Gjuha tatare e Krimesë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tatare e Krimesë
Familje gjuhësore
Turkike
 • Turkike e përbashkët
  • Kipchak
   • Kipchak–Cuman
    • Tatare e Krimesë
Kodet gjuhësore
ISO 639-2crh
ISO 639-3crh
Glottologcrim1257
ELPCrimean Tatar
"Mirësevini në Krime" (Qırımğa hoş keldiñiz!) shkruar në tatarisht të Krimesë Cyrillic, autobus aeroporti, Aeroporti Ndërkombëtar i Simferopol
Sktiptë latine e tatarishtes së Krimesë në një pjatë në Bakhchisaray më 2009, së bashku me gjuhën ukrainase

Gjuha tatare e Krimesë (qırımtatar tili, къырымтатар тили), e quajtur gjithashtu Krimeisht (qırım tili, къырым тили), është një gjuhë turkike Kipchak e folur në Krime dhe diasporat e Krimesë tatare të Uzbekistanit, Turqisë, Rumanisë dhe Bullgarisë, si dhe komunitete të vogla në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Nuk duhet të ngatërrohet me tatarishten, që flitet në Tataristan dhe rajone ngjitur në Rusi; gjuhët janë të lidhura, por i përkasin dy nëngrupeve të ndryshme të gjuhëve Kipchak dhe kështu nuk janë reciprokisht të kuptueshme.Është ndikuar gjerësisht nga gjuhët turkike Oghuz të tilla si azerbajxhanisht, gagauzisht, turqisht dhe turkmenisht.

Numri i folësve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sot, më shumë se 260,000 Tatarë të Krimesë jetojnë në Krime. Afro 150,000 banojnë në Azinë Qendrore (kryesisht në Uzbekistan), ku paraardhësit e tyre ishin dëbuar në 1944 gjatë Luftës së Dytë Botërore nga Bashkimi Sovjetik. Sidoqoftë, nga të gjithë këta njerëz, kryesisht brezat e vjetër janë të vetmit që ende flasin Tatarisht Krimesë. Në vitin 2013, gjuha u vlerësua të ishte në prag të zhdukjes, duke u mësuar në vetëm rreth 15 shkolla në Krime. Turqia i ka dhënë mbështetje Ukrainës, për të ndihmuar në sjelljen e shkollave që japin mësime në Tatar Tatarisht në një shtet modern.[1] Rreth 5 milion njerëz me origjinë Krimesë jetojnë në Turqi, pasardhës të atyre që kanë emigruar në shekujt XIX dhe fillim të 20-të.   Nga këta rreth 2,000 ende flasin gjuhën. Komunitete të vogla tatarase të Krimesë gjenden gjithashtu në Rumani (22,000), Bullgari (6.000) dhe Shtetet e Bashkuara. Tatarishtja Krimesë është një nga gjuhët e rrezikuara seriozisht në Evropë.[2]

Klasifikimi dhe dialektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tatarishtja Krimesë ndahet në mënyrë konvencionale në tre dialekte kryesore: veriore, të mesme dhe jugore.

Dialekti i mesëm flitet në Malet e Krimesë nga Tatarët e ngathët Tat (nuk duhet të ngatërrohet me njerëzit tat që flasin një gjuhë iraniane). Gjuha e shkruar moderne e Tatarëve të Krimesë bazohet në Tat Tatarisht sepse tatarët tat përbëjnë një shumicë relative.

Tatarishtja Krimesë Standarde dhe dialekti i saj i mesëm klasifikohen si gjuhë Kumane (rusisht: кыпчакско-половецкая) nëngrupi i gjuhëve Kipchak dhe të afërmit më të afërt janë Karachay-Balkar, Karaim, Krymchak, Kumyk, Urum dhe Kuman të zhdukur.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Periudha e formimit të dialekteve të folura të Tatarëve të Krimesë filloi me pushtimet e para turke të Krimesë nga Kumanët dhe Pechenegs dhe përfundoi gjatë periudhës së Hanate të Krimesë. Sidoqoftë, gjuhët zyrtare të shkruara të Hanate të Krimesë ishin Chagatai dhe Turqishtja Osmane. Pas islamizimit, tatarët e Krimesë shkruajtën me një shkrim arabisht.

Fonologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zanoret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përparme Prapme
UR R UR R
Mbyllura i y ɯ u
Gjysmë të hapura e ø ɑ o

Sistemi i zanoreve të Tatarishtja të Krimesë është i ngjashëm me disa gjuhë të tjera turke.[3] Për shkak se zanoret e larta në /ɯ/ Krimesë janë të shkurtra dhe të reduktuara, /i/ dhe /ɯ/ janë realizuar afër [ɪ], edhe pse ato janë fonologjike të dallueshme.[3]

Bashkëtingëlloret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dybuzore Buzoro-dhëmbore Alveolare Pasalveolare Velare Uvulare
Hundore m n ŋ
Mbylltore pa zë p t t͡ʃ k q
me zë b d d͡ʒ ɡ
Afrikate pa zë
me zë
Fërkimore pa zë f s ʃ x
me zë v z ɣ
Dridhëse r
Anësore l j

Përveç këtyre fonemave, Krimeishtja shfaq edhe fonema margjinale që ndodhin me fjalë të huazuara, veçanërisht bashkëtingëllore të palatalizuara.[4]

Sistemet e shkrimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tatarishtja Krimesë mund të shkruhet ose në alfabetet cirilike ose latine, të dyja të modifikuara në nevojat specifike të tatarit të Krimesë, ose të përdoren përkatësisht aty ku përdoret gjuha. Nën sundimin ukrainas, preferohej alfabeti latin, por pas aneksimit të Krimesë nga Rusia, Ciriliku u bë shkrimi i vetëm zyrtar.

Alfabeti arab[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tatarët e Krimesë përdorën shkrimin arab nga shekulli 16 deri më 1928.

Alfabeti Latin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 considered nuk konsiderohet të jetë një letër e veçantë.

a b c ç d e f g ğ h ı i j k l m n ñ o ö p q r s ş t u ü v y z
[a] [b] [dʒ] [tʃ] [d] [e] [f] [ɡ] [ɣ] [x] [ɯ] [i], [ɪ] [ʒ] [k] [l] [m] [n] [ŋ] [o] [ø] [p] [q] [r] [s] [ʃ] [t] [u] [y] [v], [w] [j] [z]

Alfabeti cirilik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

а б в г гъ д е ё ж з и й к къ л м н нъ o п p c т у ф x ц ч дж ш щ ъ ы ь э ю я
[a] [b] [v],[w] [ɡ] [ɣ] [d] [ɛ],[jɛ] [ø],[jø],[jo],[ʲo] [ʒ] [z] [i],[ɪ] [j] [k] [q] [l],[ɫ] [m] [n] [ŋ] [o],[ø] [p] [r] [s] [t] [u],[y] [f] [x] [ts] [tʃ] [dʒ] [ʃ] [ʃtʃ] [(.j)] [ɯ] [ʲ] [ɛ] [y],[jy],[ju],[ʲu] [ʲa],
[ja]
</br> [ʲa],
[ja]

гъ, къ, нъ dhe дж janë shkronja të ndara (digrafe).

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Berta, Árpád (1998). "West Kipchak Languages". përmbledhur nga Johanson, Lars (red.). The Turkic Languages (në anglisht). Routledge. fq. 301–317. ISBN 978-0-415-08200-6.
 • Kavitskaya, Darya (2010). Crimean Tatar (në anglisht). Munich: Lincom Europa.
 • Изидинова, С. Р. (1997). "Крымскотатарский язык". Крымскотатарский язык (në rusisht).

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Crimean Tatar language in danger, Avrupa Times, 02/19/2013
 2. ^ "Tapani Salminen, UNESCO Red Book on Endangered Languages: Europe, September 1999". University of Helsinki, Finland (në anglisht). Marrë më 27 shkurt 2017.
 3. ^ a b Kavitskaya 2010
 4. ^ Kavitskaya 2010, p. 10