Gratë në ushtri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gratë kanë shërbyer në ushtri në shumë role të ndryshme në juridiksione të ndryshme gjatë historisë. Gratë në shumë vende nuk janë më të përjashtuara nga disa lloje të misioneve luftarake si pilotimi, mekanika dhe oficerët e këmbësorisë.[1] Që nga viti 1914, në ushtritë perëndimore, gratë kanë shërbyer në numër më të madh dhe role më të ndryshme se më parë. Në vitet 1970, shumica e ushtrive perëndimore filluan t'i lejonin gratë të shërbenin në detyrë aktive në të gjitha degët ushtarake.[2] Në vitin 2006, tetë vende (Kina, Eritrea, Izraeli, Libia, Malajzia, Koreja e Veriut, Peruja dhe Tajvani) rekrutuan gratë në shërbimin ushtarak.[3] Në vitin 2013, Norvegjia u bë vendi i parë i NATO-s që dërgoi gra, si dhe vendi i parë në botë që rekrutoi gratë me të njëjtat kushte formale si burrat. Në vitin 2017, Suedia fqinje ndoqi shembullin dhe në vitin 2018, Holanda iu bashkua këtij formacioni (megjithëse në Holandë nuk ka rekrutim aktiv në kohë paqeje).[4][5]

Që nga viti 2022, vetëm tre vende rekrutuan gra dhe burra me të njëjtat kushte formale: Norvegjia, Suedia dhe Holanda.[5] Disa vende të tjera kanë ligje që lejojnë rekrutimin e grave në forcat e tyre të armatosura, megjithatë me disa dallime të tilla si përjashtimet nga shërbimi, kohëzgjatja e shërbimit, dhe më shumë.[6]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lufta e Parë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë Luftës së Parë Botërore, Shtetet e Bashkuara ishin në përpjekje të përgjithshme luftarake.[7] Çdo person duhej të kontribuonte në përpjekjet e luftës, megjithatë, kjo nuk do të thoshte domosdoshmërisht se të gjithë duhej të luftonin. Vendi duhej të vazhdonte të financonte trupat e tij dhe të mbështeste luftën financiarisht ndërsa ushtarët po luftonin. Për këtë qëllim, Shtetet e Bashkuara u mbështetën te organizatat për mbështetje. Gratë iu bashkuan organizatave të tilla si Komiteti për Informim Publik për të edukuar njerëzit për luftën. Ky komitet promovoi edhe nacionalizmin. Përveç punës në komisione që kanë të bëjnë me arsimin, gratë kanë punuar në të gjitha llojet e pozitave. Shumë gra u bënë anëtare të YWCA dhe shkuan jashtë shtetit për të ndihmuar ushtarët. Kjo ishte hera e parë në histori që gratë e të gjitha klasave po punonin së bashku për të ndihmuar përpjekjet e luftës.[8] Gratë e shtresës së lartë themeluan shumë organizata vullnetare të luftës, ndërsa gratë e klasës së mesme dhe të ulët punonin në këto organizata duke punuar si infermiere ose duke plotësuar punët e burrave.

Rusia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Posteri rus nga vitet e Luftës Civile Ruse

I vetmi komb që vendosi trupa luftarake femra në një numër të konsiderueshëm ishte Rusia. Që nga fillimi, rekrutet femra ose iu bashkuan ushtrisë të maskuar ose pranoheshin në heshtje nga njësitë e tyre. Ndoshta më e shquarja ishte një kontigjent e kalorësisë së lehtë të vijës së parë në një regjiment kozak të komanduar nga një kolone femër, Alexandra Kudasheva.

Të tjerë përfshinin Maria Bochkareva, e cila u dekorua tre herë dhe u gradua në gradën e nënoficerit të lartë, ndërsa The New York Times raportoi se një grup prej dymbëdhjetë nxënësesh nga Moska ishin regjistruar së bashku të maskuar si të rinj.[9] Në vitin 1917, Qeveria e Përkohshme ngriti një numër "Batalionesh të Grave", me komandën e një komisioni oficerësh Maria Bochkareva. Ata u shpërndanë para fundit të vitit. Në Luftën e mëvonshme Civile Ruse, ata luftuan si për bolshevikët (këmbësorinë) ashtu edhe për Gardën e Bardhë.[10]

Të tjerët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Serbi, disa gra individuale luajtën role kryesore ushtarake. Mjekja skoceze Elsie Ingles koordinoi një tërheqje prej rreth 8,000 trupash serbe përmes Rumanisë dhe Rusisë revolucionare, deri në Skandinavi dhe më në fund në anije transporti për në Angli.[11][12] Një grua tjetër, Milunka Saviq, u regjistrua në ushtrinë serbe në vend të vëllait të saj. Ajo luftoi gjatë gjithë luftës, duke u bërë ndoshta gruaja më e dekoruar në historinë ushtarake.[13][14]

Në vitin 1918 Loretta Walsh u bë gruaja e parë që u regjistrua si grua. Një ligj i vitit 1948 i bëri gratë pjesë të përhershme të shërbimeve ushtarake. Në vitin 1976, grupi i parë i grave u pranuan në një akademi ushtarake të SHBA-së.[15] Përafërsisht 16% e klasës së West Point 2013 përbëhej nga gra.[16]Luftën Civile Finlandeze të vitit 1918, më shumë se 2000 gra luftuan në Gardën e Kuqe të Grave.[17]

Gjatë Luftës Civile Spanjolle, mijëra gra luftuan në njësitë luftarake dhe praparoje me gjini të përzier, ose si pjesë e milicive.[18][19]

Betejë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa vende lejojnë ushtarët femra të shërbejnë në pozicione të caktuara të armëve luftarake. Të tjerët i përjashtojnë ato për arsye të ndryshme, duke përfshirë kërkesat fizike dhe politikat e privatësisë.

Vendet jo-rekrutimi, veçanërisht Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Kanadaja janë vendet ku u arrit niveli më i lartë i pranisë ushtarake të femrave.[20] Kanadaja është shënuar si veçanërisht progresive në zbatimin e hershëm të praktikave të barazisë gjinore.[21] Një rritje e thirrjes për mundësi të barabarta, e shoqëruar me rënien e burrave të aftë për punë, të gatshëm për të hyrë në shërbimin ushtarak, nxiti vendet të reformojnë politikat drejt përfshirjes së grave.[20] Me hapjen e shërbimit të nëndetëseve në vitin 2000, gratë tani kishin lirinë për t'u regjistruar në çdo lloj shërbimi ushtarak.[21]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Women Warriors: The ongoing story of integrating and diversifying the American armed forces". Brookings (në anglishte amerikane). 2020-05-07. Marrë më 2021-05-19.
 2. ^ Carreiras, Helena (2006). Gender and the military: women in the armed forces of western democracies (në anglisht). New York: Routledge. fq. 1. ISBN 978-0-415-38358-5.
 3. ^ "Women in the military — international". www.cbc.ca (në anglisht). 30 maj 2006. Marrë më 17 nëntor 2017.
 4. ^ "Norway becomes first NATO country to draft women into military". Reuters (në anglisht). Reuters Staff. 14 qershor 2013. Marrë më 17 nëntor 2017.
 5. ^ a b Persson, Alma; Sundevall, Fia (2019-03-22). "Conscripting women: gender, soldiering, and military service in Sweden 1965–2018". Women's History Review (në anglisht). 28 (7): 1039–1056. doi:10.1080/09612025.2019.1596542. ISSN 0961-2025.
 6. ^ "INDEPTH: FEMALE SOLDIERS – Women in the military — international" (në anglisht). CBC News. 30 maj 2006. Arkivuar nga origjinali më 4 prill 2015. Marrë më 2 maj 2015.
 7. ^ Hendrickson, Mark (2018). "Lynn Dumenil. The Second Line of Defense: American Women and World War I; Elizabeth Cobbs. The Hello Girls: America's First Women Soldiers". The American Historical Review (në anglisht). 123 (4): 1332–1334. doi:10.1093/ahr/rhy076.
 8. ^ "Women in World War I". National Museum of American History (në anglisht). Marrë më 2018-11-15.
 9. ^ Susan R. Sowers, Women Combatants in World War I: A Russian Case Study" (Strategy Research Project, U.S. Army War College, 2003) PDF
 10. ^ Reese, Roger R. (2000). The Soviet military experience: a history of the Soviet Army, 1917–1991 (në anglisht). Routledge. fq. 17.
 11. ^ "SAVED 8,000 SERBS, BUT DIED IN EFFORT: Heroic Work Of Dr. Elsie Ingles Told by Woman Just Here from the Front". New York Times (në anglisht).
 12. ^ "SERBIAN ARMY LED BY WOMAN: DRAMATIC RETREAT THROUGH RUSSIA". South China Morning Post (në anglisht).
 13. ^ "Milunka Savić the most awarded female combatant in the history of warfare". www.serbia.com (në anglisht). Marrë më 2018-08-16.
 14. ^ ОШИЋ МАЛЕШЕВИЋ, Никола (2016). "Review of: Милунка Савић – витез Карађорђеве звезде и Легије части". Tokovi Istorije (në serbisht). 1: 223–267 – nëpërmjet CEEOL.
 15. ^ "Women in the military". Norfolk Daily News (në anglisht). 8 qershor 2013. Marrë më 2013-10-24.
 16. ^ Abramson, Larry (22 tetor 2013). "West Point Women: A Natural Pattern Or A Camouflage Ceiling?". NPR.org (në anglisht). Marrë më 17 nëntor 2017.
 17. ^ Lintunen, Tiina (2014). "Women at War". The Finnish Civil War 1918: History, Memory, Legacy (në anglisht). Leiden: Brill Publishers. fq. 201–229. ISBN 978-900-42436-6-8.
 18. ^ Lines, Lisa (maj 2009). "Female combatants in the Spanish civil war: Milicianas on the front lines and in the rearguard" (PDF). Journal of International Women's Studies (në anglisht). 10 (4): 168–187. Marrë më 20 mars 2018.
 19. ^ Lines, Lisa (2011). Milicianas: Women in Combat in the Spanish Civil War (1936–1939) (në anglisht). Plymouth, UK: Lexington Press. ISBN 978-0-7391-6492-1.
 20. ^ a b Stanley, Sandra Carson; Segal, Mady Wechsler (korrik 1988). "Military Women in NATO: An Update". Armed Forces & Society (në anglisht). 14 (4): 559–585. doi:10.1177/0095327x8801400405. ISSN 0095-327X. S2CID 145458280.
 21. ^ a b GERMAN, LINDSEY (2013). How a Century of War Changed the Lives of Women (në anglisht). Pluto Press. doi:10.2307/j.ctt183p28m. ISBN 9780745332505. JSTOR j.ctt183p28m.