Kanali i Korinthit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kanali i Korinthit është një kanal artificial në Greqi që lidh Gjirin e Korinthitdetin Jon me Gjirin Saronik në detin Egje. Ai përshkon istmusin e ngushtë të Korintit dhe ndan Peloponezin nga kontinenti grek, duke e bërë gadishullin një ishull. Kanali u hap përmes istmusit në nivelin e detit dhe nuk ka kyçe. Është 6.4 km i gjatë dhe vetëm 24.6 m i gjerë në nivelin e detit, duke e bërë atë të pakalueshëm për shumë anije moderne. Aktualisht ka pak rëndësi ekonomike dhe është kryesisht një atraksion turistik.