Gjurma (algjebër lineare)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

algjebrën lineare, gjurma e një matrice katrore A, e shënuar tr(A ), [1] përkufizohet të jetë shuma e elementeve në diagonalen kryesore (nga e majta lart në të djathtën e poshtme) të A . Gjurma përcaktohet vetëm për një matricë katrore .

Mund të vërtetohet se gjurma e një matrice është shuma e eigenvlerave të saj (komplekse) (të numëruara me shumëfishitet). Gjithashtu mund të vërtetohet se për çdo dy matrica A dhe B me madhësi të përshtatshme. Kjo nënkupton që matricat e ngjashme kanë të njëjtën gjurmë. Si pasojë, mund të përcaktohet gjurma e një operatori linear që harton një hapësirë vektoriale me dimensione të fundme në vetvete, pasi të gjitha matricat që përshkruajnë një operator të tillë në lidhje me një bazë janë të ngjashme.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjurma e një matrice katrore me madhësi përcaktohet si [1] [2] :34

ku tregon hyrjen në rreshtin e dhe kolonën e . Elementet e A mund të jenë numra realë, numra kompleksë ose më në përgjithësi elemente të një fushe . Gjurma nuk është përcaktuar për matricat jo katrore.

Shembull[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Le të jetë një matricë, me

Atëherë

Vetitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vetitë themelore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjurma është një hartë lineare . Kjo do të thotë, [1]

për të gjitha matricat katrore A dhe B, dhe të gjithë skalarët c . [2] :34

Një matricë dhe e transpozuara e saj kanë të njëjtën gjurmë: [1] [2] :34

Gjurma e një produkti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjurma si shuma e vlerave vetjake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke pasur parasysh çdo matricë reale ose komplekse A me madhësi , ekziston

ku janë eigenvlerat e A të numëruara me shumësi. Kjo është e vërtetë edhe nëse A është një matricë reale dhe disa (ose të gjitha) eigenvlerat janë numra kompleksë. Kjo mund të konsiderohet si pasojë e ekzistencës së formës kanonike Jordan, së bashku me ngjashmëri-pandryshueshmërinë e gjurmës së diskutuar më sipër.

Lidhja me eigenvlerat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse A është një operator linear i përfaqësuar nga një matricë katrore me hyrje reale ose komplekse dhe nëse janë vlerat vetjake të A (të renditura sipas shumëfishimeve të tyre algjebrike ), atëherë

Kjo rrjedh nga fakti se A është gjithmonë i ngjashëm me formën e tij Jordan, një matricë trekëndore e sipërme që ka në diagonalen kryesore. Në të kundërt, përcaktori i A është produkt i eigenvlerave të tij; kjo eshte,

  1. ^ a b c d "Rank, trace, determinant, transpose, and inverse of matrices". fourier.eng.hmc.edu. Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2019. Marrë më 2020-09-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c Lipschutz, Seymour; Lipson, Marc (shtator 2005). Schaum's Outline of Theory and Problems of Linear Algebra. McGraw-Hill. ISBN 9780070605022. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)