Jump to content

Kaiser

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kaiser është fjalë gjermane për "perandor" (Kaiserin femër). Në përgjithësi, titulli gjerman në parim vlen për sundimtarët kudo në botë mbi gradën e mbretit (König). Fjala Kaiser përdoret kryesisht për perandorët e Perandorisë Gjermane (1871-1918) dhe perandorët e Perandorisë Austriake (1804-1918). Gjatë Luftës së Parë Botërore, ndjenja anti-gjermane ishte në kulmin e saj; termi Kaiser - veçanërisht i zbatuar për perandorin gjerman Vilhelmi II - kështu fitoi konotacione të konsiderueshme negative në vendet anglishtfolëse.

Sidomos në Evropën Qendrore, midis Italisë veriore dhe Polonisë jugore, midis Austrisë perëndimore dhe Ukrainës perëndimore dhe në Bavari, perandori Franc Jozef I lidhet edhe sot me "Der Kaiser (perandorin)". Si rezultat i mbretërimit të tij të gjatë nga viti 1848 deri në 1916 dhe epokës së artë të shoqëruar para Luftës së Parë Botërore, ky titull shpesh ka ende një respekt shumë të lartë historik në këtë zonë gjeografike.