Kalaja e Mbolanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kalaja e Mbolanit ndodhet një kodër, në të majtë të rrugës Berat-Sinjë. Linja e mureve rrethuese është shumë e qartë me sy të lirë dhe ndjek konturet e kodrës. Muret e kalasë së Mbolanit rrethojnë një sipërfaqe prej 3 ha. Muri rrethues është i ndërtuar me blloqe gurësh gëlqerorë në ngjyrë gri, të cilat kanë formën e shtresave gëlqerore. Përmasat e tyre variojnë nga 0, 30 m x 0, 30 m në 2,50 m x 0,90 m. Linja e mureve ruhet në një lartësi prej 0, 50 m dhe në disa raste edhe më tepër.Në ambientet e brendëshme të kalasë u evidentuan gjurmë të një stere uji, në formë rrethore, si dhe disa ambiente të tjera të papërcaktuara të cilat mbase kanë lidhje me godina banimi. Ambiente të tjera ruhen edhe në anën Lindore, jashtë murit rrethues. Në sipërfaqe ka gjurmë te shumta qeramike, të cilat janë kryesisht tjegulla e parete qeramike. Megjithëse muret e kalasë së Mbolanit ruhen në gjendje relativisht të mirë, vendbanimi shpesh herë i është nënshtruar gërmimeve klandestine dhe marrjes së gurëve për material ndërtimi. Gjatë kësaj ekspedite pavarësisht vështirësive që ofronte bimësia e dendur u arrit të krijohej një planimetri e re e këtij vendbanimit të fortifikuar.