Jump to content

Hidra (mitologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gustave Moreau - Hercules and the Lernaean Hydra - 1964.231 - Instituti i Artit i Çikagos.

Hidra (greqisht: Λερναῖα Ὕδρα, Lernaîa Hýdra), është një përbindësh uji gjarpërmitologjinë greke dhe romake. Zona e saj ishte liqeni i Lernës në Argolid, i cili ishte edhe vendi i mitit të Danaidëve. Lerna njihej si një hyrje në botën e nëndheshme dhe arkeologjia e ka vendosur atë si një vend të shenjtë më të vjetër se Argosi mikenas. Në mitin kanonik të Hidrës, përbindëshi vritet nga Herakliu (Herkuli) si e 2-ta nga 12 Punët e tij.

Sipas Hesiodit, Hidra ishte pasardhës i Typhon dhe Echidna. Kishte frymë helmuese dhe gjak aq virulent sa edhe aroma e tij ishte vdekjeprurëse. Hidra kishte shumë koka, numri i saktë i të cilave ndryshon sipas burimit. Versionet e mëvonshme të historisë Hydra i shtojnë përbindëshit një veçori rigjenerimi: për çdo kokë të prerë, Hydra do të rilindte dy koka. Herakliu kërkoi ndihmën e nipit të tij Iolaus për të prerë të gjitha kokat e përbindëshit dhe për të djegur qafën duke përdorur një shpatë dhe zjarr.