KGB

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndërtesa Lubyanka në vitin 1985

KGB (Rusisht: Комитет государственной безопасности (КГБ), tr. Komitet gosudarstvennoy bezopasnosti; Shqip: Komiteti i Sigurimit të Shtetit) ishte forca sekrete e policisë që ishte agjencia kryesore e sigurisë për Bashkimin Sovjetik nga viti 1954 deri në shpërbërjen e Bashkimit Sovjetik në vitin 1991.

Si një pasardhës i drejtpërdrejtë i agjencive paraardhëse si Çeka, NKGB, NKVD dhe MGB, ajo ishte e bashkangjitur në Këshillin e Ministrave. Ishte agjencia kryesore qeveritare e "juridiksionit republikan sindikal", që kryente funksione të sigurisë së brendshme, inteligjencës dhe policisë sekrete. Agjenci të ngjashme operuan në secilën nga republikat e Bashkimit Sovjetik përveç RSFS e Rusisë, me shumë ministri të shoqëruara, komitete shtetërore dhe komisione shtetërore.

Agjencia ishte një shërbim ushtarak i qeverisur nga ligjet dhe rregulloret e ushtrisë, në të njëjtën mënyrë si Ushtria Sovjetike ose Trupat e BrendshmeMVD. Ndërsa shumica e arkivave të KGB-së mbeten të klasifikuara, dy burime dokumentare në internet janë në dispozicion. Funksionet e tij kryesore ishin inteligjenca e huaj, kundërzbulimi, aktivitetet operative-hetimore, ruajtja e kufirit shtetëror të BRSS, ruajtja e udhëheqjes së Komitetit Qendror të Partisë Komuniste dhe qeverisë sovjetike, organizimi dhe siguria e komunikimeve qeveritare si dhe luftimi nacionalizmi, disidenca dhe aktivitetet anti-sovjetike.

Në vitin 1991, pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik, KGB u nda në Shërbimin Federal të Sigurisë dhe Shërbimin e Inteligjencës së JashtmeFederatës Ruse.

Pasi u shkëput nga Gjeorgjia në fillim të viteve 1990 me ndihmën ruse, Republika e vetëshpallur e Osetisë së Jugut krijoi KGB-në e saj (duke mbajtur këtë emër të pareformuar). Përveç kësaj, Republika e Bjellorusisë ka themeluar gjithashtu agjensinë e saj të sigurisë kombëtare, Komitetin e Sigurimit të Shtetit të Republikës së Bjellorusisë, emri dhe shkurtesa e së cilës janë identike me ato të ish-KGB-së sovjetike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]