Gjyqtari (futboll)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pedro Proença gjykon një ndeshje të Ligën e Kampionëve më 2013.

futboll, gjyqtari është personi përgjegjës për interpretimin dhe zbatimin e rregullave të lojës gjatë një ndeshjeje. Gjyqtari është autoriteti përfundimtar vendimmarrës për të gjitha faktet që lidhen me lojën dhe është zyrtari i ndeshjes me autoritetin për të filluar dhe ndërprerë lojën dhe për të vendosur masa disiplinore kundër lojtarëve dhe trajnerëve gjatë një ndeshjeje.

Në shumicën e niveleve të lojës, gjyqtari ndihmohet nga dy ndihmës gjyqtarë, të cilët këshillojnë gjyqtarin nëse topi largohet nga zona e lojës dhe çdo shkelje të rregullave të lojës që ndodh jashtë pamjes së gjyqtarit. Vendimi përfundimtar për çdo vendim faktik i takon gjyqtarit, i cili ka autoritetin të anulojë një gjyqtar ndihmës. Në nivelet më të larta të lojës, gjyqtari mund të ndihmohet gjithashtu nga një zyrtar i katërt, i cili mbikëqyr fushat teknike të ekipeve dhe ndihmon gjyqtarin me detyra administrative, dhe, në nivelet më të larta, ndihmës gjyqtarë shtesë dhe/ose ndihmës gjyqtarë video. Gjyqtarët dhe zyrtarët e tjerë të lojës janë të licencuar dhe trajnuar nga organizatat kombëtare anëtare të saj.

Kompetencat dhe detyrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjyqtari mban një karton të verdhë dhe një karton të kuq, për të treguar përkatësisht një paralajmërim për sjellje të keqe ose për të përjashtuar një lojtar. Kartat me ngjyra u prezantuan nga Ken Aston, ish-kryetar i Komitetit të Arbitrave të FIFA-s.

Kompetencat dhe detyrat e gjyqtarit përshkruhen në Rregullin 5 të Rregullave të Lojës.[1] Gjyqtari:

Në përgjithësi
 • zbaton ligjet e lojës
 • kontrollon ndeshjen në bashkëpunim me zyrtarët e tjerë të ndeshjes
 • vepron si kohëmatës, mban një regjistër të ndeshjes dhe u jep autoriteteve përkatëse një raport ndeshjeje, duke përfshirë informacionin mbi masat disiplinore dhe çdo incident tjetër që ka ndodhur para, gjatë ose pas ndeshjes
 • mbikëqyr dhe/ose tregon rifillimin e lojës
Avantazhi
 • lejon që loja të vazhdojë kur ndodh një kundërvajtje dhe skuadra jo ofenduese do të përfitojë nga avantazhi dhe ndëshkon shkeljen nëse avantazhi i parashikuar nuk vjen në atë moment ose brenda disa sekondave
Masa disiplinore
 • dënon kundërvajtjen më të rëndë, për sa i përket sanksionit, rifillimit, ashpërsisë fizike dhe ndikimit taktik, kur ndodhin më shumë se një shkelje në të njëjtën kohë.
 • merr masa disiplinore ndaj lojtarëve fajtorë për shkelje të kujdesshme dhe të përjashtimit
 • ka autoritetin për të marrë masa disiplinore nga hyrja në fushën e lojës për inspektimin para ndeshjes deri në largimin nga fusha e lojës pas përfundimit të ndeshjes (përfshirë goditjet nga pika e penalltisë). Nëse, përpara se të hyjë në fushën e lojës në fillim të ndeshjes, një lojtar kryen një shkelje të përjashtimit, gjyqtari ka autoritetin të ndalojë lojtarin që të marrë pjesë në ndeshje (shih Ligjin 3.6); arbitri do të raportojë çdo shkelje tjetër
 • ka fuqinë të tregojë kartonë të verdhë ose të kuq dhe, kur rregullat e konkurrencës lejojnë, të përjashtojë përkohësisht një lojtar, nga hyrja në fushën e lojës në fillim të ndeshjes deri pas përfundimit të ndeshjes, duke përfshirë edhe gjatë intervalit të pjesës së parë, koha shtesë dhe goditjet nga pika e penalltisë
 • merr masa ndaj zyrtarëve të skuadrës që nuk veprojnë në mënyrë të përgjegjshme dhe paralajmëron ose tregon një karton të verdhë për një paralajmërim ose një karton të kuq për një largim nga fusha e lojës dhe rrethinat e saj të menjëhershme, duke përfshirë zonën teknike; nëse shkelësi nuk mund të identifikohet, trajneri i lartë i pranishëm në fushën teknike do të marrë sanksionin. Një zyrtar i ekipit mjekësor që kryen një shkelje të përjashtimit mund të qëndrojë nëse ekipi nuk ka person tjetër mjekësor në dispozicion dhe të veprojë nëse një lojtar ka nevojë për kujdes mjekësor
 • vepron sipas këshillave të zyrtarëve të tjerë të ndeshjes në lidhje me incidentet që gjyqtari nuk i ka parë

Si dhe detyra dhe kompetenca të tjera të ndryshme të përshkruara plotësisht në Rregullin 5 të Rregullave të Lojës.

Rregullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjyqtarët dhe ndihmës gjyqtarët rregullohen në nivel kombëtar. FIFA kërkon që çdo organizatë kombëtare të krijojë një komitet gjyqtarësh të përbërë nga ish-zyrtarë që kanë autoritet mbi arbitrimin në atë territor.[2] FIFA gjithashtu mandaton që gjyqtarët të kalojnë teste për të treguar aftësi të mjaftueshme fizike dhe njohuri të ligjeve të lojës, si dhe një test mjekësor vjetor.[2] Në përgjithësi, gjyqtarëve u kërkohet të kenë përvojë më të madhe në mënyrë që të gjykojnë ndeshje të nivelit më të lartë. Zyrtarët më elitarë, ata që lejohen të drejtojnë lojëra ndërkombëtare, janë të listuar në listën e gjyqtarëve ndërkombëtarë të FIFA-s.

Fanella dhe pajisjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjyqtarët veshin një fanellë që dallon veten nga lojtarët. Zakonisht kjo përfshin një bluzë të një ngjyre të ndryshme për lojtarët e të dy skuadrave.

Në fillim të shekullit të 20-të, gjyqtarët mbanin një blazer sportive dhe jo një këmishë të ngjashme me atë të lojtarëve. Tradicionalisht, uniforma ishte pothuajse gjithmonë e zezë, përveç nëse njëra nga skuadrat kishte veshur një këmishë shumë të errët, në të cilin rast gjyqtari do të vishte një ngjyrë tjetër (zakonisht të kuqe) për t'u dalluar nga të dyja skuadrat.

Në finalet e Kupës së Botës 1994, u prezantuan fanella të reja që u jepnin zyrtarëve një zgjedhje në ngjyrë burgundy, të verdhë ose të bardhë, dhe në të njëjtën kohë krijimi i Premier League në Angli pa që gjyqtarët të vishnin fanella jeshile: të dyja ndryshimet ishin të motivuara nga konsideratat televizive. Që atëherë, shumica e gjyqtarëve kanë veshur të verdhë ose të zezë, por ngjyrat dhe stilet e adoptuara nga shoqatat individuale ndryshojnë shumë. Për garat ndërkombëtare nën mbikëqyrjen e FIFA-s, uniformat e Adidas vishen sepse Adidas është sponsori aktual. FIFA i lejon gjyqtarët të veshin pesë ngjyra: e zezë, e kuqe, e verdhë, jeshile dhe blu. Së bashku me fanellën, gjyqtarëve u kërkohet të veshin pantallona të shkurtra të zeza, çorape të zeza (në disa raste me vija të bardha) dhe këpucë të zeza. Distinktivi, i cili tregon nivelin e licencës së gjyqtarit dhe vitin e vlefshmërisë, shpesh vendoset në xhepin e majtë të gjoksit.

Të gjithë gjyqtarët mbajnë një bilbil, një orë, karton të ndëshkimit, një portofol të dhënash me stilolaps dhe letër dhe një monedhë për të përcaktuar se cila skuadër mund të zgjedhë fundin ose fillimin. Shumica inkurajohen të kenë më shumë se një nga secila në rast se u bie një bilbil ose një stilolaps mbaron e kështu me radhë. Shpesh, gjyqtarët përdorin dy orë në mënyrë që ata të mund të përdorin një për të llogaritur kohën e humbur për ndalesat për qëllime të kohës së shtuar. Në nivelet më të larta, gjyqtarët mbajnë një radio të plotë dupleks me kufje të personalizuara për të komunikuar me ndihmësit e tyre, dhe gjyqtarët ndihmës përdorin flamuj elektronikë, të cilët i dërgojnë një sinjal arbitrit kur shtypet një buton.[3][4] Në ndeshjet me teknologjinë e vijës së golave, gjyqtarët do të kenë në personin e tyre një pajisje për të marrë sinjalizimet e sistemit.[5]

Bilbil[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjyqtarët përdorin një bilbil për t'i ndihmuar ata të kontrollojnë ndeshjet. Bilbili është i nevojshëm ndonjëherë për të ndaluar, nisur ose rifilluar lojën, por nuk duhet të përdoret për të gjitha ndalesat, fillimet ose rinisjet. Dokumenti "Rregullat e lojës" i FIFA-s jep udhëzime se kur duhet dhe kur nuk duhet përdorur bilbili.[6] Përdorimi i tepërt i bilbilit dekurajohet pasi, siç thuhet në Rregullat, "Një bilbil që përdoret shumë shpesh pa nevojë do të ketë më pak ndikim kur të jetë e nevojshme."[6] Bilbili është një mjet i rëndësishëm për gjyqtarin së bashku me komunikimin verbal, trupor dhe sy.

Para futjes së bilbilit, gjyqtarët treguan vendimet e tyre duke tundur një shami të bardhë. Fishkëllimat që u miratuan për herë të parë nga gjyqtarët u bënë nga Joseph Hudson në Mills Munitions në Birmingham, Angli.

Bilbili nuk u përmend në Rregullat e Lojës deri në vitin 1936, kur një Vendim i IFAB u shtua si fusnota (b) në Rregullin 2, duke thënë "Kontrolli i një gjyqtari mbi lojtarët për sjellje të pahijshme ose sjellje të pahijshme fillon që nga momenti kur ai hyn në fushë. luaj, por juridiksioni i tij në lidhje me Ligjet e lojës fillon që nga momenti kur ai i bie bilbilit që loja të fillojë."

Në vitin 2007, kur IFAB zgjeroi shumë Ligjet e lojës, u bë i disponueshëm një seksion i udhëzimeve shtesë, i cili është një faqe e plotë me këshilla se si dhe kur duhet të përdoret bilbili si një mekanizëm komunikimi dhe kontrolli nga gjyqtari.[7]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Laws of the Game 21/22" (në anglisht). IFAB.
 2. ^ a b "Regulations on the organisation of refereeing in FIFA Member Associations, section 10" (PDF) (në anglisht). Marrë më 19 maj 2021.
 3. ^ Solomon, Jon (10 korrik 2012). "SEC will try wireless communication for football officials in 2012". AL.com (në anglisht). Marrë më 13 maj 2014. wireless communication ... a concept used by international soccer referees for several years
 4. ^ "Electronic Flags" (PDF). United States Soccer Federation (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 18 tetor 2011. Marrë më 13 maj 2014.
 5. ^ Weir, Keith (8 gusht 2013). "Premier League unveils goalline technology to end disputes". Reuters (në anglisht). Marrë më 13 maj 2014.
 6. ^ a b Laws of the Game 2012/2013 (PDF) (në anglisht). FIFA. fq. 80. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2 dhjetor 2012. Marrë më 20 maj 2013.
 7. ^ Laws of the Game 2009/2010 (PDF) (në anglisht). FIFA. fq. 76. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 10 korrik 2009. Marrë më 4 gusht 2010.