Këshilli i dytë Vatikanor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Këshilli i dytë Vatikanor (Vaticanum II), ishte këshilli i dytë ekumenik i kishës katolike i cili u thirr nga Papa Gjoni XXIII në vitin 1962 dhe u mbyll nga Papa Pali VI në vitin 1965.

Çështjet që u parashtruan nga ky këshill ishin liria e besimit dhe dialogu i fuqishëm me besime të tjera.

Thirrja e këshillit[redakto | redakto tekstin burimor]

Mendimi i një këshilli te ri i njihet Gjonit XXIII-te. Ai kishte para menduar zhvillimin e një këshilli, i cili do te përshtaste kishën me kohet moderne. Këtë ai e përshkroi si "Aggiornamento" (përditësimi). Me 25 janar 1959 Papa u beri te njohur 17 kardinalëve synimin e tij te thirrjes se një këshilli për kishën mbarëbotërore, qëllimi i te cilit do te ishte "përtëritja", "qartësi me te madhe ne mendim" dhe, "përforcimin e lidhjes se bashkësisë". Kur Papa Gjoni XXIII u pyet se pse nevojitej ky këshill, ai u përgjigj duke hapur një dritare e duke thëne : "Un dua te hap krejtësisht dritaret e kishës me qellim qe ne te shohim jashtë dhe populli te mundet te shohi brenda." Ai ftoi kishat e tjera te krishtera te dërgonin vëzhgues ne këtë këshill. Kjo ftese u pranua nga te dyja kishat, protestante dhe ortodokse.

Lajmi i thirrjes se këshillit u prit ne mbare boten me vëmendje te madhe dhe madje me kënaqësi. Një pjese e mire e kardinalëve te kuries ishte kundër kësaj thirrjeje sepse i trembeshin një gërryerjeje te mësimit kishtar nëpërmjet përshtatjes se shpirtit mbizotërues te kohës.

Përgatitjet[redakto | redakto tekstin burimor]

Hapja[redakto | redakto tekstin burimor]

Ecuria[redakto | redakto tekstin burimor]

Lista e dokumenteve të këshillit[redakto | redakto tekstin burimor]

4 kushtetuta :

9 dekrete :

3 shpallje :

Pjesëmarrësit[redakto | redakto tekstin burimor]

Kritikat[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]