Lufta e Trojës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

mitologjinë greke, Lufta e Trojës u përqendrua kundër qytetit të Trojës nga Akeanët pasi Paridi i Trojës mori Helenën nga burri i saj Menelau, mbreti i Spartës. Lufta është një nga ngjarjet më të rëndësishme në mitologjinë greke dhe është transmetuar nëpër shumë vepra të letërsisë greke, më së shumti përmes Homerits' Iliad. Në Iliad lidhet katër ditë në vitin e dhjetë të dekadës-gjatë rrethimit të Trojës; Odisea përshkruan udhëtimin për në shtëpi të Odiseut, një nga heronjtë e luftës. Pjesët e tjera të luftës janë përshkruar në një cikël e poemave epike, të cilat kanë mbijetuar përmes fragmenteve. Episode nga lufta solli material për tragjedinë greke dhe për vepra të tjera të letërsisë greke, si dhe për poetët romakë Vergili dhe Ovidi.
Lufta origjinën nga një sherr mes perëndesha Athena, Hera, dhe Afërditë, pas Eris, hyjnesha e grindjes dhe të përçarjes, u dha atyre një golden apple, i njohur ndonjëherë si Mollë Sherri, të shënuar "për më të drejtë". Zeusit i dërguar nga perëndesha të Parisit, të cilët kanë gjykuar se Afërditë, si "më të drejtë", duhet të pranojnë apple. Në këmbim, Afërditë bërë Helen, më të bukur prej të gjitha grave dhe gruaja e Menelaus, bie në dashuri me të Parisit, i cili e mori atë për të Trojës. Agamemnonit, mbretit të Mycenae dhe vëllai i Helen burrin e Menelaus, të udhëhequr një ekspeditë të Achaean trupave të Trojës dhe i rrethuar qytetin për gati dhjetë vjet, për shkak të Parisit' fyerje. Pas vdekjes së shumë heronj, duke përfshirë Achaeans Akilit dhe Ajax, dhe Trojans Hector dhe Parisit, qyteti ra në hile e Kalë Trojan. E Achaeans therrja e Trojans (përveç disa grave dhe fëmijëve të cilët ata mbahen ose shiten si skllevër) dhe përdhosur tempujt, duke fituar perënditë zemërimi. Disa të Achaeans u kthyen të sigurt në shtëpitë e tyre dhe shumë të themeluar kolonitë në brigjet e largët. E Romakët më vonë gjurmuar origjinën e tyre të Aeneas, një nga Trojans, që ishte thënë të kenë çuar të mbijetuar Trojans për të ditëve moderne në Itali.

Nga Grekët e lashtë besonin se Troy ishte vendosur në afërsi të Dardanelles dhe që të Luftës së Trojës ishte një ngjarje historike e 13-të ose të 12-të të shekullit BC, por nga mesi i shekullit të 19-të, të dy luftës dhe qytetit ishin gjerësisht shihet si mitologjike. Në 1868, megjithatë, gjermane arkeolog Heinrich Schliemann takuar Frank Calvert, të cilët i bindur Schliemann që Troy ishte një e vërtetë të qytetit, në atë që është tani Hissarlik në Turqi.[1] Në bazë të gërmimet e kryera nga Schliemann dhe të tjerët, kjo kërkesë është pranuar tashmë nga shumica e dijetarëve.[2][3]

Nëse ka ndonjë historike realitet pas Luftës së Trojës, mbetet një pyetje e hapur. Shumë studiues besojnë se ka një historik thelbësore për përrallë, edhe pse kjo mund të thjesht do të thotë se Homeric tregimet janë një përzierje e tregime të ndryshme të sieges dhe ekspedita nga Mycenaean Grekët gjatë Mosha e Bronzit. Ata që besojnë se ngjarjet e Luftës së Trojës janë nxjerrë nga një veçanta historike e konfliktit zakonisht data e 12-të ose 11-të, shekuj para krishtit, shpesh preferojnë datat e dhënë nga Eratosthenes, 1194-1184 BC, e cila përafërsisht i përgjigjet me prova arkeologjike të një katastrofike djegia e Trojës VIIa.[4]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Djegia e Trojës (1759/62), vaj pikturë nga Johann Georg Trautmann

Ngjarjet e Luftës së Trojës janë gjetur në shumë vepra të letërsisë greke dhe përshkruar në vepra të shumta e greke artit. Nuk ka asnjë të vetëm, autoritar tekstin e cila tregon tërë ngjarjet e luftës. Në vend të kësaj, historia është mbledhur nga burime të ndryshme, disa prej të cilave raport kontradiktor versionet e ngjarjeve. Më të rëndësishme burimet letrare janë dy poemat epike tradicionalisht për të kredituar Homer, Iliad dhe Odisea, i përbërë diku në mes të 9-të dhe të 6 shekuj para erës sonë.[5] Çdo poemë e transmeton vetëm një pjesë e luftës. Në Iliad mbulon një periudhë të shkurtër në vitin e fundit të rrethimit të Trojës, ndërsa Odisea shqetësimet Odiseu është kthyer në shtëpinë e tij të ishullit të çonin drejt lumturisë, pas trastën e Trojës.

Pjesët e tjera të Luftës së Trojës u tha në poezitë e Epike të Ciklit të, e njohur edhe si Ciklike Epics: Cypria, Aethiopis, Pak Iliad, Iliou Persis, Nostoi, dhe Telegony. Edhe pse këto poezi të mbijetojnë vetëm në fragmente, përmbajtja e tyre është e njohur nga një përmbledhje të përfshira në Proclus' Chrestomathy.[6] autorësia e Ciklike Epics është e pasigurt. Ajo në përgjithësi është i mendimit se poezitë ishin shkruar në 7-të dhe të 6-të të shekullit BC, pas përbërja e Homeric poezi, edhe pse besohet gjerësisht se ato ishin të bazuara në traditat më herët.[7] Të dy Homeric epics dhe Epike të Ciklit të marrë origjinë nga traditë gojore. Edhe pas përbërja e Iliad, Odisea, dhe Ciklike Epics, mitet e Luftës së Trojës ishin të kaluar në gojë, në shumë zhanre të poezisë dhe nëpërmjet mos-poetike të tregimit. Ngjarjet dhe detajet e historisë që janë gjetur vetëm në më vonë autorët mund të kenë kaluar nëpër traditë gojore dhe mund të jetë aq i vjetër sa Homeric poezi. Artet vizuale, të tilla si vazo-piktura, ishte një tjetër medium, në të cilin mitet e Luftës së Trojës qarkulluar.[8]

Në moshat më vonë dramaturgë, historianëdhe intelektualë të tjerë do të krijojnë vepra të frymëzuar nga Luftës së Trojës. Tre të madhe tragedians të Athinës, Aeschylus, Sofokliudhe Euripidi, shkroi shumë drama që tregojnë episode nga Luftës së Trojës. Mes Roman shkrimtarët më e rëndësishme është 1 shekullin poeti Virgil. Në Librin 2 të Aeneid, Aeneas rrëfen trastën e Trojës; ky seksion i poezisë është menduar të mbështetet në materialet nga Ciklike Epike Iliou Persis.[nevojitet citimi]

Legjenda[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këto përmbledhje e Luftës së Trojës ndjek rendin e ngjarjeve të dhënë në Proclus' përmbledhje, së bashku me Iliad, Odisea, dhe Aeneid, të plotësuar me të dhënat e nxjerra nga autorë të tjerë.

Origjina e luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Plani i Zeusit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas mitologjisë greke, Zeusit ishte bërë mbret i perëndive nga rrëzimin e tij, babai i Cronus; Cronus në radhën e kishte përmbysur të atit të tij, Urani. Zeusit nuk ishte besnik ndaj gruas së tij dhe motra Hera, dhe kishte shumë marrëdhënie nga e cila shumë fëmijë të lindur. Që prej Zeusit besonin se kishte shumë njerëz populating tokë, ai parashikuar Momus[9] ose Themis,[10] i cili ishte për të përdorur Luftës së Trojës, si një mjet për të depopulate Tokë, e sidomos të tij demigod pasardhës.[11]

Gjykimi i Paris[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjykimi i Parisit (1904) nga Enrique Simonet

Zeusit i erdhën për të mësuar ose nga Themis[12] ose Prometeu, pas Heracles kishte liruar nga Kaukazi,[13] , që, si i ati i tij Cronus, një nga bijtë e tij do të përmbysur atë. Një tjetër profeci, deklaroi se një bir i detit-nimfë Thetis, me të cilin Zeusit ra në dashuri pas duke i ngulur sytë mbi saj në oqeanet jashtë greke të bregdetit, do të bëhet më i madh se ati i tij.[14] Ndoshta për një ose të dyja këto arsye,[15] Thetis ishte betrothed për një të moshuar mbret njerëzor, Peleus biri i Aiakos, ose mbi Zeusit' urdhër,[16] ose sepse ajo dëshironte që të ju lutemi të Hera, i cili kishte ngritur saj.[17]

Të gjitha perënditë u ftuan për të Peleus dhe Thetis' e dasmës dhe të sjellë shumë dhurata,[18] , përveç Eris (perëndeshë e mosmarrëveshjeve), i cili u ndal në derë nga Hermes, për Zeusit' e rendit.[19] Fyer, ajo hodhi nga dera dhuratën e vet:[20] një golden apple (το μήλον της έριδος) në të cilën ishte gdhendur fjala καλλίστῃ Kallistēi ("më të drejtë").[21] apple ishte pretenduar nga Hera, Athena, dhe Afërditë. Ata grindur me hidhërim mbi atë, dhe asnjë perëndi të tjera do të sipërmarrje një mendim të favorizuar një, për shkak të frikës për të fituar armiqësia e dy të tjerëve. Përfundimisht, Zeusit urdhëruar Hermes për të udhëhequr tri perëndesha të Parisit, princ i Trojës, i cili, në dijeni për paraardhësit e tij, ishte duke u ngritur si një bari në Malin Ida,[22] për shkak të një profecinë se ai do të jetë rënia e Trojës.[23] Pas larjes në pranverë të Ida, perëndesha iu shfaq lakuriq, ose për hir të fituar apo në Paris' kërkesës. Paris ishte në gjendje të gjykojë mes tyre, kështu që perëndesha drejtuar për ryshfet. Athena ofruar Paris dituri, shkathtësi në betejë, dhe aftësitë më të madhe të luftëtarëve; Hera e ofroi pushtetin politik, dhe kontrollin e të gjitha të Azisë; dhe Afërditë ofruar atij dashurinë për gruan më të bukur në botë, Helen e Sparta. Paris dha apple për të Afërditë, dhe, pas disa aventurave, u kthye për të Trojës, ku ai ishte i njohur nga e tij të familjes mbretërore.

Thetis jep djalin e saj Akilit armëve të falsifikuara nga Hephaestus (detaje të Papafingo zi-figura hydria, 575-550 BC)

Peleus dhe Thetis lindi një djalë, të cilin e kanë emëruar Akilit. Ajo ishte parathënë se ai do ose vdesin në pleqëri pas një të qetë të jetës, ose të vdisnin të rinj në një fushëbetejë dhe të fitojnë pavdekësinë me anë të poezisë.[24] për më Tepër, kur Akilit ishte nëntë vjeç, Calchas kishte profetizuar se Troy nuk do të mund përsëri të rrëzohen pa ndihmën e tij.[25] Një numër të burimeve të kreditit Thetis me duke u përpjekur për të bërë Akilit të pavdekshëm, kur ai ishte një i mitur. Disa prej këtyre të shtetit që ajo e mbante mbi zjarr çdo natë për të djegur larg tij të vdekshme pjesë dhe rubbed atë me ambrosia gjatë ditës, por Peleus zbuluar veprimet e saj dhe ndaloi të saj.[26] Sipas disa versione të kësaj historie, Thetis tashmë e kishin vrarë disa djem në këtë mënyrë, dhe Peleus' veprim prandaj shpëtuar të birin e tij e jetës.[27] burime të Tjera të shtetit që Thetis e larë Akilit në Styx, lumin që shkon drejt nëntokës, duke e bërë atë të paprekshëm kudo që ai ishte i prekur nga uji.[28] për Shkak se ajo kishte mbajtur atë nga thembra, nuk ishte e zhytur gjatë banje dhe kështu thembra e mbetur të vdekshëm dhe të prekshme për plagosje (që këtej shprehja "thembrën e Akilit" për një izoluar dobësi). Ai u rrit të jetë më i madhi i të gjithë të vdekshëm luftëtarë. Pas Calchas të profetizonte, Thetis fshehur Akilit në Skyros në gjykatën e Mbretit Lycomedes, ku ai ishte i maskuar si një vajzë.[29] Në një pikë kyç në luftë, ajo të ndihmon djalin e saj, duke siguruar armë hyjnisht të falsifikuara nga Hephaestus (shih më poshtë).

Elopement e Parisit dhe Helen[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrëmbimin e Helen (1530-39) nga Francesco Primaticcio, me Afërditë drejtues

Grua më të bukur në botë ishte Helen, një nga bijat e Tyndareus, Mbreti i Sparta. Nëna e saj ishte Leda, të cilët kanë qenë ose të dhunuara apo të joshur nga Zeusit në formën e një mjellmë.[30] Llogari të dallojnë mbi të cilat e Leda e katër fëmijëve, dy palë binjakë, u lindi nga Zeusit dhe që nga Tyndareus. Megjithatë, Helen është zakonisht përmenden si të Zeusit' bijën,[31] dhe ndonjëherë Nemesis është kredituar si nëna e saj.[32] Helen kishte rezultatet e suitors, dhe babai i saj nuk ishte e gatshme për të zgjedhur një nga frika e të tjerë do të hakmerret në mënyrë të dhunshme.

Më në fund, një nga suitors, Odiseu e të çonin drejt lumturisë, propozoi një plan për të zgjidhur dilemën. Në këmbim për Tyndareus' mbështetjen e tij të përshtaten ndaj Penelope,[33] ai sugjeroi që Tyndareus të kërkojë të gjitha Helen është suitors të premtimin se ata do të mbrojnë martesa e Helen, pa marrë parasysh që ai i zgjodhi. E suitors i betuar i kërkohet betimi mbi të prera copa të një kali, edhe pse jo pa një sasi të caktuar të murmuritje.[34]

Tyndareus zgjodhi Menelaus. Menelaus ishte një zgjedhje politike për të babait të saj pjesë. Ai kishte pasuri dhe pushtet. Ai kishte përulësi nuk e kërkuara për veten e saj, por në vend të tij dërgoi vëllait të tij, Agamemnonit në emër të tij. Ai i kishte premtuar një Afërditë hecatomb, një sakrificë e 100 qetë, nëse ai nuk do të Helen, por të harruar në lidhje me atë dhe për të fituar të saj të zemërimit.[35] Menelaus trashëguar Tyndareus' fronin e Sparta me Helen e tij si mbretëresha e saj, kur vëllezërit, Pluhur dhe Pollux, u bë perëndi,[36] dhe kur Agamemnonit martuar Helen motrës së Clytemnestra dhe zuri përsëri fronin e Mycenae.[37]

Paris, nën pretekstin e një të duhej të misionit diplomatik, shkoi për të Sparta për të marrë Helen dhe për të sjellë përsëri e saj të Trojës. Para Helen mund të kërkoni për të parë atë hyn në pallat, ajo u qëllua me një shigjetë nga Eros, i njohur ndryshe si Cupid, dhe ra në dashuri me Paris kur ajo e pa atë, siç është premtuar nga Afërditë. Menelaus kishte ikur në Kretë[38] për të varrosur të xhaxhait të tij, Crateus.[39] Hera, ende xheloz për gjykimin e Parisit, i ka dërguar një stuhi.[38] stuhia ka shkaktuar dashuruar për vendin në Egjipt, ku perënditë zëvendësohet Helen me një ngjashmëri të saj të bërë nga retë, Nephele.[40] mitin e Helen duke u hapur është atribuar 6-të të shekullit BC Siciliane poeti Stesichorus. Për Homer e vërtetë Helen ishte në Trojës. Anija pastaj u ul në Sidon , para se të arrijë Trojës. Paris, të frikësuar e duke u kapur, qëndroi atje pak kohë dhe pastaj lundruan për të Trojës.[41]

Harta e Homeric Greqi

Paris' rrëmbimin e Helen kishte disa precedentëve. Io është marrë nga Mycenae, Europa është marrë nga Feniki, Jason mori Medea nga Colchis,[42] dhe Trojan princeshë Hesione ishte marrë nga Heracles, i cili i dha asaj për të Telamon e Salamis.[43] Sipas Herodotus, Paris ishte emboldened nga këta shembuj të vjedhin veten e tij me një grua nga Greqia, dhe pritet asnjë ndëshkime, që nuk ka qenë askush në raste të tjera.[44]

Grumbullimi i Achaean forcat e parë ekspeditë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Homer, Menelaus dhe aleati i tij, Odiseu, ka udhëtuar të Trojës, ku ata pa sukses kërkuar për të rimarrë Helen nga diplomatike do të thotë.[45]

Menelaus pastaj pyeti Agamemnonit për të mbajtur betimin, i cili, si një nga Helen është suitors, ishte për të mbrojtur martesën e saj, pavarësisht nga të cilat suitor kishte qenë i zgjedhur. Agamemnonit u pajtuan dhe u dërgoi të dërguarit e për të gjithë Achaean mbretërit dhe princat që për të thirrur ata të zbatojnë zotimet e veta dhe të rimarrë Helen.[46]

Odiseu dhe Akilit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një skenë nga Iliad ku Odiseu (Ulysses) zbulon Akilit , e veshur si një grua dhe i fshehur në mesin e princeshat në gjykata mbretërore e Skyros. E vonshme Romake mozaik nga La Olmeda, Spanjë, 4-5 shekuj AD

Që nga viti Menelaus e dasmës, Odiseu qe martuar me grua besnike dhe lindi një bir, Telemachus. Në mënyrë që të shmanget lufta, ai feigned çmenduri dhe të mbjellë arat e tij me kripë. Palamedes outwitted atë nga vendosja e tij të mitur e të birit në frontin e çan rrugën drejtë, dhe Odiseu u kthye mënjanë, të gatshëm për të vrarë të birin e tij, kështu zbulimin e tij mendje e shëndoshë dhe duke e detyruar atë që t'i bashkohen luftës.[38][47]

Sipas Homer, megjithatë, Odiseu mbështetur ushtarake aventurë që nga fillimi, dhe udhëtuar në rajon me Pylos' mbreti, Nestor, për të rekrutuar forcat.[48]

Në Skyros, Akilit kishte një aferë me e bija e mbretit Deidamia, duke rezultuar në një fëmijë, Neoptolemus.[49] Odiseu, Telamonian Ajax, dhe i Akilit' tutor Phoenix shkoi për të tërhequr Akilit. Akilit' nëna e të maskuar si një grua, kështu që ai nuk do të ketë për të shkuar në luftë, por, sipas një tregimi, ata frynë një bri, dhe i Akilit zbuluar veten e tij duke kapur një shtizë për luftën kundër ndërhyrës, në vend se të ikja.[25] Sipas një tjetër histori, ata maskuar veten si tregtarët e pasur trinkets dhe armet, dhe i Akilit ishte shënuar nga gratë e tjera për të admiruar armë në vend me rroba dhe bizhuteri.[50]

Pausanias tha se, sipas Homer, Akilit nuk e fshehin në Skyros, por pushtuan ishullin, si pjesë e Luftës së Trojës.[51]

Zbulimi i Akilit midis Bijave të Lycomedes (1664) nga Jan de Bray

Parë në mbledhjen e Aulis[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I Achaean forcat e parë të mbledhur në Aulis. Të gjitha suitors dërguan forcat e tyre, përveç Mbretit Cinyras e Qipros. Edhe pse ai dërgoi parzmore të Agamemnonit dhe premtoi se do të dërgonte 50 anije, ai i dërgoi vetëm një të vërtetë anije, të udhëhequr nga biri i Mygdalion, dhe 49 anijet e bërë nga balta.[52] Idomeneus ishte i gatshëm për të udhëhequr Cretan kontigjent në Mycenae luftës kundër Trojës, por vetëm si një bashkë-komandantit, në të cilat ai është dhënë.[53] E fundit komandantit të arrijë ishte i Akilit, i cili atëherë ishte 15 vjeç.

Pas një sakrificë për të Apollonit, një gjarpër slithered nga altari për një trumcak fole në një aeroplan pemë aty afër. Ai hëngri dhe nënë e nëntë të saj foshnja, pastaj u kthye në gur. Calchas interpretuar këtë si një shenjë se Trojën do të binte në vitin e dhjetë të luftës.[54]

Telephus[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur Achaeans u nis për në luftë, ata nuk e dinin rrugën, dhe aksidentalisht u ul në Mysia, i sunduar nga Mbreti Telephus, birit të Heracles, të cilët i kishte çuar një kontingjent të Arcadians të vendosen atje.[55] Në këtë betejë, Akilit plagosur Telephus,[56] të cilët e kishin vrarë Thersander.[57] për Shkak të plagës nuk do të të shëruar, dhe Telephus kërkuar një oracle, "Çfarë do të ndodhë në plagë?". Orakulli u përgjigj: "ai që plagosur do të të shërojë". I Achaean flotës pastaj të nisem në lundrim dhe ishte shpërndarë nga një stuhi. Akilit zbarkoi në Scyros dhe u martua me Deidamia. Një i ri të mbledhjes u vendos përsëri në Aulis.[38]

Telephus shkoi në Aulis, dhe as pretenduar të jenë një lypës, duke i kërkuar Agamemnonit për të ndihmuar të shëruar plagën e tij,[58] ose rrëmbyer Orestes dhe e mbajta për shpërblim, duke kërkuar plagë të shërohet.[59] Akilit refuzuar, me arsyetim se nuk kanë njohuritë mjekësore. Odiseu arsyetuar se shtizën që kishte shkaktuar plagë duhet të jetë në gjendje për të shëruar atë. Copat e shtiza ishin scraped off mbi plagë, dhe Telephus u shërua.[60] Telephus pastaj tregoi Achaeans rrugë të Trojës.[58]

Disa nga dijetarët e kanë konsideruar ekspedita kundër Telephus dhe zgjidhja e saj si një derivativ reworking e nga elementet kryesore të historia e Luftës së Trojës, por ajo ka qenë gjithashtu shihen si të përshtatshëm histori-modelin e "paraprake aventurë" që parashikon ngjarje dhe tema nga kryesor narrative, dhe për këtë arsye si shumë gjasa të jenë "në fazat e hershme dhe të tërësishëm".[61]

Mbledhja e dytë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta e Troad (Troas)

Tetë vjet pasi stuhia kishte shpërndarë ato,[62] e flotës prej më shumë se një mijë anijet u mblodhën përsëri. Por kur të gjithë kishin arritur Aulis, erërat pushuar. Profeti Calchas deklaroi se perëndeshës Artemis ishte ndëshkimi i Agamemnonit për vrasje ose një të shenjtë dreri apo një dre në korijen e shenjtë, dhe mburrje se ai ishte më mirë hunter se ajo.[38] E vetmja mënyrë për të plotësuar Artemis, tha ai, ishte për të sakrifikuar Iphigenia, i cili ishte ose e bija e Agamemnonit dhe Clytemnestra,[63] ose Helen dhe Theseus besuar Clytemnestra kur Helen martuar Menelaus.[64] Agamemnonit refuzuar, dhe të tjera të komandantëve të kërcënuar për të bërë Palamedes komandanti i ekspeditë.[65] Sipas disa versioneve, Agamemnonit relented, por të tjerët thonë se ai ofronte një dre në vendin e saj, ose që në momentin e fundit, Artemis mori mëshirë për vajzën, dhe e mori atë për të një vajzë në një nga tempujt e saj, duke zëvendësuar një qengj.[38] Hesiod thotë se Iphigenia u bë hyjnesha Hecate.[66]

I Achaean forcat janë përshkruar në detaje në Katalogun e Anijeve, në librin e dytë të Iliad. Ata që përbëhej nga 28 kontingjentet nga territorin e Greqisë, Peloponnese, Dodecanese ishujt, si Kreta, dhe të çonin drejt lumturisë, përbëhet 1186 pentekonters, anije me 50 rowers. Thucididi thotë[67] që sipas traditës ka qenë rreth 1200 anije, dhe që Boeotian anijet kishte 120 burra, ndërsa Philoctetes' anijet kishin vetëm pesëdhjetë rowers, këto ndoshta duke qenë maksimale dhe minimale. Këta numra do të thotë një total fuqi të 70,000 130,000 njerëzve. Një tjetër katalogu i anijeve është dhënë nga Bibliotheca që ndryshon disi, por pajtohet në numra. Disa dijetarë kanë pohuar se Homer është katalogu është një origjinal Mosha e Bronzit dokument, ndoshta Achaean të komandantit mënyrë që të operacioneve.[68][69][70] të Tjerët besojnë se kjo ishte një trillim i Homer.

Libri i dytë i Iliad edhe listat Trojan aleatët, të përbërë nga Trojans veten e tyre, të udhëhequr nga Hector, të ndryshme dhe aleatët e listuar si Dardanians udhëhequr nga Aeneas, Zeleians, Adrasteians, Percotians, të Larmishme, Thracians, Ciconian spearmen, Paionian shtiza, Halizones, Mysians, Phrygians, Maeonians, Miletians, Lycians udhëhequr nga Sarpedon dhe Carians. Asgjë nuk është thënë e Trojan gjuha; Carians posaçërisht janë thënë të jetë barbare, duke folur, dhe aleate kontingjentet janë thënë për të kanë folur në gjuhë të shumta, që kërkon të urdhrave të jenë të përkthyera me anë të tyre individuale, të komandantëve.[71] Ai duhet të theksohet, megjithatë, se Trojans dhe Achaeans në Iliad ndajnë të njëjtën fe, kulturë e njëjtë dhe armiku i heronjve të flasin me njëri-tjetrin në gjuhë të njëjtë, edhe pse kjo mund të jetë dramatike efekt.

Philoctetes në Lemnos, me Heracles' hark dhe të marrë kukurën (Papafingo kuqe-figurë lekythos, 420 PES)

Nëntë vjet të luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Philoctetes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Philoctetes ishte Heracles' mik, dhe për shkak se ai e ndezi Heracles varrimin e pyre kur askush tjetër nuk do të, ai mori Heracles' hark dhe shigjeta.[72] Ai lundroi me shtatë anije të plotë të njerëzve të Luftës së Trojës, ku ai ishte duke planifikuar për të luftuar për Achaeans. Ata ndaluan ose në Chryse Ishull për furnizime,[73] ose në Tenedos, së bashku me pjesën tjetër të automjeteve.[74] Philoctetes atëherë ishte kafshuar nga një gjarpër. Plaga festered dhe kishte një erë e keqe; në Odiseu e këshilla, Atreidae urdhëruar Philoctetes për të qëndruar në Lemnos.[38] Medon mori kontrollin e Philoctetes e njerëzve. Ndërsa ulje në Tenedos, Akilit vrau mbretin Tenes, i biri i Apollonit, edhe përkundër paralajmërimit nga nëna e tij se në qoftë se ai e bëri këtë, ai do të vritej vetë nga Apollo.[75] Nga Tenedos, Agamemnonit dërgoi një ambasadë për të Priam, i përbërë nga Menelaus, Odiseu, dhe Palamedes, për të kërkuar Helen për kthim. Ambasada ishte refuzuar.[76]

Philoctetes qëndruar në Lemnos për dhjetë vjet, i cili ishte braktisur island sipas Sofokliu' tragjedi Philoctetes, por sipas të mëparshme të traditës ishte e populluar nga Minyans.[77]

Mbërritja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Calchas kishte profetizuar se e para Achaean të ecin mbi tokë, pasi shkelën jashtë një anije do të jetë i pari për të vdekur.[78] Kështu edhe udhëheqës Grekët hezituar të vendit. Më në fund, Protesilaus, udhëheqësi i Phylaceans, zbarkoi së pari.[79] Odiseja e kishte mashtruar atë, në hedhjen e tij shield poshtë në tokë, në mënyrë që, ndërsa ai ishte i pari për të kërcyer jashtë anijen e tij, ai nuk ishte parë të tokës në Trojan tokës. Hector vrarë Protesilaus në të vetëm të luftuar, edhe pse Trojans pranuar plazh. Në vala e dytë e sulmeve, Akilit vrau Cycnus, bir i Poseidon. E Trojans pastaj ikën për sigurinë e mureve të qytetit të tyre.[80] Protesilaus kishin vrarë shumë Trojans, por ishte vrarë nga Hector në shumicën e versioneve të historisë,[81] pse të tjerët listën Aeneas, Achates, ose Ephorbus e tij si vrasës.[82] E Achaeans varrosur atë si një zot mbi Thracian gadishullit, në të gjithë Troad.[83] Pas Protesilaus' vdekje, vëllain e tij, Podarces, mori komandën e trupat e tij.

Briseis dhe Akilit në një 17-të shekullit të librit ilustrim nga Wenzel Hollar

Akilit " fushata[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E Achaeans rrethuar Trojën për nëntë vjet. Kjo pjesë e luftës është më së paku i zhvilluar në mes të mbijetuar burime, të cilat preferojnë të flasin për ngjarjet në vitin e fundit të luftës. Pas fillestar ulje ushtria u mblodhën në tërësinë e saj përsëri vetëm në vitin e dhjetë. Thucididi deduces se kjo ishte për shkak të mungesës së parave. Ata kontrolluan Trojan aleatët dhe për të kaluar kohë bujqësia Thracian gadishullit.[84] Troy nuk ishte plotësisht i rrethuar, kështu që ai e ruajti të komunikimit me të brendshme të Azinë e vogël. Apo përforcimet e vazhdueshme për të ardhur deri në fund. E Achaeans kontrolluar vetëm hyrje të Dardanelles, dhe Troy dhe aleatët e saj të kontrolluar sa më të shkurtër pikë në Abydos dhe Sestus dhe komunikuar me aleatët në Evropë.[85]

Akilit dhe Ajax janë më aktive të Achaeans, udhëheqës të veçantë, ushtritë e të raid tokat e Trojës aleatët. Sipas Homer, Akilit pushtuar 11 qytete dhe 12 ishujt.[86] Sipas Apollodorus, ai kontrolluan vendin e Aeneas në Troad rajon dhe vodhën bagëtinë e tij.[87] Ai gjithashtu kapur Lyrnassus, Pedasus, dhe shumë nga qytetet fqinje, dhe vrarë Troilus, bir i Priam, i cili ishte ende një të re, u tha se nëse ai ka arritur moshën 20 vjeçare, Troy nuk do të bjerë. Sipas Apollodorus,

Ai gjithashtu mori Lezbosit dhe Phocaea, atëherë Colophon, dhe Smirnë, dhe Clazomenae, dhe Cyme; dhe më pas Aegialus dhe Tenos, e ashtuquajtura Njëqind Qytete; pastaj, në mënyrë që, Adramytium dhe Krah; atëherë Endium, dhe Linaeum, dhe Colone. Ai mori edhe Hypoplacian Thebes dhe Lyrnessus, dhe më tej Antandrus, dhe shumë qytete të tjera.[88]

Kakrides komentet se lista është e gabuar në se ajo shtrihet shumë larg në jug.[89] burime Tjera flasin e Akilit marrë Pedasus, Monenia,[90] Mythemna (në Lezbosit), dhe Peisidice.[91]

Në mesin e pre nga këto qytete ishte Briseis, nga Lyrnessus, që i ishte dhënë atij, dhe Chryseis, nga Hypoplacian Thebes, i cili u dha për të Agamemnonit.[38] Akilit kapur Lycaon, bir i Priam,[92] , ndërsa ai ishte i prerë degët në të atit të tij në pemishte. Patroclus e shitën si skllav në Lemnos,[38] , ku ai ishte blerë nga Eetion e Imbros dhe e solli përsëri në Trojës. Vetëm 12 ditë më vonë Akilit vrau, pas vdekjes së Patroclus.[93]

Ajax dhe një lojë e petteia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajax biri i Telamon shkatërruar Thracian gadishullin e cila Polymestor, një djalë-në-ligji i Priam, ishte mbret. Polymestor dorëzuar Polydorus, një nga Priam e fëmijëve, për të cilin ai kishte ndaluar. Ai pastaj e sulmuan qytetin e Phrygian mbreti Teleutas, e vranë atë në vetëm luftuar dhe e çuan jashtë vajzën e tij Tecmessa.[94] Ajax edhe gjuajtur Trojan tufa, si në Malin Ida dhe në fshat.

Të shumta pikturat në qeramikë kanë sugjeruar një përrallë që nuk janë përmendur në traditat letrare. Në disa pika në luftë Akilit dhe Ajax ishin duke luajtur një lojë bordit (petteia).[95][96] Ata ishin të zhytur në lojë dhe të pavëmendshëm për përreth betejë.[97] E Trojans sulmuar dhe arriti të heronjve, të cilët ishin vetëm të shpëtuar me anë të një ndërhyrje e Athena.[98]

Vdekja e Palamedes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Odiseu ishte dërguar për të Trakës të kthehen me grurë, por u rikthyen duarbosh. Kur scorned nga Palamedes, Odiseja e sfiduar atë për të bërë më të mirë. Palamedes të përcaktuara dhe u kthye me një shipload e grurit.[99]

Odiseu nuk e kishte falur Palamedes për kërcënojnë jetën e birit të tij. Në shenjë hakmarrjeje, Odiseu u ngjiz një komplot[100] ku një inkriminuese letër ishte e falsifikuar, nga Priam të Palamedes,[101] dhe ari ishte mbjellë në Palamedes' të katërtat. Letrën dhe ari të ishin të "zbuluar", dhe Agamemnonit kishte Palamedes me gurë deri në vdekje për tradhti.

Megjithatë, Pausanias, citonte Cypria, thotë se Odiseu dhe Diomedes u mbyt Palamedes, ndërsa ai ishte duke peshkuar, dhe Dictys thotë se Odiseu dhe Diomedes joshur Palamedes në një pusi, të cilat ata i thanë të përfshira ari, pastaj me gurë dhe ai vdiq.[102]

Palamedes' ati Nauplius lundroi deri në Troad dhe për të kërkuar drejtësi, por është refuzuar. Në shenjë hakmarrjeje, Nauplius udhëtuar në mesin e Achaean mbretëri dhe u tha grave të mbretërve që ishin sjellë Trojan konkubina për të dethrone tyre. Shumë prej greke gratë ishin të bindur për të tradhtuar bashkëshortët e tyre, më të ndjeshëm gruaja e Agamemnonit, Clytemnestra, i cili ishte joshur nga Aegisthus, bir i Thyestes.[103]

Rebelim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kah fundi i viti i nëntë që në ulje, Achaean të ushtrisë, të lodhur nga lufta dhe nga mungesa e furnizimeve, mutinied kundër udhëheqësit e tyre dhe kërkoi që të kthehen në shtëpitë e tyre. Sipas Cypria, Akilit detyruar ushtrinë për të qëndruar.[38] Sipas Apollodorus, Agamemnonit sjellë Verës Kultivuesit, bijat e Anius, i biri i Apollonit, që ishte dhuratë e prodhuar nga prekni verë, grurë dhe vaj nga toka, në mënyrë që të lehtësojë furnizimin me problemin e ushtrisë.[104]

Iliad[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chryses u lutur me Agamemnonit për vajzën e tij (360-350 PES)

Chryses, prifti i Apollonit dhe i ati i Chryseis, erdhi për të Agamemnonit të kërkojë kthimin e bija e tij. Agamemnonit refuzuar dhe fyer Chryses, i cili u lut për të Apollonit për të marrë hak për keqtrajtimin e tij. I tërbuar, Apollo dënuar Achaean ushtri me plagë. Agamemnonit u detyrua të kthehet Chryseis për të mbyllur plagën, dhe mori Akilit' konkubina Briseis si të tijat. I tërbuar në çnderim Agamemnonit kishte shkaktuar atij Akilit vendosur se më nuk do të luftojë. Ai pyeti nënën e tij, Thetis, për të ndërmjetësojë me të Zeusit, të cilët ranë dakord për të dhënë Trojans sukses në mungesë të Akilit, luftëtar më të mirë të Achaeans.

Pas tërheqjes së Akilit, Achaeans në fillim ishin të suksesshëm. Të dy ushtritë u mblodhën në mënyrë të plotë për herë të parë që nga viti ulje. Menelaus dhe Paris luftuar një duel, i cili përfundoi kur Afërditë rrëmbeu rrahur Paris nga fusha. Me armëpushim të thyer, ushtritë filloi duke luftuar përsëri. Diomedes fitoi famë të madhe në mesin e Achaeans, vrasje Trojan hero Pandaros dhe gati vrasjen Aeneas, i cili ishte i vetëm i ruajtur nga nëna e tij, Afërditë. Me ndihmën e Athena, Diomedes pastaj plagosur perënditë Afërditë dhe Ari. Gjatë në ditët e ardhshme, megjithatë, Trojans kope Achaeans përsëri në kampin e tyre dhe u ndalën në Achaean mur me Poseidon. Ditën tjetër, edhe pse, me të Zeusit' ndihmë, Trojans hynë në Achaean kampit dhe ishin në prag të vendosjes së zjarr Achaean anijet. Parë të apelojë për të Akilit për kthimin ishte refuzuar, por pas Hector djegur Protesilaus' anije, ai lejohet shokun e tij të ngushtë[105] dhe relative Patroclus për të shkuar në luftë i veshur me Akilit' blinduar dhe të çojë ushtrinë e tij. Patroclus kope Trojans gjithë rrugën prapa në muret e Trojës, dhe ishte vetëm penguar nga storming qyteti me ndërhyrjen e Apollo. Patroclus atëherë ishte vrarë nga Hector, i cili mori Akilit' blinduar nga trupi i Patroclus.

Akilit, maddened me hidhërim, u betua për të vrarë Hector në hakmarrje. Ai ishte pajtuar me Agamemnonit dhe të marrë Briseis mbrapa, i paprekur nga Agamemnonit. Ai mori një set të ri të armëve, të krijuar nga perëndia Hephaestus, dhe u kthye në fushën e betejës. Ai masakruan shumë Trojans dhe thuajse të vrarë Aeneas, i cili ishte ruajtur me Poseidon. Akilit luftuan me të lumin zot Scamander, dhe një betejë e perëndive të ndjekur. Trojan ushtrinë u kthyen në qytet, përveç për Hector, i cili ka mbetur jashtë mureve, sepse ai ishte mashtruar nga Athena. Akilit vrau Hector, dhe më pas ai zvarritur Hector e trupit nga qerret e tij dhe refuzoi të kthejë trupin e Trojans për varrim. E Achaeans pastaj kryer varrimin lojëra për Patroclus. Më pas, Priam erdhi për të Akilit' çadrën, të udhëhequr nga Hermes, dhe e pyeti Akilit për t'u kthyer Hector e trupit. Ushtritë bërë një armëpushim të përkohshëm për të lejuar që varrimi i të vdekurit. Në Iliad përfundon me varrimin e Hector.

Pas Iliad[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Penthesilea dhe vdekjen e Akilit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Akilit vrasje Amazon Penthesilea

Ndërsa ata ishin larg, Memnon të Kushit, bir i Tithonus dhe Eos,[106] erdhi me ushtrinë e tij në ndihmë të tij stepbrother Priam.[107] Ai nuk ka ardhur direkt nga Etiopia, por as nga Susa në Persisë, pushtues e të gjithë popujve në mes,[108] ose nga Kaukazi, udhëheqës i një ushtrie të Etiopisë dhe Indianëve.[109] Si Akilit, ai mbante armë të bëra nga Hephaestus.[110] Në pas luftë, Memnon vrarë Antilochus, i cili mori një nga Memnon e goditjeve për të shpëtuar të atin e tij Nestor.[111] Akilit dhe Memnon atëherë luftuan. Zeusit i peshuar fatin e të dy heronjtë, në peshë që përmbajnë që të Memnon u mbyt,[112] dhe ai u vra nga Akilit.[113][114] Akilit ndjekur e Trojans për qytetin e tyre, të cilën ai hyri. Perënditë, duke qenë se ai kishte vrarë shumë prej tyre fëmijë, vendosi se ishte koha e tij për të vdekur. Ai ishte i vrarë pas Parisit qëlloi një shigjetë e helmuar që udhëhiqej nga Apollo.[106][113][115] Në një version tjetër, ai ishte vrarë nga një thikë në shpinë (ose thembra) nga Parisi, ndërsa martesa Polyxena, e bija e Priam, në tempullin e Thymbraean Apollo,[116] vendit ku ai kishte vrarë më herët Troilus. Të dy versionet e dukshëm të mohojë vrasës çdo lloj njerëz trima, duke thënë: "Akilit mbeti i pamposhtur në fushën e betejës. Eshtrat e tij u përzien me ato të Patroclus, ditore dhe lojra janë mbajtur.[117] Si Ajax, ai është përfaqësuara si të gjallë pas vdekjes së tij në ishullin e Leuke, në gojën e Danubit Lumit,[118] kur ai është martuar me Helen.[119]

Gjykimin e Armëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vetëvrasjen e Ajax (nga një hi-krater, 400-350 BC, Vulci)

Një betejë të madhe u egërsuan rreth vdekur Akilit. Ajax pengoi Trojans, ndërsa Odiseja e çuan larg trupit.[120] Kur Akilit' blinduar ishte ofruar për fëmijët e zgjuar luftëtar, dy që e kishin ruajtur trupi i tij doli përpara si konkurrentë. Agamemnonit, të gatshëm për të ndërmarrë invidious detyrë e vendosur në mes të dy konkurrentët, të përmendur në kontestin për vendimin e Trojës të burgosurit, kureshtar e atyre që të dy heronjtë e kishte bërë më të dëmin e Trojans.[121] Përndryshe, Trojans dhe Pallas Athena ishin gjyqtarët[122][123] në atë që, pas Nestor këshillë, spiunët ishin dërguar në mure për të dëgjojnë atë që u tha. Një vajzë tha se Ajax ishte braver:

Për Aias morën dhe e çuan jashtë e grindje hero, Peleus'
djali: ky madhe Odiseu kujdesej që të mos e bëj.
Për këtë një tjetër u përgjigj duke Athena e contrivance:
Pse, çfarë është kjo që ju them? Një gjë kundër arsyes dhe të pavërteta!
Edhe një grua mund të mbajnë një peshë njëherë një njeri kishte vënë atë në e saj
shpatullën; por ajo nuk mund të luftojnë. Ajo do të dështojë me frikë
nëse ajo do të duhet të luftuar. (Scholiast në Aristophanes, Kalorësit 1056 dhe Aristophanes ib)

Sipas Pindar, vendimi u mor me votim të fshehtë mes Achaeans.[124] Në të gjithë historinë e versioneve të armëve ishin të dhënë për Odiseun. Të shtyrë të çmendur me dhimbje, Ajax dëshiruar për të vrarë shokët e tij, por Athena e bëri gabim bagëtinë dhe bëri thirrje barinjtë e tyre për Achaean luftëtarë.[125] Në e tij furi ai ndëshkohen dy desh, duke besuar atyre për të Agamemnonit dhe Menelaus.[126] Në mëngjes, ai erdhi në shqisat e tij dhe vrau veten duke u hedhur në shpatën që i ishte dhënë atij nga Hector, në mënyrë që ajo të shpuara tij sqetull, vetëm të tij të pambrojtur pjesë.[127] Sipas një traditë më të vjetër, ai ishte vrarë nga Trojans, të cilët, duke parë se ai ishte i paprekshëm, sulmuan atë me balte derisa ai ishte mbuluar me atë dhe nuk mund të lëvizë, kështu që po vdes nga uria.

Profecitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një mozaiku , pasi që e paraqet Odiseun, nga villa e La Olmeda, Pedrosa de la Vega, Spanjë, në fund të 4-5 shekuj AD

Pas dhjetë vjeçare, ajo ishte profetizuar[128] që Troy nuk mund të bien pa Heracles' hark, e cila ishte me Philoctetes në Lemnos. Odiseu dhe Diomedes[129] vizituar Philoctetes, të cilit i plagës kishte shëruar.[130] Philoctetes pastaj qëlloi dhe vrau në Paris.

Sipas Apollodorus, Paris' vëllezërit Helenus dhe Deiphobus vied mbi duart e Helen. Deiphobus u shtuan dhe Helenus braktisur Trojën për Mt. Ida. Calchas tha se Helenus e dinte profecitë në lidhje me rënien e Trojës, kështu që Odiseu waylaid Helenus.[123][131] Nën detyrim, Helenus tha Achaeans ata që do të fitojë nëse ata vizituar Pelops' kockat, i bindur Akilit " biri Neoptolemus për të luftuar për ta, dhe vodhën Trojan Palladium.[132]

Grekët vizituar Pelop e eshtra,[133] dhe e dërgoi Odiseun për të tërhequr Neoptolemus, i cili ishte i fshehur nga lufta në Mbret Lycomedess'gjykata në Scyros. Odiseu i dha të atit të tij të armëve.[123][134] Eurypylus, bir i Telephus, kryesor, sipas Homer, një pjesë të madhe të forcës së Kêteioi,[135] ose të Hitejve ose Mysians sipas Apollodorus,[136] ardhur për të ndihmuar e Trojans. Ai vrau Machaon[137] dhe Peneleos,[138] , por ishte vrarë nga Neoptolemus.

I maskuar si një lypës, Odiseu shkoi për të vëzhguar brenda Trojës, por ishte e njohur nga Helen. Permalluar,[139] Helen thurrur me Odiseun. Më vonë, me Helen është të ndihmojë, Odiseu dhe Diomedes vodhi Palladium.[123][140]

Hershme të njohur figurë të Trojane, nga Mykonos vazo ca. 670 para krishtit

Kali Trojan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fund të luftës erdhi me një finale të planit. Odiseja e shpikur një të ri hile—një gjigand i uritur kalit prej druri, një kafshë që ishte e shenjtë për Trojans. Ajo ishte ndërtuar nga Epeius dhe udhëhiqet nga Athena,[141] nga druri të një cornel pemë korije e shenjtë për Apollo,[142] me mbishkrimin:

Grekët kushtoj këtë thank-ofertë për Athena për kthimin e tyre në shtëpi.[143]

E uritur kali ishte e mbushur me ushtarë[144] udhëhequr nga Odiseu. Pjesa tjetër e ushtrisë djegur kampit dhe lundroi për Tenedos.[145]

Kur Trojans zbuluar se Grekët ishin zhdukur, duke besuar se lufta ishte e gjatë, ata "me gëzim të zvarritur kali brenda qytetit",[146] , ndërsa ata të debatuar se çfarë të bëjë me të. Disa mendonin se ata duhet të hurl atë poshtë nga shkëmbinjtë, të tjerët mendojnë se duhet djegur atë, ndërsa të tjerët thanë që duhet për t'ia kushtuar Athena.[147][148]

Të dy Cassandra dhe Laocoön paralajmëruar kundër mbajtjes së kalit.[149] Ndërsa Cassandra kishte dhënë dhuratën e profecisë nga Apollo, ajo gjithashtu ishte i mallkuar nga Apollonit kurrë nuk të besohet. Gjarpërinjtë më pas erdhi nga deti dhe për të ngrënë ose Laocoön dhe një nga dy bijtë e tij,[147] Laocoön dhe të dy bijtë e tij,[150] ose vetëm bijve të tij,[151] një portent të cilat në mënyrë të alarmuar ndjekësit e Aeneas që ata u tërhoqën për të Ida-s.[147] E Trojans vendosur për të mbajtur kalin dhe u kthye në një natë të çmendur revelry dhe festim.[123] Sinon, një Achaean spiun, sinjalizoi automjeteve stacionuar në Tenedos, kur "ishte mesnatë dhe e qartë hëna është në rritje"[152] dhe ushtarë nga brenda kalë doli dhe vrau rojet.[153]

Trastën e Trojës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Neoptolemus, i biri i Akilit, e vret Mbretin Priam (detaje të Papafingo zi-figura amphora, 520-510 BC)

E Achaeans hynë në qytet dhe vranë në gjumë popullsisë. Një të madhe në masakrën e ndjekur që vazhdoi në ditë.

Gjaku rridhte në torrents, ishte bërë qull në të gjithë tokën,
Si Trojans dhe e huaj e tyre të ndihmës vdiq.
Këtu ishin burra të shtrirë shua nga hidhur të vdekjes
Të gjitha të lart dhe poshtë në qytet, në gjakun e tyre.[154]

Të Trojans, mbushur me dëshpërim, luftoi përsëri ashpër, pavarësisht se është i çorganizuar dhe leaderless. Me luftimet në kulmin e saj, disa donned rënë armiqtë' veshjen dhe filloi të papritur counterattacks në kaotike rrugë të luftuar. Të tjera mbrojtësit hurled poshtë tjegullave dhe çdo gjë tjetër të rëndë poshtë në rampaging sulmuesit. Perspektiva është e zymtë pse, dhe përfundimisht mbetur mbrojtësit e u shkatërruan së bashku me të gjithë qyteti.

Neoptolemus vrarë Priam, që kishin marrë strehim në altarin e Zeusit të Oborr.[147][155] Menelaus vrarë Deiphobus, Helen burrin e pas Parisit' e vdekjes, dhe gjithashtu ka për qëllim për të vrarë Helen, por, kapërcyer me bukurinë e saj, hodhi poshtë shpatën e tij[156] dhe e mori atë për anijet.[147][157]

Ajax më e Vogël e dhunuara, Cassandra në Athena e altarit, ndërsa ajo ishte duke u mbajtur fort pas saj statuja. Për shkak të Ajax është impiety, Acheaens, i nxitur nga Odiseu, të kërkuar për të vrarë atë me gurë për vdekje, por ai iku në Athena e altarit, dhe iu kursye.[147][158]

Antenor, që i kishte dhënë mikpritjen për të Menelaus dhe Odiseu, kur ata kërkuan kthimin e Helen, dhe që e kishte mbështetur në mënyrë, u kursyer, së bashku me familjen e tij.[159] Aeneas mori babai i tij mbi shpinën e tij dhe iku, dhe, sipas Apollodorus, ishte i lejuar për të shkuar për shkak të devotshmërisë.[155]

Grekët e më pas djegur e qytetit dhe e ndarë plaçkës. Cassandra ishte dhënë për të Agamemnonit. Neoptolemus mori Andromache, gruaja e Hector, dhe Odiseu ishte dhënë Hecuba, Priam gruas së.[155]

E Achaeans[160] hodhi Hector foshnjore biri Astyanax poshtë nga muret e Trojës,[161] ose nga keqtrajtimi dhe urrejtja[162] ose për t'i dhënë fund mbretërore të linjës, si dhe mundësinë e një djali hakmarrje.[163] Ata (nga zakonshme traditë Neoptolemus) gjithashtu sakrifikuar Trojan princeshë Polyxena në varrin e Akilit si kërkuar nga frymës së tij, ose si pjesë të tij plaçkën e luftës, ose për shkak se ajo e kishte tradhtuar.[164]

Aethra, Theseus' nënë, dhe një nga Helen është handmaids,[165] u shpëtuan nga ana e saj nipërit e mi, Demophon dhe Acamas.[147][166]

Kthim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zotat ishin shumë të zemëruar mbi shkatërrimin e tempujt e tyre dhe të tjera sacrilegious akteve nga Achaeans, dhe për të vendosur se më nuk do të kthehej në shtëpi. Një furtunë ra mbi kthimin e flotës jashtë Tenos ishull. Përveç kësaj, Nauplius, në shenjë hakmarrjeje për vrasjen e të birit të tij Palamedes, të ngritur rremë dritat në Cape Caphereus (e njohur edhe sot si Cavo D'Oro, në Euboea) dhe shumë prej tyre ishin të mbijetuar.[167]

 • Agamemnonit kishte bërë atë përsëri në Argos në mënyrë të sigurtë me Cassandra në posedim të tij pas një stuhie të motit. Ai dhe Cassandra u vranë nga Aegisthus (në më të vjetra versionet e historisë) ose nga Clytemnestra ose nga të dy prej tyre. Electra dhe Orestes më vonë hakmarrë, ati i tyre, por Orestes ishte ai i cili është ndjekur nga Furies.
 • Nestor, që kanë pasur më të mira të sjelljes në të Trojës dhe nuk ka marrë pjesë në grabitje, ishte i vetmi hero, të cilët kishin një të shpejtë dhe të sigurt të kthehen.[168] Ata të ushtrisë së tij që i mbijetoi luftës edhe arritur në shtëpi me të në mënyrë të sigurtë, por më vonë e la dhe kolonizuan Metapontium në Italinë Jugore.[169]
Poseidon smites Ajax më të Vogël, nga Bonaventura Genelli (1798-1868)
 • Ajax the Lesser, who had endured more than the others the wrath of the Gods, never returned. His ship was wrecked by a storm sent by Athena, who borrowed one of Zeus' thunderbolts and tore it to pieces. The crew managed to land in a rock, but Poseidon struck it, and Ajax fell in the sea and drowned. He was buried by Thetis in Myconos[170] or Delos.[171]
 • Teucer, son of Telamon and half-brother of Ajax, stood trial by his father for his half-brother's death. He was disowned by his father and wasn't allowed back on Salamis Island. He was at sea near Phreattys in Peiraeus.[172] He was acquitted of responsibility but found guilty of negligence because he did not return his dead body or his arms. He left with his army (who took their wives) and founded Salamis in Cyprus.[173] The Athenians later created a political myth that his son left his kingdom to Theseus' sons (and not to Megara).
 • Neoptolemus, following the advice of Helenus, who accompanied him when he traveled over land, was always accompanied by Andromache. He met Odysseus and they buried Achilles' teacher Phoenix on the land of the Ciconians. They then conquered the land of the Molossians (Epirus) and Neoptolemus had a child by Andromache, Molossus, to whom he later gave the throne.[174] Thus the kings of Epirus claimed their lineage from Achilles, and so did Alexander the Great, whose mother was of that royal house. Alexander the Great and the kings of Macedon also claimed to be descended from Heracles. Helenus founded a city in Molossia and inhabited it, and Neoptolemus gave him his mother Deidamia as wife. After Peleus died he succeeded Phtia's throne.[175] He had a feud with Orestes (son of Agamemnon) over Menelaus' daughter Hermione, and was killed in Delphi, where he was buried.[176] In Roman myths, the kingdom of Phtia was taken over by Helenus, who married Andromache. They offered hospitality to other Trojan refugees, including Aeneas, who paid a visit there during his wanderings.
 • Diomedes was first thrown by a storm on the coast of Lycia, where he was to be sacrificed to Ares by king Lycus, but Callirrhoe, the king's daughter, took pity upon him, and assisted him in escaping.[177] He then accidentally landed in Attica, in Phaleron. The Athenians, unaware that they were allies, attacked them. Many were killed, and Demophon took the Palladium.[178] He finally landed in Argos, where he found his wife Aegialeia committing adultery. In disgust, he left for Aetolia.[179] According to later traditions, he had some adventures and founded Canusium and Argyrippa in Southern Italy.[180]
 • Philoctetes, due to a sedition, was driven from his city and emigrated to Italy, where he founded the cities of Petilia, Old Crimissa, and Chone, between Croton and Thurii.[181] After making war on the Leucanians he founded there a sanctuary of Apollo the Wanderer, to whom also he dedicated his bow.[182]
 • According to Homer, Idomeneus reached his house safe and sound.[183] Another tradition later formed. After the war, Idomeneus's ship hit a horrible storm. Idomeneus promised Poseidon that he would sacrifice the first living thing he saw when he returned home if Poseidon would save his ship and crew. The first living thing he saw was his son, whom Idomeneus duly sacrificed. The gods were angry at his murder of his own son and they sent a plague to Crete. His people sent him into exile to Calabria in Italy,[184] and then to Colophon, in Asia Minor, where he died.[185] Among the lesser Achaeans very few reached their homes.

Sipas Odisea, Menelauss'i automjeteve është në lulëzim nga stuhitë për të Kretës dhe Egjiptit, ku ata nuk ishin në gjendje të lundrojnë larg për shkak të qetë erërat.[186] Vetëm pesë nga anijet e tij mbijetuan.[168] Menelaus kishte për të kapur Proteus, një formë të zhvendosur në det të perëndisë, për të gjetur se çfarë sakrificash për të cilin perënditë ai do të duhet të bëjë për të garantuar të sigurtë.[187] Sipas disa histori e Helen, të cilët u dërgua në Paris ishte një vepër e falsifikuar dhe e vërtetë Helen ishte në Egjipt, ku ajo ishte ribashkuar me Menelaus. Proteus tha gjithashtu Menelaus që ai ishte i destinuar për Elysium (Qiell) pas vdekjes së tij. Menelaus u kthye në Sparta me Helen tetë vjet pasi ai e kishte lënë Trojës.[188]

Agamemnonit u kthye në shtëpi me Cassandra në Argos. Gruaja e tij Clytemnestra (Helen e motra) kishte një marrëdhënie me Aegisthus, bir i Thyestes, Agamemnonit është kushëri i cili kishte pushtuar Argos para Agamemnonit veten retook. Ndoshta nga e hakmarrjes për vdekjen e Iphigenia, Clytemnestra thurrur me të dashurin e saj për të vrarë Agamemnonit. Cassandra e parashikoi këtë vrasje, dhe paralajmëroi Agamemnonit, por ai shpërfillur saj. Ai u vra, ose në një festë apo në e tij dush,[189] në bazë të versioneve të ndryshme. Cassandra ishte edhe e vranë.[190] Agamemnonit djalit të Orestes, i cili kishte qenë larg, u kthyen dhe filluan me motrën e tij Electra për të marrë hak për të atin e tyre.[191] e kishte vrarë Clytemnestra dhe Aegisthus dhe për të arritur në fronin e atit të tij.[192][193]

Odisea[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Odiseu' dhjetë-vjeçare udhëtim në shtëpi për të çonin drejt lumturisë është thënë në Homers' Odisea. Odiseu dhe ushtarët e tij ishin në lulëzim larg natyrisht për të tokave të panjohura për Achaeans; Odiseu nuk kishte shumë aventura, përfshirë famshme takim me Cyclops Polyphemus, dhe një audiencë me shikuesit Teiresias në Hadesit. Në ishullin e Thrinacia, Odiseu' burrat hanin bagëtinë e shenjtë për dielli-zoti Helios. Për këtë sacrilege Odiseu' anijet u shkatërruan, dhe të gjithë njerëzit e tij të humbur. Odiseu nuk e kishte ngrënë kafshë, dhe ishte i lejuar për të jetuar; ai laheshin në breg në ishullin e Ogygia, dhe jetonin atje me nimfë Calypso. Pas shtatë vitesh, perëndive vendosi që të dërgojë Odiseun në shtëpi; në një raft të vogël, u nis për Scheria, shtëpia e Phaeacians, i cili i dha atij një pasazh të çonin drejt lumturisë.

Një herë në shtëpinë e tij në tokë, Odiseu udhëtuar i maskuar si një të vjetër lypës. Ai ishte i njohur nga qeni i tij, Argos, që vdiq në prehër të tij. Ai më pas zbuloi se gruaja e tij, Penelope, kishte qenë besnikë ndaj tij gjatë 20 viteve që ai ishte i pranishëm, pavarësisht përpjekjeve të panumërta të suitors që ishin duke ngrënë ushqimin e tij dhe shpenzimeve pronën e tij. Me ndihmën e birit të tij Telemachus, Athena, dhe Eumaeus, swineherd, ai vrau të gjithë ata, përveç Medon, që kishin qenë të sjellshëm për Penelope, dhe Phemius, një lokal këngëtar të cilët kishin qenë të detyruar për të ndihmuar suitors kundër Penelope. Penelope testuar Odiseu dhe e bëri të sigurt që ishte ai, dhe ai e fali atë. Të nesërmen suitors' të afërmit u përpoq për të marrë hak mbi të tij, por ata u ndaluan nga Athena.

Telegony[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E Telegony mbledh ku Odisea lë jashtë, duke filluar me varrimin e të vdekurit suitors, dhe vazhdon deri në vdekjen e Sirenës.[194] Disa vjet pas Odiseu' kthimi, Telegonus, bir i Sirenës dhe Circe, erdhi për të çonin drejt lumturisë dhe u plaçkitën ishull. Odiseu, duke u përpjekur për të luftuar sulmit, u vra prej tij nuk pranohet e të birit. Pas Telegonus e kuptuan se ai kishte vrarë të atin e tij, ai solli trupin e nënës së tij Circe, së bashku me Telemachus dhe Penelope. Circe i bëri ata të pavdekshëm; pastaj Telegonus martuar Penelope dhe Telemachus martuar Circe.

Aeneid[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aeneas Flees Djegia e Trojës (1598) nga Federico Barocci

Udhëtimi i Trojës mbijetuar Aeneas e tij resettling e refugjatëve Trojan në Itali janë subjekt latine poemë epike E Aeneid nga Virgil. Shkruar gjatë kohës së Augustus, Virgil ka të tij hero i japin një të parë-person llogari të rënies së Trojës në pjesën e dytë të Aeneid s 'dymbëdhjetë librave, Trojane, e cila nuk duket në "Iliad", u bë legjendar nga Virgil e llogarisë.

Aeneas udhëheq një grup të mbijetuarit larg nga qyteti, mes tyre djalin e tij Ascanius (e njohur edhe si Iulus), e tij trumpeter Misenus, ati Anchises, shëruesi Iapyxe tij besnik sidekick Achates, dhe Mimas si një udhëzues. Gruaja e tij Creusa është vrarë gjatë trastën e qytetit. Aeneas gjithashtu mban Lares dhe Penates e Trojës, të cilën historike Romakëve pretenduar për të ruajtur si garanci e Romës e veta të sigurisë.

Trojan të mbijetuarit shpëtuar me një numër të anijeve, duke kërkuar që të krijojë një të re kombëtare në vendet e tjera. Ata tokës në disa shtetet fqinje që të provojë inhospitable, dhe më në fund janë thënë nga një oracle se ata duhet të kthehen në vendin e tyre të të parëve. Ata së pari të përpiqen për të vendosur veten e tyre në Kretë, ku Dardanus , dikur kishte vendosur, por e gjejnë atë e rrënuan nga e njëjta plagë që i kishte shtyrë Idomeneus larg. Ata gjejnë koloni të udhëhequr nga Helenus dhe Andromache, por rënie të mbetet. Pas shtatë vite ata do të arrijnë në Carthage, ku Aeneas ka një aferë me Mbretëresha Dido. (Pasi që, sipas traditës Carthage u themelua në 814 para krishtit, në ardhjen e refugjatëve Trojan disa qindra vjet më parë ekspozon kronologjike vështirësi brenda mitik traditë.) Përfundimisht perënditë mënyrë që Aeneas për të vazhduar tani e tutje, dhe se ai dhe njerëzit e tij mbërrijnë në grykën e Lumit Tiber në Itali. Dido kryen vetëvrasje, dhe Aeneas është tradhëti e saj konsiderohet si një element në kohë armiqësi midis Romës dhe Carthage që të shprehur veten në Punic Luftërat dhe çoi për hegjemoni Romake.

Në Cumae, Profete çon Aeneas në një archetypal prejardhje të botës së krimit, ku hije të vet të vdekur babai shërben si një udhëzues; ky libër i Aeneid ndikuar drejtpërdrejt Dante, i cili ka Virgil të veprojë si autorin e tij është udhëzues. Aeneas është dhënë një vizion për të ardhmen madhështinë e Romës, e cila ishte detyrën e tij për të gjetur, dhe të kthehet në botën e të gjallëve. Ai negocion një zgjidhje me lokale mbretit, Latinus, dhe ishte martohet me vajzën e tij, Lavinia. Kjo shkaktoi një luftë me fiset e tjera lokale, të cilat kulmuan me themelimin e zgjidhjen e Alba Longa, i sunduar nga Aeneas dhe Lavinia djalit të Silvius. Romake miti u përpoq të pajtojë dy të ndryshme mitet themeluese: treqind vjet më vonë, në më të famshme të traditës, Romulus dhe Remus themelua Roma. Trojan origjinën e Romës u bë veçanërisht i rëndësishëm në propagandën e Jul Cezarit, familja e të cilit pretendonte prejardhje nga Venus përmes Aeneas djalit të Iulus (prandaj latine gens emrin Iulius), dhe gjatë mbretërimit të Augustus; shih për shembull Tabulae Iliacae dhe "Troy Lojë", e prezantuar shpesh nga korrik-Claudian dinastisë.

Datat e Luftës së Trojës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hypnos dhe Thanatos mbante trupin e Sarpedon nga fushëbeteja e Trojës; detaj nga një Papafingo të bardhë në tokë lekythos, ca. 440 BC.

Që nga kjo luftë ishte konsideruar ndër Grekët e lashtë ose si ngjarja e fundit të mitologjike mosha apo aktiviteti i parë historike në moshë, disa data janë dhënë për rënien e Trojës. Ata zakonisht rrjedhin nga gjenealogjitë e mbretërve. Ephorus jep 1135 BC,[195] Sosibius 1172 BC,[196] Eratosthenes 1184 BC/1183 BC,[197] Timaeus 1193 BC,[198] e Parian mermeri 1209 BC/1208 BC,[199] Dicaearchus 1212 BC,[200] Herodotus rreth 1250 para krishtit,[201] Eretes 1291 BC,[202] ndërsa Douris 1334 BC.[203] për Sa i saktë ditë Ephorus jep 23/24 Thargelion (Mund të 6 apo të 7), Hellanicus 12 Thargelion (26 maj)[204] , ndërsa të tjerët të japin 23 Sciroforion (7 korrik) apo 23 të Ponamos (7 tetor).

I lavdishëm dhe të pasur të qytetit Homer përshkruan u besohet të jetë Troy VI nga shumë të shekullit të njëzetë autorëve, i shkatërruar në 1275 BC, ndoshta nga një tërmet. E saj ndjekës Troy VIIa, të shkatërruar nga zjarri në një moment gjatë 1180s BC, ishte e gjatë konsiderohen si më të varfra të qytetit, por që gërmimet në fushatën e vitit 1988 ajo është rritur për më shumë gjasa të kandidatit.

Historike bazë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historiciteti i Luftës së Trojës është ende subjekt për të debatuar. Më klasike Grekët mendonin se lufta është një ngjarje historike, por shumë besonin se Homeric poezitë e kishte ekzagjeruar ngjarjet që i përshtaten kërkesave të poezisë. Për shembull, historiani Thucididi, i cili është i njohur për të qenë kritike, e konsideron si një ngjarje e vërtetë, por dyshimet që 1,186 anijet ishin dërguar për të Trojës. Euripidi , ka filluar t'i ndryshojë greke mitet në të, duke përfshirë edhe ato të Luftës së Trojës. Pranë vit 100, Dio Chrysostom argumentoi se, përderisa lufta është historike, që përfundoi me Trojans fituar, dhe Grekët tentuan ta fshehin këtë fakt.[205] Rreth 1870 ajo ishte në përgjithësi ranë dakord në Evropën Perëndimore që të Luftës së Trojës kurrë nuk kishte ndodhur dhe Troy kurrë nuk ka ekzistuar.[206] Pastaj Heinrich Schliemann popullarizuar tij gërmimet në Hisarlik, të cilën ai dhe të tjerët që besohet të jenë të Trojës, dhe të Mycenaean qytetet e Greqisë. Sot shumë studiues pajtohen se Luftës së Trojës është i bazuar në një historik thelbin e një greke ekspeditën kundër qytetit të Trojës, por disa do të argumentojnë se Homeric poezi përfaqësojnë besnikërisht aktuale ngjarjeve të luftës.

Në nëntor të vitit 2001, geologist John C. Kraft dhe classicist John V. Luce prezantoi rezultatet e hetimeve në gjeologji e rajonit që kishte filluar në vitin 1977.[207][208][209] Të gjeologët krahasuar këtij gjeologji me peisazhet në zonat bregdetare dhe tiparet e përshkruara në Iliad dhe të tjera klasike burime, sidomos Strabos' Geographia. E tyre, përfundimi është se nuk është rregullisht një qëndrueshmëri mes vendndodhjen e Trojës si të identifikuara nga Schliemann (dhe vendet e tjera, të tilla si greke camp), evidenca gjeologjike, përshkrime e topografisë dhe llogaritë e betejës në Iliad.

Në shekullin e njëzetë studiuesit kanë tentuar të nxjerrë konkluzione bazuar në të Hitejve dhe Egjiptian tekste që data të kohës së Luftës së Trojës. Ndërsa ata të japin një përshkrim të përgjithshëm të situatës politike në rajon, në atë kohë, informacionin e tyre nëse ky konflikt të caktuar ndodhur është e kufizuar. Andrew Dalby vëren se ndërsa Luftës së Trojës më shumë gjasa ka marrë vend në një formë dhe për këtë arsye është e bazuar në historinë, natyrën e saj të vërtetë është dhe do të jetë i panjohur.[210] efron Hiteu, arkivat, si Tawagalawa letër përmendet një mbretëri të Ahhiyawa (Achaea, apo Greqisë) që shtrihet përtej detit (që do të jetë Egje) dhe kontrollet Milliwanda, e cila është identifikuar me Milet. Gjithashtu, i përmendur në këtë dhe të tjera letra është Assuwa federata e bërë nga 22 qytete dhe shtete që përfshinte qytetin e Wilusa (Ilios apo Ilium). E Milawata letër nënkupton ky qytet shtrihet në veri të Assuwa konfederatë, përtej Seha lumit. Ndërsa identifikimin e Wilusa me Ilium (që është, Troy) është gjithmonë e diskutueshme, në vitet 1990, ajo fitoi shumicën e pranimit. Në Alaksandu traktatit (ca. 1280 para krishtit), mbreti i qytetit është emëruar Alaksandu, dhe Parisi është emër në Iliad (ndër të tjera vepra është e Alexander. E Tawagalawa letër (datë ca. 1250 para krishtit), e cila është drejtuar mbretit të Ahhiyawa në të vërtetë thotë:

Tani si ne kemi ardhur në një marrëveshje në Wilusa, mbi të cilat ne shkuam në luftë...

Dikur nën Hitejtë, Assuwa federata e ikte pas betejës së Kadesh në mes të Egjiptit dhe Hitejtë (ca. 1274 BC). Në 1230 BC Hiteut mbreti Tudhaliya IV (ca. 1240-1210 BC) fushatë kundër kësaj federate. Sipas Arnuwanda III (ca. 1210-1205 BC) Hitejve ishin të detyruar të braktisin tokat që ata të kontrolluara në bregdetin e Egjeut. Është e mundur që të Luftës së Trojës ishte një konflikt midis mbretit të Ahhiyawa dhe Assuwa konfederata. Ky mendim ka qenë i mbështetur në se e tërë lufta përfshin ulje në Mysia (dhe Telephus' plagosjen), Akilit e fushatave në Veri Egje dhe Telamonian Ajax e fushatave në Trakës dhe Phrygia. Shumica e këtyre rajoneve janë pjesë e Assuwa.[69][211] Ajo ka qenë gjithashtu vuri në dukje se ka ngjashmëri të madhe në mes të emrave të Detit të Popujve, të cilat në atë kohë ishin bastisjen Egjiptit, si ata janë të shënuara nga Ramesses III dhe Merneptah, dhe të aleatëve të Trojans.[212]

Që më Achaean heronjve nuk kthehen në shtëpitë e tyre dhe të themeluar kolonitë diku tjetër u interpretua nga Thucididi si për shkak të tyre në mungese të gjatë.[213] në ditët e Sotme interpretimin e ndjekur nga shumica e dijetarëve është se Achaean udhëheqësit e dëbuar nga tokat e tyre nga trazirat në fund të Mycenaean era e preferuar për të kërkuar prejardhje nga të mërguarit e Luftës së Trojës.[214]

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Frymëzimi dhënë nga këto ngjarje prodhuar shumë vepra letrare, shumë më tepër se sa mund të jenë të listuara këtu. Rrethimin e Trojës dhënë frymëzim për shumë veprave të artit, më i shkëlqyeshëm Homers' Iliad, të vendosur në vitin e fundit të rrethimit. Disa të tjerë përfshijnë Troades nga Euripidi, Troilus dhe Criseyde nga Geoffrey Chaucer, Troilus dhe Cressida nga William Shakespeare, Iphigenia dhe Polyxena nga Samuel Coster, Palamedes nga Joost van den Vondel dhe Les Troyens nga Hector Berlioz.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Bryce, Trevor (2005). The Trojans and their neighbours. Taylor & Francis. f. 37.  978-0-415-34959-8.
 2. ^ Rutter, Jeremy B. "Troy VII and the Historicity of the Trojan War". Marrë më 2007-07-23.
 3. ^ In the second edition of his In Search of the Trojan War, Michael Wood notes developments that were made in the intervening ten years since his first edition was published.
 4. ^ Wood (1985: 116–118)
 5. ^ Wood (1985: 19)
 6. ^ It is unknown whether this Proclus is the Neoplatonic philosopher, in which case the summary dates to the 5th century AD, or whether he is the lesser-known grammarian of the 2nd century AD.
 7. ^ Burgess, pp. 10–12; cf.
 8. ^ Burgess, pp. 3–4.
 9. ^ Scholium on Homer A.5.
 10. ^ Plato, Republic 2,379e.
 11. ^ Apollodorus, Epitome 3.1, Hesiod Fragment 204,95ff.
 12. ^ Apollonius Rhodius 4.757.
 13. ^ Aeschylus, Prometheus Bound 767.
 14. ^ Scholiast on Homer’s Iliad; Hyginus, Fabulae 54; Ovid, Metamorphoses 11.217.
 15. ^ Apollodorus, Library 3.168.
 16. ^ Pindar, Nemean 5 ep2; Pindar, Isthmian 8 str3–str5.
 17. ^ Hesiod, Catalogue of Women fr. 57; Cypria fr. 4.
 18. ^ Photius, Myrobiblion 190.
 19. ^ P.Oxy. 56, 3829 (L. Koppel, 1989)
 20. ^ Hyginus, Fabulae 92.
 21. ^ Apollodorus Epitome E.3.2
 22. ^ Pausanias, 15.9.5.
 23. ^ Euripides Andromache 298; Div. i. 21; Apollodorus, Library 3.12.5.
 24. ^ Homer Iliad I.410
 25. ^ a b Apollodorus, Library 3.13.8.
 26. ^ Apollonius Rhodius 4.869–879; Apollodorus, Library 3.13.6.
 27. ^ Frazer on Apollodorus, Library 3.13.6.
 28. ^ Alluded to in Statius, Achilleid 1.269–270.
 29. ^ Hyginus, Fabulae 96.
 30. ^ Apollodorus 3.10.7.
 31. ^ Pausanias 1.33.1; Apollodorus, Library 3.10.7.
 32. ^ Apollodorus, Library 3.10.5; Hyginus, Fabulae 77.
 33. ^ Apollodorus, Library 3.10.9.
 34. ^ Pausanias 3.20.9.
 35. ^ Ptolemy Hephaestion, New History 4 (as summarized in Photius, Myriobiblon 190).
 36. ^ Pindar, Pythian 11 ep4; Apollodorus, Library 3.11.15.
 37. ^ Apollodorus, Epitome 2.15.
 38. ^ a b c d e f g h i j Proclus Chrestomathy 1
 39. ^ Apollodorus, Epitome 3.3.
 40. ^ Euripides, Helen 40.
 41. ^ Apollodorus, Epitome 3.4.
 42. ^ Herodotus, Histories 1.2.
 43. ^ Apollodorus, Library 3.12.7.
 44. ^ Herodotus, 1.3.1.
 45. ^ Il. 3.205-6; 11.139
 46. ^ Apollodorus, Epitome 3.6.
 47. ^ Apollodorus, Epitome 3.7.
 48. ^ Il.11.767-70, (lines rejected by Aristophanes and Aristarchus)
 49. ^ Statius, Achilleid 1.25
 50. ^ Scholiast on Homer's Iliad 19.326; Ovid, Metamorphoses 13.162 ff.
 51. ^ Pausanias, 1.22.6.
 52. ^ Homer, Iliad 11.19 ff.; Apollodurus, Epitome 3.9.
 53. ^ Philostratus, Heroicus 7.
 54. ^ Apollodorus, Epitome 3.15.
 55. ^ Pausanias, 1.4.6.
 56. ^ Pindar, Isthmian 8.
 57. ^ Pausanias, 9.5.14.
 58. ^ a b Apollodorus, Epitome 3.20.
 59. ^ Aeschylus fragment 405–410
 60. ^ Pliny, Natural History 24.42, 34.152.
 61. ^ Davies, esp. pp. 8, 10.
 62. ^ Apollodorus, Epitome 3.19.
 63. ^ Philodemus, On Piety.
 64. ^ Antoninus Liberalis, Metamorphoses 27.
 65. ^ Ptolemy Hephaestion, New History 5 (as summarized in Photius, Myriobiblon 190).
 66. ^ Pausanias, 1.43.1.
 67. ^ History of the Pelloponesian War 1,10.
 68. ^ Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (History of the Greek Nation) vol.
 69. ^ a b Pantelis Karykas, Μυκηναίοι Πολεμιστές (Mycenian Warriors), Athens 1999.
 70. ^ Vice Admiral P.E. Konstas R.H.N.,Η ναυτική ηγεμονία των Μυκηνών (The naval hegemony of Mycenae), Athens 1966
 71. ^ Homer, Iliad Β.803–806.
 72. ^ Diodorus iv,38.
 73. ^ Pausanias 8.33.4
 74. ^ Apollodorus, Epitome 3.27.
 75. ^ Apollodorus, Epitome 3.26.
 76. ^ Apollodorus, Epitome 3.28.
 77. ^ Herodotus 4.145.3.
 78. ^ Apollodorus, Epitome 3.29.
 79. ^ Pausanias 4.2.7.
 80. ^ Apollodorus, Epitome 3.31.
 81. ^ Apollodorus, Epitome 3.30.
 82. ^ Eustathius on Homer, Iliad ii.701.
 83. ^ Scholiast on Lycophron 532.
 84. ^ Thucydides 1.11.
 85. ^ Papademetriou Konstantinos, "Τα όπλα του Τρωϊκού Πολέμου" ("The weapons of the Trojan War"), Panzer Magazine issue 14, June–July 2004, Athens.
 86. ^ Iliad I.328
 87. ^ Apollodorus, Epitome 3.32.
 88. ^ Apollodorus, Epitome 3.33; translation, Sir James George Frazer.
 89. ^ Volume 5 p.80
 90. ^ Demetrius (2nd century BC) Scholium on Iliad Z,35
 91. ^ Parthenius Ερωτικά Παθήματα 21
 92. ^ Apollodorus, Library 3.12.5.
 93. ^ Homer, Iliad Φ 35–155.
 94. ^ Dictis Cretensis ii. 18; Sophocles, Ajax 210.
 95. ^ "Petteia".
 96. ^ ""Greek Board Games"". Arkivuar nga origjinali origjinali më 8 prill 2009. Marrë më 24 tetor 2017.
 97. ^ "Latrunculi".
 98. ^ Kakrides vol. 5 p. 92.
 99. ^ Servius, Scholium on Virgil's Aeneid 2.81
 100. ^ According to other accounts Odysseus, with the other Greek captains, including Agamemnon, conspired together against Palamedes, as all were envious of his accomplishments.
 101. ^ According to Apollodorus Epitome 3.8, Odysseus forced a Phrygian prisoner, to write the letter.
 102. ^ Pausanias 10.31.2; Simpson, Gods & Heroes of the Greeks: The Library of Apollodorus, p. 251.
 103. ^ Apollodorus, Epitome 6.9.
 104. ^ Apollodorus, Epitome 3.10
 105. ^ The exact nature of Achilles' relationship to Patroclus is the subject of some debate.
 106. ^ a b Apollodorus, Epitome 5.3.
 107. ^ Tzetzes ad Lycophroon 18.
 108. ^ Pausanias 10.31.7.
 109. ^ Dictys Cretensis iv. 4.
 110. ^ Virgil, Aeneid 8.372.
 111. ^ Pindarus Pythian vi. 30.
 112. ^ Quintus Smyrnaeus ii. 224.
 113. ^ a b Proclus, Chrestomathy 2, Aethiopis.
 114. ^ Diodorus Siculus, Library of History 4.75.4.
 115. ^ Pausanias 1.13.9.
 116. ^ Euripedes, Hecuba 40.
 117. ^ Quintus Smyrnaeus, Posthomerica iv. 88–595.
 118. ^ Apollodorus, Epitome 5.5.
 119. ^ Pausanias 3.19.13.
 120. ^ Argument of Sophocles' Ajax
 121. ^ Scholiast on Homer's Odyssey λ.547.
 122. ^ Homer, Odyssey λ 542.
 123. ^ a b c d e Proclus, Chrestomathy 3, Little Iliad.
 124. ^ Pindar, Nemean Odes 8.46(25).
 125. ^ Apollodorus, Epitome 5.6.
 126. ^ Zenobius, Cent. i.43.
 127. ^ Sophocles, Ajax 42, 277, 852.
 128. ^ Either by Calchas, (Apollodorus, Epitome 5.8; Quintus Smyrnaeus, Posthomerica 9.325–479), or by Paris' brother Helenus (Proclus, Chrestomathy 3, Little Iliad; Sophocles, Philoctetes 604–613; Tzetzes, Posthomerica 571–595).
 129. ^ This is according to Apollodorus, Epitome 5.8, Hyginus, Fabulae 103, Quintus Smyrnaeus, Posthomerica 9.325–479, and Euripides, Philoctetes—but Sophocles, Philoctetes says Odysseus and Neoptolemus, while Proclus, Chrestomathy 3, Little Iliad says Diomedes alone.
 130. ^ Philoctetes was cured by a son of Asclepius, either Machaon, (Proclus, Chrestomathy 3, Little Iliad; Tzetzes, Posthomerica 571–595) or his brother Podalirius (Apollodorus, Epitome 5.8; Quintus Smyrnaeus, Posthomerica 9.325–479).
 131. ^ Apollodorus, Epitome 5.9.
 132. ^ Apollodorus, Epitome 5.10; Pausanias 5.13.4.
 133. ^ Pausanias 5.13.4–6, says that Pelop's shoulder-blade was brought to Troy from Pisa, and on its return home was lost at sea, later to be found by a fisherman, and identified as Pelop's by the Oracle at Delphi.
 134. ^ Apollodorus, Epitome 5.11.
 135. ^ Odyssey λ.520
 136. ^ Apollodorus, Epitome 5.12.
 137. ^ Pausanias 3.26.9.
 138. ^ Pausanias 9.5.15.
 139. ^ Homer, Odyssey 4.242 ff.
 140. ^ Apollodorus, Epitome 5.13.
 141. ^ Homer, Odyssey 8.492–495; Apollodorus, Epitome 5.14.
 142. ^ Pausanias, 3.13.5.
 143. ^ Apollodorus, Epitome 5.15, Simpson, p 246.
 144. ^ Apollodorus, Epitome 5.14, says the hollow horse held 50, but attributes to the author of the Little Iliad a figure of 3,000, a number that Simpson, p 265, calls "absurd", saying that the surviving fragments only say that the Greeks put their "best men" inside the horse.
 145. ^ Homer, Odyssey 8.500–504; Apollodorus, Epitome 5.15.
 146. ^ Apollodorus, Epitome 5.16, as translated by Simpson, p. 246.
 147. ^ a b c d e f g Proclus, Chrestomathy 4, Iliou Persis.
 148. ^ Homer, Odyssey 8.505 ff.; Apollodorus, Epitome 5.16–15.
 149. ^ Apollodorus, Epitome 5.17 says that Cassandra warned of an armed force inside the horse, and that Laocoön agreed.
 150. ^ Virgil, Aeneid 2.199–227; Hyginus, Fabulae 135;
 151. ^ Quintus Smyrnaeus, Posthomerica xii.444–497; Apollodorus, Epitome 5.18.
 152. ^ Scholiast on Lycophroon, 344.
 153. ^ Apollodorus, Epitome 5.19–20.
 154. ^ Quintus Smyrnaeus, Posthomerica xiii.100–104,Translation by A.S. Way, 1913.
 155. ^ a b c Apollodorus.
 156. ^ Aristophanes, Lysistrata 155; Quintus Smyrnaeus, Posthomerica xiii.423–457.
 157. ^ Apollodorus, Epitome 5.22.
 158. ^ Apollodorus, Epitome 5.22; Pausanias 10.31.2; Quintus Smyrnaeus, Posthomerica xiii.462–473; Virgil, Aeneid 403–406.
 159. ^ Homer, Iliad 3.203–207, 7.347–353; Apollodorus, Epitome, 5.21; Quintus Smyrnaeus, Posthomerica xiii.322–331, Livy, 1.1; Pausanias, 10.26.8, 27.3 ff.; Strabo, 13.1.53.
 160. ^ Proclus, Chrestomathy 4, Ilio Persis, says Odysseus killed Astyanax, while Pausanias, 10.25.9, says Neoptolemus.
 161. ^ Apollodorus, Epitome 5.23.
 162. ^ Quintus Smyrnaeus, Posthomerica xiii.279–285.
 163. ^ Euripides, Trojan Women 709–739, 1133–1135; Hyginus, Fabulae 109.
 164. ^ Euripides, Hecuba 107–125, 218–224, 391–393, 521–582; Quintus Smyrnaeus, Posthomerica xiv.193–328.
 165. ^ Homer, Iliad 3.144.
 166. ^ Apollodorus, Epitome 5.22; Pausanias, 10.25.8; Quintus Smyrnaeus, Posthomerica xiii.547–595.
 167. ^ Apollodorus, Epitome 6.11.
 168. ^ a b Apollodorus, Epitome 5.24.
 169. ^ Strabo, 6.1.15.
 170. ^ Apollodorus, Epitome 6.6.
 171. ^ Scholiast on Homer, Iliad 13.66.
 172. ^ Pausanias, 1.28.11.
 173. ^ Pausanias, 8.15.7
 174. ^ Apollodorus, Epitome 6.12
 175. ^ Apollodorus, Epitome 6.13.
 176. ^ Apollodorus, Epitome 6.14.
 177. ^ Plutarch, 23.
 178. ^ Pausanias, 1.28.9.
 179. ^ Tzetzes ad Lycophroon 609.
 180. ^ Strabo, 6.3.9.
 181. ^ Strabo, 6.1.3.
 182. ^ Apollodorus, Epitome 6.15b; Strabo, 6.1.3.
 183. ^ Homer, Odyssey 3.191.
 184. ^ Virgil, Aeneid 3.400
 185. ^ Scholiast on Homer's Odyssey 13.259.
 186. ^ Homer, Odyssey 4.360.
 187. ^ Homer, Odyssey 4.382.
 188. ^ Apollodorus, Epitome 6.29.
 189. ^ Pausanias, 2.16.6.
 190. ^ Apollodorus, Epitome 6.23.
 191. ^ Homer, Odyssey 1.30, 298.
 192. ^ Pausanias, 2.16.7.
 193. ^ Sophocles, Electra 1405.
 194. ^ Proclus Chrestomathy 2, Telegony
 195. ^ FGrHist 70 F 223
 196. ^ FGrHist 595 F 1
 197. ^ Chronographiai FGrHist 241 F 1d
 198. ^ FGrHist 566 F 125
 199. ^ FGrHist 239, §24
 200. ^ Bios Hellados
 201. ^ Histories 2,145
 202. ^ FGrHist 242 F 1
 203. ^ FGrHist 76 F 41
 204. ^ FGrHist 4 F 152
 205. ^ Dio Chrysostom The Eleventh Discourse Maintaining that Troy was not Captured
 206. ^ "Yale University: Introduction to Ancient Greek History: Lecture 2". Arkivuar nga origjinali origjinali më 5 shkurt 2011. Marrë më 24 tetor 2017.
 207. ^ "Harbor areas at ancient Troy: Sedimentology and geomorphology complement Homer's Iliad". Geology. 31 (2): 163. 2003. doi:10.1130/0091-7613(2003)031<0163:HAAATS>2.0.CO;2.
 208. ^ "Geologists show Homer got it right". Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2003. Marrë më 24 tetor 2017.Mirëmbajtje CS1: BOT: gjendja e adresës origjinale është e panjohur (link)Wayback Machine (archived April 2, 2003) ‹The template Wayback is being considered for merging.
 209. ^ Iliad, Discovery.
 210. ^ Wilson, Emily.
 211. ^ Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (History of the Greek Nation) Volume A. Athens: Ekdotiki Athinon, 1968.
 212. ^ Phoenix Data Systems - Attacks on Egypt
 213. ^ Thucydides.
 214. ^ Graves, Robert.