Jump to content

Hangari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një diagram i prerë i një hangari
Një pamje e jashtme e një hangari në një bazë ushtarake të RAF

Hangari është një strukturë ndërtimi e mbyllur për të mbajtur avion ose anije kozmike. Hangarët janë të ndërtuar prej metali, druri ose betoni. Fjala hangar vjen nga frëngjishtja e mesme hanghart ("mbyllje pranë një shtëpie"), me prejardhje gjermanike, nga frëngjishtja haimgard ("shtëpi rrethim", "gardh rreth një grupi shtëpish"), nga haim ("shtëpi, fshat, hamlet") dhe gard ("oborr"). gard vjen nga nordishtja e vjetër garðr ("mbyllje, kopsht").

Hangarët përdoren për mbrojtjen nga moti, rrezet e diellit direkte dhe për mirëmbajtjen, riparimin, prodhimin, montimin dhe ruajtjen e avionëve.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wright Flyer jashtë hangarit të improvizuar të avionit

Vëllezërit Wright ruajtën dhe riparuan avionin e tyre në një hangar druri të ndërtuar në vitin 1902 në Kill Devil HillsKarolinën e Veriut për avionët e tyre. Pas përfundimit të projektimit dhe ndërtimit të ]]Wright Flyer]]Ohio, vëllezërit u kthyen në Kill Devil Hills vetëm për të gjetur hangarin e tyre të dëmtuar. Ata riparuan strukturën dhe ndërtuan një punëtori të re ndërsa prisnin që Flyer të dërgohej.

Carl Richard Nyberg përdori një hangar për të ruajtur Flugan (mizë) e tij të vitit 1908 në fillim të shekullit të 20-të dhe në vitin 1909, Louis Blériot u ul në një fermë veriore franceze në Les Baraques (midis Sangatte dhe Calais) dhe rrokullisi monoplanin e tij në bagëtinë e fermerit. Blerioti ishte në një garë për të qenë njeriu i parë që kaloi Kanalin Anglez me një avion më të rëndë se ajri dhe ai ngriti selinë e tij në kasollen e papërdorur. Në Britani, hangarët më të hershëm të avionëve njiheshin si strehë aeroplanësh, dhe të mbijetuarit më të vjetër prej tyre janë në Larkhill, Wiltshire. Këto janë ndërtuar në vitin 1910 për Shkollën e Fluturimit në Bristol dhe tani janë ndërtesa të renditura në klasën II*. Pionieri britanik i aviacionit, Alliott Verdon Roe, ndërtoi një nga hollat ​​e para të avionëve në vitin 1907 në Brooklands, Surrey dhe kopjet me madhësi të plotë të këtij dhe biplanit Roe të vitit 1908 janë ekspozuar në Muzeun Brooklands.

Ndërsa aviacioni u themelua në Britani përpara Luftës së Parë Botërore, dizajnet standarde të hangarëve u shfaqën gradualisht edhe me lloje ushtarake si hangari Bessonneau dhe streha e avionëve me hapje anësore të vitit 1913, të cilat të dyja u miratuan shpejt nga Royal Flying Corps. Shembuj të këtyre të fundit mbijetojnë në fushat ajrore Farnborough, Filton dhe Montrose. Gjatë Luftës së Parë Botërore, modele të tjera standarde përfshinin strehën e shërbimit të përgjithshëm të fluturimit RFC dhe Admiralty F-Type të vitit 1916, strehën e Shërbimit të Përgjithshëm (me çatinë karakteristike në Belfast dhe madhësi të ndryshme të integruara) dhe strehën e aeroplanëve Handley Page ( 1918).