Gjuha gilbertese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Gjuha Gilbertese
Folës amtare
[1]
Familje gjuhësore
Shkrimi Latinisht
(Shkrimi ne gjuhën Gilbertese)
Statusi zyrtar
Rregulluar ngaKiribati
Kodet gjuhësore
ISO 639-2gil
ISO 639-3gil
Glottologgilb1244
This article contains IPA phonetic symbols. Without proper rendering support, you may see question marks, boxes, or other symbols instead of Unicode characters. For an introductory guide on IPA symbols, see Help:IPA.


Gilbertese ose Kiribati është një gjuhë nga familja Austronesian, pjesë e degës së Oqeanisë. Ajo ka një bazë foljen dhe fjalën.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala Kiribati vjen nga kapiteni Thomas Gilbert, i cili se bashku me John Marshall, ishin të parët që zbuluan ishujt Gilbert.

Folësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rreth 105.000 flasin gjuhën Gilbertese. Rreth 98.000 prej të cilëve jetojnë ne Kiribati. Të tjerët janë banorët e Tuvalu, Fixhit, Mili (Marshall Islands), Ishujt Solomon dhe në Vanuatu.

Vendet me numrin e folësve Gilbertese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. Kiribati 98.000
  2. Fixhi 5.300
  3. Nauru 1.700
  4. Ishujt Solomon 1.230
  5. Vanuatu 370

Gjuhësi dhe studim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha Gilbertese ka dy dialekte kryesor: Dialektin Verior dhe Dialektin Jugor. Dallimet kryesore janë në shqiptimin e disa fjalëve. Ishujt Butaritari dhe Makin kanë dialektin e tyre.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stampa:Ethnologue18