Hilafeti i Kordobës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kalifati i Kordobës rreth vitit 1000

Emirati i Kordobës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas arritjes së Abd ar-Rrahmanit në Andaluzi në vitin 756 largon përfaqësuesin e Sulltanit dhe krijon Emiratin e Kordobës. E tëra kjo erdhi si rrjedhojë e kryengritjeve të shumta të fiseve nomade dhe ndikimit të aristokracisë Arabe të asaj kohe, dhe në fillim të shekullit të 10 përfundimisht fillon qetësimi dhe lulëzimi i kësaj Dinastie. Kryengritjen e fundit Abd ar-Rrahmani i III e shuan në vitin 912-961, dhe pasi kishte çliruar Andaluzinë merr titullin Kalif.

Periudha e kalifatit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo mbretëri Islame ishte më e fortë se mbretëritë e atëhershme të krishtera siç ishin Kastilja, Leoni, Navarra, sidhe Barcelona. Kishin pranuar Umajadët si sundues dhe paguanin taksat dhe kontributet tjera.

Nën sundimin e Abd ar-Rrahmanit të III Kordoba arrin një zhvillim të madh ekonomik dhe tregtarë, me 500000 banorë radhitej menjëherë pas Konstantinopolit dhe Bagdadit.

Emirët Umajad të Kordobës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kalifët Umajad të Kordobës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]