Ibrahim Pasha i Beratit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ibrahim Pasha i Beratit ishte sundimtari i dytë dhe i fundit i Pashallëkut të Beratit, në detyrë nga viti 1787 deri në vitin 1809.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas vdekjes së Ahmet Kurt Pashës, territori i Pashallëkut të Beratit sundohej nga një aleat i ngushtë i tij, Ibrahim Pasha i Beratit. Duke qenë se ky territor i përkiste Shqipërisë së Mesme, Ibrahim Pasha u zgjua nga ky cenim. Kjo bëri që Ali Pasha të niste një luftë me pashallëkun e Beratit.

Pas disa negociatash të pafrytshme, Ibrahim Pasha dërgoi një dyzinë trupash nën komandën e vëllait të tij Sefer, beut të Avlonës. Kundër këtyre, Aliu thirri armatolët e Thesalisë; dhe pasi fshatrat u dogjën, fshatarët u grabitën dhe u varën, dhe kopetë u çuan nga të dy anët, u bë paqja. Ibrahimi ia dha vajzën për martesë Muhtarit, djalit të madh të Aliut, dhe territorin e diskutueshëm si prikë. Meqenëse Sefer beu kishte shfaqur cilësi që mund të ishin të frikshme në të ardhmen, Aliu shpiku marifetin e tij që ta helmonte atë nga një mjek. ; dhe, sipas mënyrës së tij të zakonshme, ai vari agjentin e krimit, që të mos mbetej asnjë dëshmitar për të. Në vitin 1808, Ali Pasha mundi Ibrahim Pashën, duke përfshirë territorin e tij në Pashallëkun e Janinës.

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsia vendase dhe tregtarët nuk paguajnë as haraç, as ndonjë taksë tjetër, përveç një kontributi prej tridhjetë monedha parash në vit për Ibrahim Pashën e Beratit, për lirinë e tregtisë në portet e tij. E drejta e kullotës në tokat e qytetit të Himarës, ajo e grumbullimit të velanidhit në male dhe peshkimi në gjirin verior të Porto Palermos janë të përbashkëta për të gjithë banorët. Misri rritet në rrafshinën ngjitur me plazhin verior, ku dy përrenjtë, të cilët përqafojnë qytetin, vërshojnë në dimër dhe përgatisin tokën për marrjen e atij drithi.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Grup autorësh: "Historia e Popullit Shqiptar" Akademia e Shkencave e Shqipërisë. (Tiranë) ISBN 99927-1-623-1
  • Thomas Keightley (1830). History of the War of Independence in Greece (në anglisht). Vëll. 1. Edinburgh: Constable (publisher).