Jump to content

Kabllo e Kategorisë 5

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kabllo pjesërisht e zhveshur që tregon 4 çiftet e përdredhura (8 tela).

Kabllo e Kategorisë 5 (Kat 5) është një kabllo me çift të përdredhur për rrjetet kompjuterike. Që nga viti 2001, varianti që përdoret zakonisht është specifikimi i Kategorisë 5e (Kat 5e). Standardi i kabllove ofron performancë deri në 100MHz dhe është i përshtatshëm për shumicën e varieteteve të Ethernetit mbi çiftin e përdredhur deri në 2.5GBASE-T,[1][2][3][4] por më shpesh funksionon me shpejtësi 1000BASE-T (Gigabit Ethernet). Cat 5 përdoret gjithashtu për të bartur sinjale të tjera si telefoni dhe video.

Ky kabllo zakonisht lidhet duke përdorur blloqe me goditje dhe lidhëse modulare. Shumica e kabllove të kategorisë 5 janë të pambrojtur, duke u mbështetur në modelin e çifteve të përdredhura të linjës së balancuar dhe sinjalizimin diferencial për shtypjen e zhurmës.

Specifikimi për kabllon e kategorisë 5 është përcaktuar në ISO/IEC 11801, IEC 61156 dhe EN 50173.

Specifikimi për kabllon e kategorisë 5 u përcaktua në ANSI/TIA/EIA-568-A, me sqarim në TSB-95.[5] Këto dokumente specifikojnë karakteristikat e performancës dhe kërkesat e testimit për frekuencat deri në 100 MHz.

Kablloja është e disponueshme në të dy format e përcjellësit të bllokuar dhe të ngurtë. Forma e bllokuar është më fleksibël dhe i reziston më shumë përkuljes pa u thyer. Kabllot patch janë bllokuar. Telat e përhershme të përdorura në kabllot e strukturuara janë me bërthamë të ngurtë. Kategoria dhe lloji i kabllit mund të identifikohen nga printimi në xhaketë.[6]

Specifikimi i kategorisë 5 kërkon që përçuesit të jenë bakër të pastër. Industria ka parë një rritje të kabllove të papajtueshme / të falsifikuara, veçanërisht të varietetit të aluminit të veshur me bakër (CCA).[7] Kjo i ka ekspozuar prodhuesit ose instaluesit e kabllove të tilla false ndaj detyrimeve ligjore.[8]

  1. ^ Cooney, Michael (2016-09-27). "IEEE sets new Ethernet standard that brings 5X the speed without disruptive cable changes". Network World (në anglisht). Marrë më 2021-01-19.
  2. ^ Anthony, Sebastian (2016-09-29). "Here comes 5Gbps networking over standard cables". Ars Technica (në anglishte amerikane). Marrë më 2021-01-18.
  3. ^ Smith, Ryan. "At Last, a 2.5Gbps Consumer Network Switch: QNAP Releases QSW-1105-5T 5-Port Switch". www.anandtech.com. Marrë më 2021-01-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "IEEE P802.3bz 2.5/5GBASE-T Task Force". www.ieee802.org. Marrë më 2021-01-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Additional Transmission Performance Guidelines for 4-pair 100 v category 5 Cabling" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 5 tetor 2013. Marrë më 2013-05-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Ethernet Cable Identification and Use". Donutey. Arkivuar nga origjinali më 2011-07-10. Marrë më 2011-04-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "APPLICATION NOTE Copper Clad Aluminum(CCA) Cables". Fluke Networks. 26 dhjetor 2013. Marrë më 2021-04-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "Potential Legal Liabilities for Manufacturers and Installers of Category Communications Cables Made with Copper Clad Aluminum Conductors". Communications Cable and Connectivity Association, Inc. (CCCA). Marrë më 2021-04-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)