Jump to content

Kalorësi (lojëra me letra)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një kalorës është një letër loje me një foto të një burri që hip mbi një kalë. Në lojëra me letra spanjolle quhet caballo dhe kavallolojëra me letra italiane. Në këto kuvertë, ajo renditet midis fantit dhe mbretit. Në mesin e lojërave me letra franceze, kalorësi (chevalier) mund të gjendet vetëm në kuvertën e tarotit. Në kuvertën e tarotit latine dhe franceze, kalorësi renditet në mes të fantit dhe mbretëreshës.

Kalorësit nuk figurojnë në lojërat me letra gjermane ose lojëra me letra zvicerane; vendi i tyre ishte i zënë nga një kartë e sipërme e fytyrës së fantit të quajtur Ober. Një përjashtim është modeli i Württemberg ku Ober shihen duke hipur mbi kuaj. Ky përshkrim u frymëzua nga kuvertën e tarotit Cego gjatë shekullit të 19-të.