Pashallëku i Beratit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pashallëku i Beratit ishte një pashallëk i krijuar në pjesën qëndrore të Shqipërisë (Shqipëria e Mesme) nga Ahmet Kurt Pasha në vitin 1774. Egzistenca e pashallëkut zgjati deri në vitin 1809, kur ai u përfshi në Pashallëkun e Janinës. Pashallëku i Beratit ishte një nga tre pashallëqet e mëdha të krijuara në territoret shqiptare gjatë asaj që njihet si Periudha e Pashallëqeve Shqiptare.

Kalaja e Beratit

Themelimi i pashallëkut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pashallëku i Beratit u krijua nga Ahmet Kurt Pasha në vitin 1774. Për shërbimin ndaj Portës së Lartë, Sulltani e shpërbleu Ahmetin me territore në qendër të Shqipërisë. Ai arriti t'i rrisë zotërimet dhe në vitin 1787, vit kur vdiq Ahmet Pasha, pashallëku përfshinte territore në të gjithë Shqipërinë qendrore, duke u kufizuar kështu me Pashallëkun e Shkodrës në veri dhe me Pashallëkun e Janinës në jug. Ahmet Kurt Pasha ishte babai i Hankos, nënës së Ali Pashës.

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Myslimanët dhe të krishterët kishin barazi dhe ishin njësoj të barabartë përpara sistemit të taksave. [1] Popullsia lokale vendase dhe tregtarët nuk paguajnë as haraç, as ndonjë taksë tjetër, përveç një kontributi prej tridhjetë monedha parash në vit për kokë banori te Ibrahim Pashën e Beratit, për lirinë e tregtisë në portet e Pashallëkut të Beratit. E drejta e kullotës në tokat e qytetit të Himarës, ajo e grumbullimit të velanidhit në male dhe e peshkimi në veri të gjirit të Porto Palermos janë të përbashkëta për të gjithë banorët. Misri rritet në rrafshinën ngjitur me plazhin verior, ku dy përrenjtë, të cilët përqafojnë qytetin, vërshojnë në dimër dhe përgatisin tokën për marrjen e atij drithi.

Sundimi nga Ali Pasha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas vdekjes së Ahmet Kurt Pashës, territori i pashallëkut u sundua nga një aleat i tij, Ibrahim Pasha i Beratit. Si territor i përkiste Shqipërisë së Mesme, Ibrahim Pasha ishte roused në këtë shkeljes. Kjo bëri që Ali Pasha të fillojë një luftë me Pashallëkun e Beratit. Pas disa negociata të pafrytshme, Ibrahim Pashën e dërgoi një dyzinë trupash nën komandën e vëllait të tij Sefer beu i Avlona. Kundër këtyre, Aliu thirri armatolët e Thesalisë; dhe pasi u dogjën disa fshatra, prona dhe kopetë e tyre u plaçkitën dhe disa u varën, u vendos paqja. Ibrahimi i dha të bijën për martesë Muhtarit, djalit të madh të Aliut, ndërsa territori i kontestuar iu dha si pajë. Meqenëse Sefer beu kishte shfaqur cilësi dhe aftësi të cilat mund të ishin të frikshme në të ardhmen, Aliu shpiku marifetin e tij që ta helmonte atë nga një mjek dhe, sipas mënyrës së tij të zakonshme, ai pastaj vari agjentin e krimit, që të mos mbetej asnjë dëshmitar për të.[2] Ali Pashës kishte thënë se ai duhet të mbizotërojë mbi Pashallëkun e Beratit, të bëhet vizir i Epirit, për të luftuar kundër Sulltanit, dhe të shkojë në Konstandinopojë.[3] Në vitin 1808, Ali Pasha mundi Ibrahim Pashën, duke përfshirë territorin e tij në Pashallëkun e Janinës.

Pasha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Travels in Epirus, Albania, Macedonia, and Thessaly, F. Pouqueville.
  2. ^ Thomas Keightley (1830). History of the War of Independence in Greece (në anglisht). Vëll. 1. Edinburgh: Constable (publisher).
  3. ^ Christianity And Islam Under The Sultans Vol II (1929) Author: Hasluck, F.W. Subject: Religion.