Jump to content

Grupi i Adem Demaçit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kush mori pjesë në gjykimin e grupit të Adem Demaçit ?

7 shkurt 1976 (pas shtatë ditë gjykimi) Gjykata e Qarkut në Prishtinë, në procesin gjyqësor të kryesuar nga gjyqtari i deleguar nga Prizreni Durmish Koçinaj (pikërisht i deleguar nga Mahmut Bakalli) : me gjykatësit : Shefqet Bytyqi, Fehmi Gashi, Mileva Grujiqi dhe Hasan Berisha, me pjesëmarrjen e Nazmije Krasniqit si procesmbajtëse, në çështjen penale të ngritur nga prokurori publik Mr. Halil Kelmendi, në bazë të nenit 117 al.1 e 2 të KP dhe nenit 100 e 101 al.1 të KPJ-së, në "emër të popullit" shpalli aktgjykimin P.nr.239/75 prej 89 faqesh.

(Nga aktgjykimi : P.nr.239/75, 7 shkurt 1976)

Në këtë proces kundër djalërisë atdhetare drejtpërdrejtë morën pjesë :

 • 1. Fadil Hoxha, zyrtar i lart i LKJ-së
 • 2. Mahmut Bakalli, kryetar i Komitetit të LKK-së
 • 3. Mehmet Shoshi, sekretar i Punëve të Brendshme të Kosovës;
 • 4. Hasan Mehmeti, kryeshef i Sigurimit shtetëror (UDB-së) në Prishtinë;
 • 5. Nazmi Juniku, sekretar Krahinor i Jurisprudencës dhe Administratës së Përgjithshme;
 • 6. Durak Jasharaj, gjykatës hetues;
 • 7. Halil Kelmendi, prokuror publik;
 • 8. Durmish Koçinaj, kryetar i trupit gjykues;
 • 9. Shefqet Bytyqi, gjykatës;
 • 10. Fehmi Gashi, gjyqtar porot;
 • 11. Mileva Grujiqi, gjyqtare porot;
 • 12. Hasan Berisha, gjyqtar porot;
 • 13. Nazmije Krasniqi, procesmbajtëse në gjykim;
 • 14. Fahredin Gunga, kryeredaktor i Radio Televizionit të Prishtinës;
 • 15. Ali Olloni, gazetar i ”Zërit të rinisë”
 • 16. Isak Hasani, gazetar i “Rilindjes”

Cilët udbashë morën pjesë në torturimin e intelektualëve patriotë ?

Hetimet torturuese në këtë proces të montuar politik i kanë kryer këta udbashë :

 • 1. Jusuf Karakushi
 • 2. Pavle Jelisaviq
 • 3. Mehmet Haskaj
 • 4. Ibush Kllokoqi
 • 5. Drago Dragojeviq
 • 6. Muharrem Dana
 • 7. Sllobodan Mijoviq
 • 8. Asllan Sllamniku
 • 9. Shefqet Hashani
 • 10. Bafti Jakupi
 • 11. Svetisllav Dollasheviqi
 • 12. Zenun Shala
 • 13. Naip Hoxha
 • 14. Refik Tashi
 • 15. Metush Sadiku
 • 16. Zejnullah Shala
 • 17. Hasan Mehmeti
 • 18. Shefqet Obria
 • 19. Faik Nura
 • 20. Rajko Çalloviqi
 • 21. Metë Kuqi
 • 22. Ramçe nga Prizreni
 • etj.

Përpara ekzekutimit të dënimit në gjykatë, Fadil Hoxha dhe Mahmut Bakalli i bënë gjyqin politik Adem Demaçit me shokë !

Para se të nis gjykimi, fillimisht atdhetarëve në krye me Adem Demaçin i bëhet një gjyq politik.

 • Fadil Hoxha - ish-zyrtar i lartë i LKJ-së, pak ditë para se të fillonte procesi i gjykimit kundër Adem Demacit dhe dhjetëra veprimtarëve të tjerë, do të deklarojë : ”...Sa pretendentë e të pafytyrë! Hiç më pak se mbrojtës të interesave të popullit shqiptar,e këndej as katundi i vet, as lagjja e vet nuk i njeh,Veç për të keq e hajni”. (Rilindja, 23.12.1975, fq.5)


 • Ndërkaq Mahmut Bakalli - kryetar i atëhershëm i Komitetit Krahinor të LKJ-së, në një mbledhje në Kaçanik më 13 janar 1976, thotë :

”Irredentizmi shqiptar në versionin e tij të ri përpiqet të paraqitet në petkun e ideologjisë dogmatike staliniste, por karakteri reaksionar dhe qëllimet e tij mbeten të njëjta. Sikurse nuk ka mundur të depërtojë në masat shqiptare atëherë kur u paraqit në formë balliste - fashiste shqiptaromadhe, irredentizmit shqiptar nuk do t´i shkojë për dore të depërtojë as tash kur përpiqet të mbështillet në petkun dogmatiko-stalinist. (...) Në këtë baza irredentistët shqiptarë do të paraqiten para gjyqeve dhe do të marrin dënime shembullore”. (Rilindja, 14 janar 1976)