Gjyqet e shtrigave në Salem

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Figura qendrore në këtë ilustrim të sallës së gjyqit të vitit 1876 zakonisht identifikohet si Mary Walcott.

Gjyqet e shtrigave në Salem ishin një seri seancash dhe ndjekjesh penale të njerëzve të akuzuar për magjiMassachusetts-in kolonial midis shkurtit 1692 dhe majit 1693. Më shumë se 200 njerëz u akuzuan. Tridhjetë persona u shpallën fajtorë, 19 prej të cilëve u ekzekutuan me varje (14 gra dhe pesë burra). Një burrë tjetër, Giles Corey, u shtyp për vdekje pasi refuzoi të pranonte një deklaratë, dhe të paktën pesë persona vdiqën në burg.

Arrestimet u bënë në shumë qytete përtej Salem dhe Salem Village (të njohur sot si Danvers), veçanërisht Andover dhe Topsfield. Juritë e mëdha dhe gjyqet për këtë krim kapital u kryen nga një gjykatë e Oyer dhe Terminer në 1692 dhe nga një Gjykatë e Lartë Gjyqësore në 1693, të dyja të mbajtura në Salem Town, ku u zhvilluan edhe varjet. Ishte gjuetia më vdekjeprurëse e shtrigave në historinë e Amerikës së Veriut koloniale. Vetëm katërmbëdhjetë gra të tjera dhe dy burra ishin ekzekutuar në Massachusetts dhe Connecticut gjatë shekullit të 17-të.

Episodi është një nga rastet më famëkeqe të histerisë masive të Amerikës Koloniale. Nuk ishte unik, por një manifestim kolonial i fenomenit shumë më të gjerë të gjyqeve të shtrigave në periudhën e hershme moderne, që mori jetën e dhjetëra mijërave në Evropë. Në Amerikë, ngjarjet e Salemit janë përdorur në retorikën politike dhe në literaturën popullore si një përrallë paralajmëruese e gjallë rreth rreziqeve të izolimit, ekstremizmit fetar, akuzave të rreme dhe gabimeve në procesin e duhur. Shumë historianë konsiderojnë se efektet e qëndrueshme të gjyqeve kanë qenë shumë me ndikim në historinë e Shteteve të Bashkuara. Sipas historianit George Lincoln Burr, "magjia e Salemit ishte shkëmbi mbi të cilin u thye teokracia".

Në ngjarjet e 300-vjetorit në 1992 për të përkujtuar viktimat e gjyqeve, një park u kushtua në Salem dhe një memorial në Danvers. Në vitin 1957, një akt i miratuar nga legjislatura e Massachusetts liroi gjashtë persona, ndërsa një tjetër, i miratuar në vitin 2001, liroi pesë viktima të tjera. Që nga viti 2004, flitej ende për shfajësimin e të gjitha viktimave, megjithëse disa mendojnë se kjo ndodhi në shekullin e 18-të, pasi legjislativit kolonial të Masaçusetsit iu kërkua të kthente mbrapsht fituesit e "George Burroughs dhe të tjerët". Në janar 2016, Universiteti i Virxhinias njoftoi se ekipi i tij i Projektit Gallows Hill kishte përcaktuar vendin e ekzekutimit në Salem, ku ishin varur 19 "shtrigat". Qyteti i kushtoi Memorialin e Proctor's Ledge viktimave atje në 2017.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]