Infrastruktura e Tiranës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Infrastruktura e bashkisë së Tiranës përbëhet nga rrjetet e transportit, infrastruktura teknike, sociale dhe të sigurisë.

Infrastruktura teknike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ujësjellësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Komunikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrugët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transporti publik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Tiranë funksionojnë 16 linja të ndryshme, të menaxhuar nga 11 operatorë privatë.[1]

Që nga viti 2020 transporti publik në Tiranë vuan nga rënia e numrit të pasagjerëve. Periudha e 6-mujorit të parë 2021 shënon 49% më pak pasagjerëve se e njëjta periudhë më 2019. Për periudhën e njëjtë, numri i biletave të shitur është përgjysmuar.[2]

Biçikleta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hekurudha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aeroporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Infrastruktura e sigurisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Policia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shërbimi zjarrfikës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shërbimi Zjarrfikës i Tiranës ka një stacion qendoror në Njësinë 7 (afër 21 Dhjetorit), kurse kanë filluar punimet për një stacion të ri në Njësinë 4.[3]Kombinat ndodhet selia e Policisë së Mbrojtjes nga Zjarri dhe për Shpëtim.

Shërbimin Zjarrfikës së Tiranës përfshin 3 ekipe të specializuara: 1 ekip për ndërhyrje në raste tërmetesh, 1 ekip për ndërhyrje në raste shpëtimi nga lartësitë apo thellësitë, dhe 1 ekip për mbrojtje nukleare, biologjike dhe kimike (NBK).[4]

Gjykatat dhe burgjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Infrastrukura sociale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkollat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Bibliotekat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Tiranë gjenden Biblioteka Kombëtare, Biblioteka e Akademisë së Shkencave, Biblioteka e Kuvendit të Shqipërisë, Biblioteka e Arkivit Qëndror Shtetëror i Filmit, dhe Biblioteka e Galerisë Kombëtare e Arteve. Bashkia e Tiranës administron 8 biblioteka bashkiake.[5]

Shëndetësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shërbimet sociale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Dilema në Tiranë: me urban apo në këmbë?".
  2. ^ "Transporti urban në Tiranë vijon me rënien e pasagjerëve; Operatorët: Deri 40% më pak se 2019, për shkak të emigracionit". monitor.al.
  3. ^ Bashkia Tiranë - Lajm. Vjelë më 17 mars 2022.
  4. ^ Ministria e Brendshme - Mbrojtja nga Zjarri. Vjelë më 17 mars 2022.
  5. ^ Bibliotekat e Tiranës - Rreth nesh. Vjelë më 17 mars 2022.