Grupet kompjuterike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Teknikë duke punuar në një "Linux cluster" në Chemnitz University of Technology, Gjermani

Një grumbull kompjuterësh ose (anglisht: computer cluster) është një grup i lidhur i kompjuterëve, duke punuar ngushtë së bashku në këtë mënyrë për formimin e një kompjuteri të vetëm.

Komponentët e një grupi zakonisht, por jo gjithmonë, janë të lidhur me njëri-tjetrin nëpërmjet një rrjeti lokal të shpejtë.

Grupimet bëhen zakonisht për të përmirësuar performancën dhe disponueshmërinë mbi një kompjuter të vetëm, ndërsa është me kosto më efektive prej një kompjuteri të vetëm nëse i krahasojmë për nga shpejtësia dhe disponueshmëria.[1]

Grupimeve kompjuterike kanë një gamë të gjerë të aplikimit dhe vendosjes, duke filluar nga grupe të biznesit të vogël me disa nyjeve deri tek superkompjuterët më të shpejtë në botë siç janë K kompjuter.

Koncepti themelor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një "cluster" i thjeshte Beowulf cluster

Dëshira për të marrë më shumë kuaj-fuqi llogaritje dhe besueshmërinë më të mirë nga orkestrimin e një numri të kompjuterave me kosto të ulët ka ardhur në rritje në një shumëllojshmëri të arkitekturave dhe konfigurimit.

Qasja në grupimet kompjuterike zakonisht (por jo gjithmonë) lidh një numër të nyjeve kompjuterike të gatshme në dispozicion (p.sh. kompjuteri personale përdoret si server) me anë të një LAN-i të shpejt [2].

Aktivitetet e nyjeve informatike janë orkestruar nga "middleware clustering" (ndërmjetësues), një shtresë e softwarit që është në krye të nyjeve dhe i lejon përdoruesit për të trajtuar grupin si njësi llogaritëse kohezive [2].

Grupimet kompjuter mbështetet në një qasje të menaxhimit të centralizuar që i bën nyjet në dispozicion si serverat e planifikuara të përbashkëta. Ai dallon nga qasjet e tjera të tilla si "peer to peer" ose "grid computing" që përdorë gjithashtu nyje të shumta, por pjesën më të madhe të "distribuara" [2].

Kategorizimi i grupeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupet me Disponueshmëri të Lartë (DL)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupet me Disponueshmëri të Lartë (e njohur edhe si Grup Failover) zbatohen kryesisht me qëllim të përmirësimit të disponueshmërisë së shërbimeve që ofron grupimi. Ata veprojnë duke pasur shumë nyje, të cilat përdoren pastaj për të siguruar shërbimin kur komponentët e sistemit të dështojnë. Madhësia më e zakonshme për një grup DL është me dy nyje, e cila është kërkesa minimale për të siguruar shumicën.

Implementimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Silicon Graphics Cluster-SGI;një shembull i grupimeve kompjuterike

Lista gjashtëmujor e organizatës TOP500 përfshin e 500 kompjutera më të shpejtë, zakonisht përfshin shumë grupime. TOP500 është një bashkëpunim në mes të "University of Mannheim", "University of Tennessee" dhe "National Energy Research Scientific Computing Center" në "Lawrence Berkeley National Laboratory".

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e grupeve në informatikë është kapur më së miri nga një shënim nga Greg Pfister's në "In Search of Clusters" : "Pothuajse çdo njoftimi për shtyp nga DEC ku përmenden grupet, thotë ‘DEC, i cili shpiku grupe‘. IBM nuk i shpiku ato. Konsumatorët i shpikën grupet, sa më shpejt që ata nuk mund të përshtasnin të gjithë punën e tyre në një kompjuter, ose kishin nevojë për një "backup" (ruajtje e një kopjeje rezervë). Data e parë është e panjohur, por do të ishte e habitshme po të mos ishte në vitet 1960, apo edhe në fund të viteve 1950 ".}}

Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead. “Virtually every press release from DEC mentioning clusters says ‘DEC, who invented clusters…’. IBM did not invent them either. Customers invented clusters, as soon as they could not fit all their work on one computer, or needed a backup. The date of the first is unknown, but it would be surprising if it was not in the 1960s, or even late 1950s.” [3]

.

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ David Bader; Robert Pennington (qershor 1996). "Cluster Computing: Applications". Georgia Tech College of Computing. Arkivuar nga origjinali më 21 dhjetor 2007. Marrë më 2010-08-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c Network-Based Information Systems: First International Conference, NBIS 2007 ISBN 3-540-74572-6 page 375
  3. ^ Pfister, Gregory (1998). In Search of Clusters (bot. 2nd). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall PTR. fq. 36. ISBN 0-13-899709-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Libra tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Mark Baker, et al., Cluster Computing White Paper [1], 11 Jan 2001. Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  • Karl Kopper: The Linux Enterprise Cluster: Build a Highly Available Cluster with Commodity Hardware and Free Software, No Starch Press, ISBN 1-59327-036-4 Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  • Robert W. Lucke: Building Clustered Linux Systems, Prentice Hall, 2005, ISBN 0-13-144853-6 Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  • Evan Marcus, Hal Stern: Blueprints for High Availability: Designing Resilient Distributed Systems, John Wiley & Sons, ISBN 0-471-35601-8 Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  • Greg Pfister: In Search of Clusters, Prentice Hall, ISBN 0-13-899709-8 Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  • Rajkumar Buyya (editor): High Performance Cluster Computing: Architectures and Systems, Volume 1, ISBN 0-13-013784-7, Prentice Hall, NJ, USA, 1999. Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  • Rajkumar Buyya (editor): High Performance Cluster Computing: Programming and Applications, Volume 2, ISBN 0-13-013785-5, Prentice Hall, NJ, USA, 1999. Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]