Ismailizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to searchIsmailizmi është një degë e besimtarët shiitë pasuesit e të cilit janë të njohur edhe si Shtatëshat . Isma ʿ Ili marrë emrin e tyre nga pranimin e Ismaili ibn Xhafer si pasardhëse të caktuar shpirtërore ( imam ) për Xhafer el-Sadiku , ku ato ndryshojnë nga Dymbëdhjetëshat , të cilët pranojnë Musa el-Kadhim , vëllai i vogël i Ismailit , si e vërtetë Imam . [ 1 ]

Gjetjen e saj më të hershme teologji në jetën e Muhamedit , Ismailizm u rrit në një pikë për të bërë dega më e madhe e shiizmit, climaxing si një fuqi politike me Kalifatit fatimid në dhjetë përmes dymbëdhjetë shekuj. [ 2 ] Ismailis besojnë në njëshmërinë e Perëndia , si dhe mbylljen e zbulesës hyjnore me Muhammedin, të cilin ata e gjykojnë si "Profeti përfundimtar dhe të dërguarin e Perëndisë për të gjithë njerëzimin". Isma ʿ Ili dhe Dymbëdhjetëshat të dyja pranojnë të njëjtat Imamët fillestare nga pasardhësit e Muhamedit nëpërmjet vajzës së tij Fatimah ndajnë dhe për këtë arsye të madhe të historisë së tyre të hershme. Të dy grupet e shohin familjen e Muhamedit ( Ehl ul-Bejtit ) të zgjedhur në mënyrë hyjnore, të pagabueshëm ( ismah ) , dhe të udhëhequr nga Perëndia për të udhëhequr bashkësinë islame ( ummetit ) , një besim që dallon ata nga shumicë sunite degë e Islamit.

Pas vdekjes së Muhamed ibn Ismail në shekullin e 8-të pas Krishtit, mësimet e Ismailism transformuar më tej në sistemin e besimit siç është e njohur sot, me një përqendrim të qartë në më të thellë, ezoterike kuptimi ( Batin ) të fesë islame. Me zhvillimin eventual të Twelverism në të më shumë literalistic ( zahir ) të orientuar Akhbari dhe më vonë Usuli shkollave të mendimit, Islami Shi'it zhvilluar në dy drejtime të veçanta: të grupit metaforik Ismaili duke u përqëndruar në mistike rrugën dhe natyrën e Perëndisë , me "Imam e kohës "përfaqëson manifestimin e së vërtetës dhe realitetit, me grupi më literalistic të Dymbëdhjetëve, duke u fokusuar në ligjin hyjnor ( sheriatit ) dhe veprat e mira dhe thëniet ( Sunetit ) të Muhamedit dhe të Dymbëdhjetë Imamëve që ishin udhëzon dhe një dritë ndaj Zotit. [ 3 ]

Edhe pse ka disa rrugë ( tariqat ) brenda Ismailizm, termi në gjuhë e folur e sotme në përgjithësi i referohet Nizaris , i cili e njeh Khan IV Aga [ 4 ] si Imamin e trashëguar e 49 dhe është grupi më i madh Ismaili. Në shekujt e fundit īlīs Isma ʿ kanë qenë në masë të madhe një pakistanez , indian dhe afgan komunitetit, [ 5 ] por pakicat Ismaili janë gjetur edhe në Shqipëri , Siri , Arabi Saudite , Jemen , Jordani , Afrikën Lindore , Angola , Liban , dhe Afrika e Jugut , dhe kanë në vitet e fundit emigroi në Evropë , Kanada , Australi , Zelandën e Re , në Shtetet e Bashkuara , dhe Trinidad dhe Tobago . [ 6 ] Ka gjithashtu një numër i konsiderueshëm i Isma ʿ īlīs në Azinë Qendrore