Jump to content

Historia e Maltës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Historia e Maltës është mijëra vjeçare. Ajo kaloi nga duart e grekeve tek romaket, pastaj tek bizantinët. Në shekullin e 9 u pushtua nga arabët ndërsa ne shek. 11 u pushtua nga mbretëria e Sicilisë. Më 1282 kaloi tek spanjollet të cilët ua dorëzuan më 1530 urdhrit të Maltës. Më 1565 u rrethua nga osmanët mirëpo ky urdhër e mbrojti me sukses ishullin. Si rrjedhoje një vit më vonë u formua qyteti La Valleta që e mori emrin nga udhëheqësi i Urdhrit të Maltës, Zhan Parisot de la Valleta. Me 1798 urdhri i Maltës u detyrua t'ua dorëzonte pa lufte francezëve. Mirëpo me 1800 u pushtua nga anglezet dhe qëndroi një kohë të gjatë nën sundimin e tyre. Gjatë luftës së dytë botërore ajo u bë arene ndërluftuese. Me 21 shtator 1964 Malta shpalli pavarësinë nga Anglia ndërsa me 1 dhjetor 1964 u pranua si anëtare e OKB-së. Më 1974 u deklarua republikë ndërsa pas 30 vjetësh, me 1 maj 2004 pranua në bashkimin evropian. Nga 1 janari 2008 pranoi Eurot si valutë.