Gokturqit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gokturqit
𐱅𐰇𐰼𐰰:𐰉𐰆𐰑𐰣
Türük Bodun
Petroglifet Göktürk nga Mongolia moderne (shek. 6-8).[1]
Popullsia e përgjithshme
Paraardhës të disa popullsive turke
Rajone me popullsi të konsiderueshme
Azia Qendrore dhe Lindore
Gjuhët
Turkik i Vjetër
Kinezçja e Mesme[2]
Fetë
Tengrizmi
Grupe etnike të lidhura
Türgesh, Toquz Oghuz, Xueyantuo, Shatuo[3]

Gokturqit ose Gëkturqit (i njohur edhe si Turqit Qiellor ose Turqit Blu, Turkik i Vjetër: 𐱅𐰇𐰼𐰰:𐰉𐰆𐰑𐰣 romanizuar Türük Bodun; Kinezçe: 突厥; pinyin: Tūjué; Wade–Giles: T'u-chüeh) ishin një konfederatë nomade e popujve turkikAzinë e Brendshme mesjetare (Azia Qendrore dhe Lindore, shek. 6).

Gokturqit, nën udhëheqjen e Bumin Qaghan (v. 552) dhe të bijve të tij, pasuan Haganatin e Rouranëve si fuqinë kryesore në rajon dhe themeluan Haganatin e Parë Turkik, një nga disa dinastitë nomade që do të formësonte gjeolokimin, kulturën e ardhshme, dhe besimet mbizotëruese të popujve turkik.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Altınkılıç, Arzu Emel (2020). "Göktürk giyim kuşamının plastik sanatlarda değerlendirilmesi" (PDF). Journal of Social and Humanities Sciences Research (në turqisht): 1101–1110. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 24 tetor 2020. Marrë më 17 shkurt 2022.
  2. ^ Ma, Lirong (2014). "Sino-Turkish Cultural Ties under the Framework of Silk Road Strategy". Journal of Middle Eastern and Islamic Studies (in Asia) (në anglisht). 8 (2). doi:10.1080/19370679.2014.12023242.
  3. ^ Xiu Ouyang, (1073), Historical Records of the Five Dynasties, p. 39