Kartoni i ndëshkimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kartoni i verdhë i treguar në një ndeshje futbolli

Kartonat e ndëshkimit përdoren në shumë sporte si një mjet për të paralajmëruar, qortuar ose penalizuar një lojtar, trajner ose zyrtar të ekipit. Kartonat e ndëshkimit përdoren më së shpeshti nga gjyqtarët ose arbitrat për të treguar se një lojtar ka kryer një shkelje. Zyrtari do ta mbajë kartonin mbi kokën e tij ndërsa shikon ose tregon lojtarin që ka kryer shkeljen. Ky veprim ua bën vendimin të qartë të gjithë lojtarëve, si dhe spektatorëve dhe zyrtarëve të tjerë në një mënyrë që është neutrale ndaj gjuhës. Ngjyra ose forma e kartonit të përdorur nga zyrtari tregon llojin ose seriozitetin e shkeljes dhe shkallën e dënimit që do të zbatohet. Kartonët e verdhë dhe të kuq janë më të zakonshmet, që zakonisht tregojnë, respektivisht, paralajmërime dhe shkarkime.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ideja e përdorimit të letrave me ngjyra neutrale ndaj gjuhës për të komunikuar qëllimet e një gjyqtari e ka prejardhjen me gjyqtarin anglez Ken Aston.[1] Aston ishte emëruar në Komitetin e Arbitrave të FIFA-s dhe ishte përgjegjës për të gjithë gjyqtarët në Kampionatin Botëror të Futbollit 1966. Në çerekfinale, Anglia luajti kundër ArgjentinësStadiumin Wembley. Pas ndeshjes, raportet e gazetave thanë se arbitri Rudolf Kreitlein kishte paralajmëruar anglezët Bobby dhe Jack Charlton, si dhe kishte përjashtuar argjentinasin Antonio Rattín. Gjyqtari nuk e kishte bërë të qartë vendimin e tij gjatë lojës, kështu që trajneri i Anglisë, Alf Ramsey iu drejtua një përfaqësuesi të FIFA-s për sqarime pas ndeshjes. Ky incident e nisi Aston të mendojë për mënyrat për t'i bërë më të qarta vendimet e një gjyqtari si për lojtarët ashtu edhe për spektatorët. Aston e kuptoi se një skemë e kodimit të ngjyrave e bazuar në të njëjtin parim siç përdoret në semaforët (e verdhë - ndalo nëse është e sigurt për ta bërë këtë, e kuqe - ndalo) do të kapërcejë pengesat gjuhësore dhe do ta bënte të qartë se një lojtar ishte paralajmëruar ose përjashtuar.[1] Si rezultat, kartonët e verdhë për të treguar një kujdes dhe kartonët e kuq për të treguar një përjashtim u përdorën për herë të parë në Kampionatin Botëror të Futbollit 1970 në Meksikë. Përdorimi i kartonave të ndëshkimit që atëherë është miratuar dhe zgjeruar nga disa kode sportive, ku secili sport e përshtat idenë me grupin e tij specifik të rregullave ose ligjeve.

Kartonat e zakonshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kartoni i verdhë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një karton i verdhë përdoret në disa sporte dhe më së shpeshti tregon një paralajmërim ose një pezullim të përkohshëm.

Kartoni i verdhë përdoret në shumë kode të ndryshme sportive. Kuptimi i tij ndryshon midis sporteve; megjithatë, më së shpeshti tregon një kujdes që i jepet një lojtari në lidhje me sjelljen e tyre, ose tregon një pezullim të përkohshëm. Shembujt përfshijnë:

Futboll[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • futboll, kartoni i verdhë tregohet nga gjyqtari për të treguar se një lojtar është ndëshkuar zyrtarisht.[2] Të dhënat e lojtarit më pas regjistrohen nga gjyqtari në një fletore të vogël. Një lojtar që është paralajmëruar mund të vazhdojë të luajë në lojë; megjithatë, lojtari që merr një paralajmërim të dytë në një ndeshje përjashtohet (i shfaqet përsëri kartoni i verdhë dhe më pas një karton i kuq), që do të thotë se ata duhet të largohen menjëherë nga fusha dhe të mos marrin pjesë më tej në lojë. Lojtari nuk mund të zëvendësohet nga një zëvendësues. Rregulli 12 i Rregullave të Lojës (të cilat përcaktohen nga Bordi i Shoqatës Ndërkombëtare të Futbollit dhe përdoren nga FIFA) rendit llojet e shkeljeve dhe sjelljeve të pahijshme që mund të rezultojnë në një paralajmërim ose është paralajmërues. Ai gjithashtu thotë se "vetëm një lojtar, zëvendësues, lojtar i zëvendësuar ose zyrtar i ekipit" mund të paralajmërohet.[2] Një lojtari zakonisht i jepet një pezullim me një ndeshje (edhe pse mund të jetë më shumë për rrethana të caktuara) pasi ka grumbulluar dy kartonë të verdhë në një ndeshje.[2] A player is usually given a one-match suspension (although it can be more for certain circumstances) after accumulating two yellow cards in a match.[3]
Futbollisti portugez Cristiano Ronaldo (me të kuqe) merr kartonin e verdhë

Në shumicën e turneve, grumbullimi i një numri të caktuar kartonësh të verdhë në disa ndeshje rezulton në skualifikimin e lojtarit shkelës për një numër të caktuar ndeshjesh të mëvonshme, numri i saktë i kartonave dhe ndeshjeve ndryshon sipas juridiksionit.

Për më shumë detaje, shih Kartoni i verdhë (ndëshkim)

Atletikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Në garat e pistave, një karton i verdhë përdoret si një paralajmërim personal si në garat e pistës ashtu edhe në atë fushë, që përdoret për të treguar se një karton i dytë i verdhë do të rezultonte me skualifikim.[4] Rregullat e IAAF kanë hequr paralajmërimet e rreme të fillimit; fillimet e rreme tani rezultojnë në skualifikim të menjëhershëm, përveç në ngjarjet e kombinuara ku një karton diagonal i verdhë/zi tregon një paralajmërim për fillim të rremë.[5] Megjithatë, që nga viti 2012, rregulli i fillimit të rremë është që duart e një atleti duhet të largohen nga pista ose këmbët e tyre duhet të largohen nga blloqet e fillimit përpara goditjes me armë në mënyrë që të jepet një start fals. Prandaj, nëse një atlet bën një dridhje, duke qenë në pozicionin e fundit 'set', dënimi maksimal është një karton i verdhë.

Hendboll[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kartoni i verdhë në Hendboll tregon një paralajmërim dhe mund t'i jepet një lojtari ose zyrtari të ekipit për sjellje jo sportive, ose një lojtari veprimet e të cilit janë kryesisht ose ekskluzivisht të drejtuara ndaj kundërshtarit dhe jo ndaj topit. Rregullat e IHF gjithashtu lejojnë gjyqtarët të përdorin diskrecionin për të dhënë një karton të verdhë jashtë këtyre situatave.[6]

Volejboll[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sipas rregullave të FIVB-së, marrja e një kartoni të verdhë është faza e dytë e një paralajmërimi zyrtar për një lojtar(ët)/trajnerë për sjellje të pahijshme, e para është një verbale e dhënë përmes kapitenit të ekipit. Regjistrohet në fletën e rezultateve, por nuk ka pasoja të menjëhershme - nuk ka humbje shërbimi (nëse është e aplikueshme) dhe nuk i jepet pikë kundërshtarit. Tregohet së bashku me një karton të kuq (në njërën dorë) ku një lojtar(ët)/trajneri sanksionohet me përjashtim dhe (me një karton në secilën dorë) veçmas me një karton të kuq ku sanksionohet një lojtar(ët)/trajner. me përjashtim, të gjitha shkeljet e tilla regjistrohen në fletën e rezultateve.

Pingpong[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sipas rregulloreve të ITTF, një karton i verdhë tregohet nga arbitri për të paralajmëruar lojtarin nëse ata sillen keq. Nëse lojtari kryen një shkelje të dytë, një pikë i jepet kundërshtarit dhe dy pikë për shkelje të mëtejshme, çdo herë me një karton të verdhë dhe të kuq së bashku të treguar nga arbitri. Një karton i verdhë mund t'i tregohet gjithashtu një këshilltari të autorizuar nëse ai jep këshilla në mënyrë të paligjshme.[7]

Kartoni i kuq[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kartoni i kuq përdoret në disa sporte dhe më së shpeshti tregon një shkelje të rëndë dhe shpesh mund të nënkuptojë se një lojtar është hequr nga loja dhe mund të ndalohet gjithashtu nga ndeshja tjetër.

Kartoni i kuq përdoret në disa kode të ndryshme sportive. Kuptimi i tij ndryshon midis sporteve, por më së shpeshti tregon një shkelje të rëndë dhe shpesh rezulton në pezullimin e përhershëm të një lojtari nga loja (i njohur zakonisht si dëbim, përjashtim, përjashtim, largim ose përjashtim, shpesh me siklet personal). Në shumë sporte, skuadra e lojtarit të dëbuar nuk mund t'i zëvendësojë ato dhe kështu duhet të vazhdojë pjesën tjetër të lojës me një lojtar më pak, gjë që mund të jetë një disavantazh i rëndësishëm. Shembujt përfshijnë:

Futboll[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • futboll, kartoni i kuq tregohet nga një gjyqtar për të nënkuptuar se një lojtar është përjashtuar.[2] Një lojtar që është përjashtuar duhet të largohet menjëherë nga fusha e lojës dhe nuk duhet të marrë pjesë më tej në lojë. Lojtari që është përjashtuar nuk mund të zëvendësohet gjatë lojës; skuadra e tyre duhet të vazhdojë lojën me një lojtar më pak. Vetëm lojtarët, zëvendësuesit, lojtarët e zëvendësuar dhe trajnerët mund të marrin karton të kuq. Nëse një portier merr një karton të kuq, një lojtar tjetër duhet të marrë detyrat e portierit (kështu që ekipet zakonisht zëvendësojnë një lojtar jashtë fushës me një portier tjetër nëse ky opsion është i disponueshëm). Një karton i kuq do t'i tregohet një lojtari që ka kryer një shkelje të rëndë si sjellje e dhunshme ose një pengim i paligjshëm dhe i qëllimshëm i një mundësie për të shënuar gol për ekipin kundërshtar. Një karton i kuq do t'i shfaqet gjithashtu një lojtari që grumbullon dy kartonë të verdhë për më shumë shkelje të lehta.

Atletikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kartoni i kuq në atletikë tregon se sportisti skualifikohet pasi ka marrë dy kartonë të verdhë. Një karton diagonal kuq/zi lëshohet nëse është bërë një start të rreme.[4]

Hendboll[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një karton i kuq i treguar në një ndeshje hendbolli
 • Kartoni i kuq në hendboll tregon një skualifikim të një lojtari që ka kryer një shkelje të tillë si sjellje josportive, lojëra të rënda të gabuara ose marrjen e një pezullimi të tretë prej dy minutash.[6] Kartoni i kuq pengon një lojtar të luajë për pjesën e mbetur të ndeshjes dhe si rezultat zvogëlon numrin e lojtarëve që janë në dispozicion të një ekipi. Një karton i kuq mbart gjithashtu një pezullim prej dy minutash për ekipin, që do të thotë se një ekip nuk mund të zëvendësojë lojtarin e skualifikuar derisa të skadojë pezullimi prej dy minutash.[6]

Volejboll[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • volejboll, një karton i kuq mund të lëshohet nga gjyqtari për rastin e parë të sjelljes së vrazhdë. Regjistrohet në fletën e rezultateve dhe rezulton në humbje të shërbimit (nëse është e aplikueshme) dhe një pikë penallti për kundërshtarët. Sjellja e vrazhdë është kategoria e vetme e sanksionit që ndëshkohet vetëm me karton të kuq dhe që rezulton në humbjen e shërbimit (nëse është e aplikueshme) dhe një pikë dënimi. Për sanksionet e Përjashtimit dhe Përjashtimit, një karton i kuq dhe i verdhë tregohet njëkohësisht, i mbajtur së bashku në njërën dorë ose veçmas në secilën dorë, përkatësisht.
 • Dy Njerëz (plazh): Rregullat ndryshojnë në një aspekt nga gara me gjashtë njëra anë. Një karton i kuq tregohet për shkeljen e parë dhe të dytë të sjelljes së vrazhdë në të njëjtin grup. Regjistrohet në fletën e rezultateve, duke rezultuar në humbje të shërbimit (nëse është e aplikueshme) dhe një pikë penallti për kundërshtarin. Përndryshe, përdorimi procedural i kartonave është i njëjtë me atë të gjashtë-një-anës.

Pingpong[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas rregulloreve të ITTF, nëse pas një paralajmërimi lojtari sillet përsëri keq, arbitri do t'i tregojë atij ose asaj një karton të verdhë dhe një karton të kuq së bashku dhe do t'i japë një pikë kundërshtarit për shkeljen e dytë dhe dy për të tretën. Në rast se një lojtar kryen një shkelje të rëndë ose vazhdon të sillet keq pasi i jepen 3 pikë kundërshtarit për sjellje të keqe, arbitri do të pezullojë lojën dhe do t'i raportojë gjyqtarit, i cili ka fuqinë të skualifikojë lojtarin nga ndeshja, duke treguar një karton të kuq. . Gjyqtari mund t'i tregojë një karton të kuq një këshilltari të autorizuar dhe t'i kërkojë të largohen nga zona e lojës nëse japin këshilla të paligjshme pas një paralajmërimi.[7]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b "Ken Aston – the inventor of yellow and red cards" (në anglisht). fifa.com. Arkivuar nga origjinali më 30 prill 2015. Marrë më 20 shkurt 2013.
 2. ^ a b c d "Laws of the Game" (në anglisht). fifa.com. Arkivuar nga origjinali më 6 qershor 2008. Marrë më 6 qershor 2008.
 3. ^ "Football Discipline - Yellow Cards, Red Cards and Suspensions, explained". The PFSA (në anglishte britanike). 2020-12-07. Marrë më 2021-12-16.
 4. ^ a b "IAAF Starting Guidelines" (PDF) (në anglisht). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2012-06-07. Marrë më 2012-08-07.
 5. ^ "IAAF sanctions immediate disqualification for false starts come January". The Daily Telegraph (në anglisht). London. 12 gusht 2009. Arkivuar nga origjinali më 18 janar 2021. Marrë më 25 gusht 2015.
 6. ^ a b c "International Handball Federation – Rules of the Game 2005" (në anglisht). ihf.info. Arkivuar nga origjinali më 30 qershor 2019. Marrë më 8 qershor 2008.
 7. ^ a b ITTF handbook (PDF) (në anglisht). The International Table Tennis Federation. 2019. fq. International Table Tennis Federation. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 4 shtator 2019. Marrë më 4 shtator 2019.