Këshilli Gjyqësor i Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Logo e Këshillit Gjyqësor të Kosovës (Kosovo Judicial Council Logo)

Këshilli Gjyqësor i Kosovës (Anglisht: Kosova Judicial Council) është organ mbikëqyrës i cili synon të sigurojë pavarësinë dhe paanshmërinë e sistemit gjyqësor dhe administrimin e drejtësisë në Republikën e Kosovës.

Këshilli Gjyqësor i Kosovës (KGJK) është organi më i lartë mbikëqyrës i Sistemit Gjyqësor të Kosovës dhe një institucion i pavarur përgjegjësia kryesore e të cilit është administrimi i gjithë sistemit gjyqësor. Qëllimi i përgjithshëm i Këshillit Gjyqësor të Kosovës, i mandatuar nga kuadri ligjor i aplikueshëm, është sigurimi i një sistemi gjyqësor të pavarur, të drejtë, apolitik, të aksesueshëm, profesional dhe të paanshëm, i cili reflekton natyrën multietnike të Kosovës, si dhe parimet e njohura ndërkombëtarisht, të drejtat e njeriut dhe barazinë gjinore.

Për të përmbushur këtë qëllim Këshilli Gjyqësor i Kosovës është përgjegjës për përzgjedhjen dhe propozimin e gjyqtarëve për emërim, për përpunimin e politikave për menaxhimin e përgjithshëm si dhe për reformën e sistemit gjyqësor. Këshilli Gjyqësor i Kosovës është institucioni, i cili vlerëson disiplinat dhe promovon gjyqtarët dhe gjyqtarët porotë. Për më tepër, Këshilli Gjyqësor i Kosovës është përgjegjës për menaxhimin dhe administrimin e përgjithshëm të të gjitha gjykatave, për përpunimin dhe zbatimin e buxhetit të gjyqësorit dhe për ngritjen e gjykatave të reja dhe degëve të gjykatave.

Këshilli Gjyqësor i Kosovës përbëhet nga trembëdhjetë (13) anëtarë, si gjyqtarë dhe anëtarë laikë. Ndërkohë, gjatë periudhës kalimtare, në përbërjen e Këshillit Gjyqësor të Kosovës ekzistojnë dy gjyqtarë të EULEX-it të cilët ushtrojnë ligjin në gjykatat e Republikës së Kosovës. [1]

Misioni dhe vizioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Misioni
Të krijohet dhe të ruhet një sistem gjyqësor kosovar i pavarur, që i'u ofron shërbime gjyqësore të paanshme të gjithëve dhe që është funksional në të gjitha aspektet organizative dhe operative.

Vizioni
Një sistem gjyqësor kosovar që është i pavarur, i qasshëm për të gjithë, i drejtë dhe efikas në punën e tij, që jep llogari në punën e vet, që është funksional dhe që u përmbahet standardeve më të larta të ndershmërisë, integritetit, kompetencës, profesionalizmit dhe transparencës.

Detyrat dhe përgjegjësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Kushtetutës së Kosovës detyrat dhe përgjegjësitë e Këshillit Gjyqësor të Kosovës janë:

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 3 korrik 2017. Marrë më 1 janar 2018. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Neni 108 [Këshilli Gjyqësor i Kosovës], Constitution of Kosovo". Arkivuar nga origjinali origjinali më 27 maj 2011. Marrë më 2017-02-08. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]