Himni Rom

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

"Gelem, Gelem" është një këngë e kompozuar nga Žarko Jovanović, e përdorur shpesh si himn i popullit rom. Titulli është përshtatur në shumë vende nga romët vendas që të përputhet me ortografinë e tyre amtare dhe dialektin e folur të gjuhës rome. Disa nga titujt e shumtë të këngës përfshijnë

 • "Đelem, Đelem" (ortografi kroate, serbe latine dhe boshnjake)
 • "Djelem, Djelem" (ortografi gjermane dhe frënge)
 • "Dzelem, Dzelem"
 • "Dželem, Dželem" (ortografi alternative kroate, serbe latine dhe boshnjake)
 • "Gyelem, Gyelem" (ortografi hungareze)
 • "Jelem, Jelem"
 • "Opré Roma"
 • "Romale Shavale"
 • "Ѓелем, Ѓелем" (drejtshkrimi i maqedonishtes)
 • "Джелем, џелем" (ortografi ruse, ukrainase dhe bullgare)
 • "Ђелем, Ђелем" (ortografia cirilike serbe dhe boshnjake)
 • "Џелем, Џелем" (ortografi alternative cirilike serbe dhe boshnjake)

Në një intervistë me gazetarin Mike Kalezić, Jovanović e ka titulluar këngën "Opre Roma". [1]

Pasi përjetoi drejtpërdrejt burgosjen e romëve gjatë Porajmos (Holokaustit Rom të Luftës së Dytë Botërore), Jovanović kompozoi tekstin e "Gelem, Gelem" dhe i vendosi ato në një melodi tradicionale në vitin 1949. Në vitin 1971, kënga u adoptua për herë të parë nga delegatët e Kongresit të parë Botëror të Romëve. [2]

Teksti i këngës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E tsarentsa, bahtale Rromentsa

Tekste alternative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka shumë versione të tekstit të këngës "Gelem, Gelem", veçanërisht ato të përkthyera nga Ronald Lee.[4]

Në vitin 2004, grupi Vaya Con Dios publikoi një interpretim me tekst në frëngjisht nga këngëtarja e tyre Dani Klein, me titullin e ngjashëm "Je l'aime, Je l'aime".

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Kalezić, Mike. "Ministar na koljenima" (në anglisht). prvi tamburaški online magazine. Marrë më 30 shtator 2012.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 2. ^ "Romani Nationalism, Flag and Anthem" (në anglisht). Marrë më 13 nëntor 2012.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 3. ^ Nazi genocide of Roma and Sinti people
 4. ^ "Djelem Djelem [Romani] song lyrics" (në anglisht). Dunav.org. Arkivuar nga origjinali më 2012-11-27. (archived 2 April 2007).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]