Gjuhët austronesiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjuhët austroneziane janë një familje gjuhësore që shpërndahet gjerësisht në të gjithë Azinë Juglindore Detare, Madagaskarin dhe ishujt e Oqeanit Paqësor, me disa anëtarë në Azinë kontinentale[1]. Gjuhët Austroneziane fliten nga rreth 386 milionë njerëz, duke e bërë atë familjen e pestë më të madhe gjuhësore sipas numrit të folësve, pra vetëm gjuhëve Indo-Europiane, gjuhët Sino-Tibetiane, gjuhët Niger-Kongo dhe gjuhët Afroasiake. Ajo është në të njëjtin nivel me Indo-Europiane, Niger-Kongo, dhe Afroasiatic si një nga familjet e gjuhëve më të mira. Gjuhët kryesore Austroneziane me numrin më të madh të folësve janë Malay (Indonesian dhe Malaysian), Javanisht dhe Filipino (Tagalog). Familja përmban 1,257 gjuhë, që është shumica e dytë e çdo familjeje gjuhësore.[2]

Ngjashmëritë mes gjuhëve të folura në arkipelagun malaj dhe Oqeanin Paqësor u vëzhguan së pari në 1706 nga dijetari holandez Adriaan Reland.[3] Në shekullin e 19-të, hulumtuesit (p.sh. Wilhelm von Humboldt, Herman van der Tuuk) filluan të zbatojnë metodën krahasuese në gjuhët Austroneziane, por studimi i parë gjithëpërfshirës dhe i gjerë mbi historinë fonologjike të familjes së gjuhës Austroneziane, duke përfshirë rindërtimin e Proto- Leksikon Austronezian është bërë nga gjuhësi gjerman Otto Dempwolff. Termi austronezian vetë u krijua nga Wilhelm Schmidt (austronesisch gjerman)[4] i cili vjen nga auster latin "era e jugut" dhe ishulli grek nêsos ". Familja është quajtur me vend, pasi shumica dërrmuese e gjuhëve Austroneziane janë folur në ishuj: vetëm disa gjuhë, të tilla si Malay dhe gjuhët kameike, janë indigjene në Azinë kontinentale. Shumë gjuhë Austroneziane kanë shumë pak folës, por gjuhët kryesore austroneziane fliten nga dhjetëra milionë njerëz dhe një gjuhë austroneziane, Malaj (përfshirë indonezishten dhe malajzianët), flitet nga 250 milionë njerëz, duke e bërë atë gjuhë të 8-të më të folur në botë. Përafërsisht njëzet gjuhë Austroneziane janë zyrtare në vendet e tyre përkatëse .

Burime të ndryshme llogarisin gjuhë ndryshe, por Austronezian dhe Niger-Kongo janë dy familjet më të mëdha të gjuhëve në botë me numrin e gjuhëve që përmbajnë, secili prej tyre ka rreth një të pestën e gjuhëve totale të numëruara në botë. Shtrirja gjeografike e austronezianëve ishte më e madhe nga çdo familje gjuhësore përpara përhapjes së indoeuropianëve në periudhën koloniale, duke filluar nga Madagaskari në brigjet juglindore të Afrikës deri në Ishullin e Pashkëve në Paqësorin Lindor. Hawaiian, Rapa Nui dhe Malagasy (folur në Madagaskar) janë outlierët gjeografikë të familjes austroneziane.

Sipas Robert Blust (1999), Austroneziani është i ndarë në disa degë kryesore, të gjitha, por një prej tyre gjendet ekskluzivisht në Tajvan. Formosan gjuhët e Tajvanit janë grupuar në nëntë nëngrupet e rendit të parë të austronezianëve. Të gjitha gjuhët Austroneziane të folura jashtë Tajvanit (duke përfshirë gjuhën e saj në det të hapur Yami) i përkasin degës Malayo-Polineziane, ndonjëherë të quajtur Extra-Formosan.

Shumica e gjuhëve Austroneziane kanë mungesë të një historie të gjatë të vërtetimit me shkrim, duke bërë që rikonstruktimi i fazave të mëparshme - deri në largësinë e Proto-Austronezit - aq më tepër të dukshme. Mbishkrimi më i vjetër në gjuhën çame, mbishkrimi Đông Yên Châu, që daton në mesin e shekullit VI më së shumti, është gjithashtu vërtetimi i parë i çdo gjuhe austroneziane.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Struktura e brendshme e gjuhëve Austroneziane është komplekse. Familja përbëhet nga shumë gjuhë të ngjashme dhe të lidhura ngushtë me numër të madh dialesh, duke e bërë të vështirë njohjen e kufijve midis degëve. Megjithatë, është e qartë se diversiteti gjenealogjik më i madh gjendet në mesin e gjuhëve Formosan të Tajvanit, dhe pak diversiteti midis ishujve të Paqësorit, duke mbështetur një përhapje të familjes nga Tajvani ose Kina. Klasifikimi i parë i plotë për të pasqyruar këtë ishte Dyen (1965).

Artikulli kryesor në klasifikimin e Formosan -it dhe, sipas zgjerimit, struktura e nivelit të lartë të austronezianëve është Blust (1999). Formosanistët e shquar (gjuhëtarët që specializohen në gjuhët Formosan) merren me disa nga detajet e saj, por mbetet pikë referimi për analizat aktuale gjuhësore dhe është treguar më poshtë. Gjuhët Malayo-Polineziane përfshihen shpesh brenda degës së Formosan Lindjes të Blust-it për shkak të nivelimit të përbashkët të proto-austronezianëve * t, * C në / t / dhe * n, * N në / n /, zhvendosjen e * S në / h /, dhe fjalorë të tillë si * lima "pesë", të cilat nuk janë të vërtetuara në gjuhët e tjera të Formosanit.

Duket se ka pasur dy migrime të mëdha të gjuhëve Austroneziane që shpejt mbuluan zona të mëdha, duke rezultuar në grupe të shumta lokale me strukturë të vogël në shkallë të gjerë. I pari ishte Malayo-Polinezian, i shpërndarë nëpër Filipine, Indonezi dhe Melanezi. Gjuhët qendrore malajo-polineziane janë të ngjashme me njëra-tjetrën jo për shkak të marrëdhënieve të ngushta gjenealogjike, por më tepër për shkak se reflektojnë efekte të forta të substratit nga gjuhët jo-austroneziane. Migrimi i dytë ishte ai i gjuhëve oqeanike në Polinezi dhe Mikronezi (Greenhill, Blust & Grey 2008).

Përveç malajo-polinezianëve, trembëdhjetë familje Formosan janë pranuar gjerësisht. Debati përqëndrohet kryesisht në marrëdhëniet midis këtyre familjeve. Nga klasifikimet e paraqitura këtu, Blust (1999) lidh dy familje në një grup Western Plains, dy më shumë në një grup Formosan Northwestern dhe tre në një grup Formosan Orientale, ndërsa Lee (2008) gjithashtu lidh pesë familje në një grup Northern Formosan. Baza e të dhënave bazike Austroneziane (2008) pranon Veriore, hedh poshtë lidhjet Lindore, lidhjet Tsouic dhe Rukai (dy gjuhë shumë divergjente), dhe lidh malayo-polinezian me Paiwan në një grup Paiwanic. Ross (2009) ndan Tsouic, dhe vëren se Tsou, Rukai, dhe Puyuma bien jashtë rikonstruksioneve të Proto-Austronesian.

Studime të tjera kanë paraqitur dëshmi fonologjike për një familje Paiwanic të reduktuar të Paiwanic, Puyuma, Bunun, Amis dhe Malayo-Polynesian, por kjo nuk pasqyrohet në fjalorin. Popujt Lindor të Formosit Basay, Kavalan dhe Amis kanë një motiv shtëpie që i ka origjinën nga një ishull i quajtur Sinasay ose Sanasay (Li 2004). Amis, në veçanti, pohon se ata erdhën nga lindja dhe u trajtuan nga Puyuma, midis të cilëve ata u vendosën, si një grup i nënshtruar (Taylor 1888).[5]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Austronesian Languages"Encyclopædia Britannica. Retrieved 26 October 2016.
  2. ^ Blust, Robert (2016). History of the Austronesian Languages. University of Hawaii at Manoa.
  3. ^ Asya Pereltsvaig (2018). Languages of the World. Cambridge University Press. ISBN 978-1-316-62196-7.
  4. ^ John SimpsonEdmund Weiner, eds. (1989).Official Oxford English Dictionary (OED2)(Dictionary). Oxford University Press. p. 22000.
  5. ^ "The Tipuns ... janë me siguri të ardhura nga emigrantët, dhe unë nuk kam më pak dyshim, por Amia janë të një origjine të ngjashme, vetëm nga data më vonë, dhe me siguri nga Mejaco Simas [që është Miyako-jima] grup i ishujve që shtrihen 110 milje në veri-lindje .... Nga të gjitha llogaritë Pilagët e vjetër të egër, të cilët u bashkuan në Tipuns, ishin kolonët e parë në fushë, pastaj erdhën Tipuns, dhe një kohë të gjatë më pas Amias. Tipuns, për një kohë, pranoi shefin e Pilam si suprem, por së shpejti zhytur si shefatit dhe popullit, në fakt e vetmja gjurmë e mbetur prej tyre tani, janë disa fjalë të veçanta për fshatin Pilam, një prej të cilave, makan ( për të ngrënë), është Malay i pastër. Amia paraqitet në juridiksionin e Tipuns. "