Jump to content

Hardhuca Filfola

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hardhuca Filfola ose hardhuca mur malteze ( Podarcis filfolensis ) është një specie e hardhucës në familjen Lacertidae . Ajo është gjetur në Itali (në Ishujt Pellazg ) dhe në grupin ishullor të Maltës . Habitati i saj është mesdhetar-lloj vegjetacioni i mbuluar me shkurre, zona shkëmbore, brigjet shkëmbore, toka e punueshme, kullotat, dhe kopshte rurale.

P. filfolensis në Maltë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Ishujt Maltezë, ka katër nënlloje të hardhucës së murit maltez, të gjitha ato janë endemike.

Podarcis filfolensis ssp. maltensis[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Podarcis filfolensis ssp. mashkull maltensis nga Gozo

Ky nënlloj gjendet në tre ishujt kryesorë: Maltë, Gozo dhe Comino . Zakonisht është jeshile dhe nganjëherë me pika. [1]

Podarcis filfolensis ssp. filfolenza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Podarcis filfolensis ssp. femër filfolensis

Ky nënlloj është endemik në ishullin Filfla, vetëm në brigjet e Maltës. Është më i madhi nga katër nënllojet dhe është i zi me njolla kaltëroshe. [1]

Podarcis filfolensis ssp. kieselbachi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Podarcis filfolensis ssp. mashkull kieselbachi

Ky nënlloj është endemik në Selmunett, i njohur ndryshe si Ishujt e Shën Paulit . Ngjyrat e saj ndryshojnë shumë p.sh. kafe, gri, etj. Me një bark portokalli dhe njolla të vogla të zeza. Popullsia u zhduk në 2005. [1]

Podarcis filfolensis ssp. gjenerallenza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Podarcis filfolensis ssp. mashkull i gjenerallenzës

Ky nënlloj është endemik në Shkëmbin e Kërpudhave (bregu perëndimor i Gozo). Ka një bark të kuqërremtë dhe krahë të ngjashëm me ngjyrën blu. [1]

Nënllojet e tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

P. filfolensis ssp. laurentimulleri

Një nënlloj i pestë mendohet të ekzistojë në ishullin Cominotto / Kemunett [1] dhe një nënlloj tjetër, Podarcis filfolensis ssp. laurentimulleri, ndodhet në ishujt italianë të Linosa dhe Lampione . [2]

Karakteristikat dhe sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshe nga meshkujt, të cilët kanë ngjyra të ndritshme, hardhucat dhe femrat kanë ngjyrosje disi të shurdhër (kafe). [1] Lizard i Murit Maltez zakonisht ha insekte të vegjël si milingonat ose termitet.

Meshkujt tregojnë sjellje territoriale. Kur meshkuj të tjerë hyjnë në territorin e tij, ai fryhet dhe ngre kokën. Një sjellje e ngjashme shihet kur ato tërheqin femrat. Çiftëzimi bëhet në pranverë. Një ose dy vezë vendosen menjëherë pas, dhe më në fund çelin midis qershorit dhe mesit të gushtit. [1]

Referencat dhe burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f g Wildlife of the Maltese Islands, BirdLife Malta and Nature Trust, 1995
  2. ^ Nature in Gozo, BirdLife Malta, 2007