Fatimidët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Fatimidët ishte një dinasti arabe e cila arriti të themeloi një kalifat islamik Shia që përfshinte një zonë të madhe të AfrikësVeriut, nga Deti i Kuq në lindje deri në Oqeanin Atlantik në perëndim. Si një dinasti me origjinë arabe [1] sundoi nëpër Mesdhe, brigjet e Afrikës dhe në fund e bëri Egjiptin qendër të kalifatit. Në kulmin e saj, kalifati përfshinte edhe zona të ndryshme të Magrebit, Sudanit, Sicilisë, Levantit dhe Hixhazit.

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Ilahiane, Hsain (2004). Ethnicities, Community Making, and Agrarian Change: The Political Ecology of a Moroccan Oasis (në anglisht). University Press of America. f. 43.  9780761828761.