Jump to content

Guntram Koch

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Guntram Koch (23. Janar 1941 në Naumburg (Saale) ) është një arkeolog klasik gjermanë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas diplomimit në Ratsgymnasium në Hanover, Koch studioi arkeologjinë klasike, arkeologjinë e krishterë dhe historinë e artit bizantin, si dhe filologjinë klasike në Göttingen dhe Athinë . Në vitin 1970 ai mori doktoraturën në arkeologjinë klasike në Göttingen. Në vitin 1970/71 mori një bursë për udhëtim nga Instituti Arkeologjik Gjerman . Që nga viti 1971 ka qenë asistent në Departamentin Arkeologjik Kristian të Fakultetit Teologjik të Universitetit të Göttingen-it, ku përfundoi aftësimin e tij në Arkeologjinë e Krishterë dhe Historinë e Artit Bizantin në vitin 1977. Nga viti 1981 deri në pensionimin e tij në 2006, ai ishte profesor i arkeologjisë së krishterë dhe historisë së artit bizantin në Fakultetin Teologjik të Universitetit të Marburgut .

Zona kryesore e kërkimit të Koch janë sarkofagët e Perandorisë Romake ; që nga viti 1989 ai ka qenë bashkëredaktor i korpusit të relieveve të sarkofagut të lashtë . Aty gjenden edhe sarkofagët e hershëm të krishterë. Një tjetër specializim i Koch ishte arkeologjia e Shqipërisë. Ai udhëtoi në këtë vend disa herë midis viteve 1982 dhe 1990 dhe botoi gjerësisht hulumtime nga Shqipëria. Si rezultat, shumë monumente kulture u përshkruan për herë të parë në letërsinë evropiane perëndimore. Një ekspozitë fotografike në Marburg në vitin 1985 konsiderohet si ekspozita e parë mbi arkeologjinë shqiptare në Perëndim.

Ai ishte i martuar me studiuesen iraniane Heidemarie Koch (1943–2022).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]