Hajrulla Fishek

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hajrulla Fishek

Gjeneral Hajrulla Fishek (turqisht: Hayrullah Fişek 1885-1975) ishte një oficer karriere në ushtrinë turke (Kapiten, Akademia e Luftës Osmane, 1904 - rtd. 1945, gjeneralmajor,[1] nënsekretar për Ministrinë e Mbrojtjes Kombëtare.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hajrullah Fishek, i lindur në Kalkandelen (tani Tetovë), ishte një oficer i lartë në ushtrinë turke. Hajrullahut iu dha emri Fişek, që do të thotë fishek i armës në shqip. Hajrulla Fishek ishte pasardhës i drejtpërdrejtë i Süleyman Aga "Fişekçi" (i lindur rreth vitit 1775 në Kalkandelen-Tetovë), themeluesi i familjes Fişek.

Prindërit e tij ishin Hafiz Süleyman Efendi (1849 Kalkandelen - 1894 Balıkesir), Zyrtar i Regjistrimit të Tokës dhe Fatma Hanko (1847 Kalkandelen -1930 Stamboll), vajza e Sheh Mustafa Ruhi Efendi.[2] Ky i fundit është me prejardhje Shqiptare.

Karierra ushtarake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai hyri në Akademinë Ushtarake në vitin 1901. Ai përfundoi Akademinë Ushtarake klasën e shtatë të vitit 1904 (1320-Hixhri) dhe u bashkua me Ushtrinë Osmane si Toger i Dytë i Këmbësorisë (Mülazım-ı Sani). Në vitin 1906, ai hyri në Kolegjin e Shtabit dhe u diplomua si Kapiten i Ndarë (Mümtaz Yüzbaşı).[3]

Gjatë Luftës së Pavarësisë Turke, ai mori pjesë në Betejën e Sakarjës si shef i stafit të Korpusit të Përkohshëm (Mürettep Kolordu)[4] dhe shërbeu si shef i stafit të XIV Corps, Grupi Kocaeli, III Corps me gradën e nënkolonel i stafit.[5] Ai gjithashtu mori pjesë në betejën në Balıkesir, Soma dhe Bandırma. Ai u tërhoq në pension në vitin 1946.[6]

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai kishte një motër me emrin Hatixhe (1873-1902) dhe 3 vëllezër: Abdulhamit Bey (1866-1917), një oficer i Financave, Nuri Bey (1878-1945) dhe Zekeriya Bey (1880-1932), të dy oficerë te ushtrisë turke .

Hayrullah u martua me gruan e tij Mukaddes Fişek (1891-1958) dhe kishte dy djem: Prof. Dr. Nusret Fişek MD (1914-1990), nënsekretar, Ministria e Shëndetësisë dhe Prof. Dr. Hicri Fişek (1918-2002), Profesor i International Ligji.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Mahmut Goloğlu, Cumhuriyete doğru, 1921-1922, Başnur Matbaası, p. 307. (në Turqisht)
  2. ^ Nathalie Clayer. Aux origines du nationalisme albanais: la naissance d'une nation (in French). Marrë 21 Shkurt 2011.
  3. ^ Harp Akademileri Komutanlığı, Harp Akademilerinin 120 Yılı, Stamboll, 1968, fq. 37. (në turqisht)
  4. ^ Sabahattin Özel, Kocaeli ve Sakarya İllerinde Millî Mücadele (1919-1922), Adapazarı Belediyesi, 1987, fq. 165. (në turqisht)
  5. ^ Arkivuar nga origjinali më 26 maj 2007. Marrë 09 Tetor, 2009., Afyon Kocatepe University
  6. ^ Nusret Baycan, "Türk İstiklâl Harbinde Terfi veya Takdirname ile Taltif Edilen Subaylar", (Gnkur. ATASE Başkanlığı Arşivi, Dosya No. 2, 1320-P.3 : 1325-P.1587) p. 25. Arkivuar 2 tetor 2011 tek Wayback Machine