Jump to content

Halid Ibn Sinan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Khaled bin Sinan al-`Absi (Arabisht: خالد بن سنان العبسي) ishte një figurë e nderuar dhe gjykatës me profesion të Arabisë paraislamike që i përkiste Hunafëve, i cili mendohet se ka jetuar në rajonin e Nexhdit të rajonit të lashtë historik të el-Jamama rreth viteve 520-588 e.r., diku midis shekullit 1-rë dhe 7-të të erës sonë.

Khalid bin Sinan al-Absi është një gjykatës dhe shkrimtar i shkrimtarëve arabë dhe të urtëve të tyre, dhe ai ishte i pasionuar pas fesë së Ibrahimit, duke bërë thirrje për heqjen dorë nga idhujt, vera dhe kamata.

Tregimet historike tregojnë se ai ishte një nga linja e profetëve të dërguar te popujt arabë, duke filluar me Ismailin dhe duke përfunduar me Muhamedin.

Prejardhja e tij është e lidhur me fisin Banu Abs, pasardhës të Abs ibn Baghīd ibn Rayth ibn Ghaṭafān, në fisin Ghatafan:

"Khalid bin Sinan bin Ghaith bin Maritah bin Makhzum bin Rabi'ah bin Aus bin Malik bin Ghalib bin Qutay'ah bin 'Abs bin Baghid bin Rayth bin Ghatafan"

خالد بن سنان بن غيث بن مريطة بن مخزوم بن ربيعة بن عوذ بن مالك بن غالب بن قطيعة بن عبس بن بغيض بن ريث بن غطفان

Banu Abs janë kushërinj të largët të Muhamedit, profetit të fundit të Islamit, për shkak të prejardhjes së tij të drejtpërdrejtë nga paraardhësi arab Adnan, të cilët ishin një grup arabësh ismaelitë.

Khaled lindi në el-Jamama 50 vjet para Vitit të Elefantit, dhe mësoi të lexojë dhe të shkruajë në moshë të re. Ai mori drejtësinë në Bani Abs, pasi ai ishte një shkrimtar i shquar arab para vitit të elefantit, dhe ai shkonte në klube letrare dhe tregje në Yamama dhe Hixhaz.

Thënie mes disa shkrimtarëve dhe historianëve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa historianë dhe transmetues pohuan se ai ishte një profet dhe se Muhamedi tha: "Ky është një profet që u humb nga populli i tij." megjithatë, ky është një hadith i dobët - nga një burim i dobët.

Majma al-Zawa'id, dijetari Nur al-Din al-Haythami ka thënë, ky hadith (i mëparshëm) është kundër hadithit autentik i cili po ashtu transmetohet nga Ebu HurejreSahih Buhariun: "I Dërguari i Allahut tha: "Unë jam më i afërti me Isa ibn Merjem, në mesin e mbarë njerëzimit, dhe të gjithë pejgamberët janë nga nëna të ndryshme, por i përkasin një feje dhe asnjë profet nuk është ngritur mes meje dhe Isait."

Ibn Kethiri ka thënë: "Dhe Ai i ngjan më shumë se ai ishte njeri i mirë, i drejtë për rrethanat dhe dinjitetet."

Ai nuk duhet të ngatërrohet me shokun e Muhamedit me të njëjtin emër, “Khaled ibn Sinan al-Aws”, i cili luftoi në Betejën e Bedrit.