump to content

Beotia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Beotia e njohur edhe në mënyrë alternative si Boiotia ose Boeotia ( transliterimi modern Voiotía ose Viotía ), njohur më parë si Cadmeis, është një nga njësitë rajonale të Greqisë . Ajo është pjesë e rajonitGreqisë Qendrore . Kryeqyteti i saj është Livadheia, dhe qyteti i saj më i madh është Teba.

Beotia ishte gjithashtu një rajon i Greqisë së lashtë, para shekullit VI pes. Beotia shtrihet në veri të pjesës lindore të Gjirit të Korintit . Ajo gjithashtu ka një vijë të shkurtër bregdetare në Gjirin Euboea . Kufizohej me Megaris (tani Atika Perëndimore ) në jug, Atikën në juglindje, Eubea në verilindje, Opuntian Locris (tani pjesë e Phthiotis ) në veri dhe Phocis në perëndim.

Vargjet kryesore malore të Beotisë janë Mali Parnasus në perëndim, Mali Helikon në jugperëndim, Cithaeron në jug dhe Parnitha në lindje. Lumi i tij më i gjatë, Cephissus, që rrjedh në pjesën qendrore, ku gjenden shumica e zonave të ulëta të Boeotias.

Liqeni Copais ishte një liqen i madh në qendër të Beotisë por që u shterrua në shekullin XIX. Liqeni Yliki është një liqen i madh pranë Tebës .

Origjina e emrit "Boeotians" mund të qëndrojë në malin Boeon në Epir . [1]

Disa toponime dhe dialekti i zakonshëm Aeolik tregojnë se Beotët ishin të lidhur me Thesalianët . Tradicionalisht, Boeotianët thuhet se kishin pushtuar fillimisht Thesalinë, fushën më të madhe pjellore në Greqi, dhe se ishin shpronësuar nga Thesalianët veriperëndimor dy breza pas Rënies së Trojës (1200 pes). Ata u zhvendosën në jug dhe u vendosën në një rrafsh tjetër të pasur, ndërsa të tjerët vazhduan përtej Egjeut dhe u vendosën në Lesbos dhe në Aeolis në Azinë e Vogël . Të tjerët thuhet se kanë qëndruar në Thesali, duke u tërhequr në krahinën malore dhe duke u bërë perioikoi ("banorët përreth"). Boeotia ishte një anëtar i hershëm i Lidhjes më të vjetër Amphictyonic ( Anthelian ), një konfederatë fetare e fiseve të lidhura, pavarësisht distancës së saj nga shtëpia origjinale e Lidhjes në Anthela . [2]

Edhe pse ata përfshinin njerëz të mëdhenj si Pindari, Hesiodi, Epaminondas, Pelopidas dhe Plutarku, populli Boeotian u portretizua si proverbialisht i shurdhër nga Athinasit (krh. Veshët Boeotian të paaftë për të vlerësuar muzikën ose poezinë dhe Hog-Boeotians, Cratinus .310). [3]

Harta që tregon rajonet antike të Greqisë qendrore në lidhje me veçoritë gjeografike

Legjendat e rëndësishme që lidhen me Boeotia përfshijnë:

Shumë nga këto legjenda u përdorën në shfaqje nga poetët tragjikë grekë, Eskili, Sofokliu dhe Euripidi :

 • Shtatë kundër Tebës e Eskilit
 • Edipi Rex i Sofokliut, Edipi në Kolon dhe Antigona, i njohur si shfaqjet tebaneze
 • Bacchae të Euripides, Gratë Fenikase, Lutësit dhe Herakliu

Njësia rajonale Boeotia është e ndarë në 6 bashki. Këto janë: [4]

 • Aliartos (2)
 • Distomo-Arachova-Antikyra (3)
 • Livadheia (1)
 • Orkomenos (5)
 • Tanagra (6)
 • Teba ( Thiva, 4)

Provincat ishin:

 • Provinca Livadheia - Livadeia
 • Provinca e Tebës - Teba
 1. ^ Sylvain Auroux (2000). History of the language sciences: an international handbook on the evolution. ISBN 9783110111033. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ The Parian marble. Entry No 5: "When Amphictyon son of Hellen became king of Thermopylae brought together those living round the temple and named them Amphictyones; Entry No 6: Graeces-Hellenes
 3. ^ The Merriam-Webster New Book of Word Histories, Merriam-Webster, 1 Jan 1991, p.360
 4. ^ "ΦΕΚ A 87/2010, Kallikratis reform law text" (në greqisht). Government Gazette.