Kama

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kama
</img>
Festivali Holi, ku hindutë shijojnë ngjyrat, dashurinë dhe pranverën
</img>
Kamadeva, shigjetat e së cilës nxisin dëshirën
</img>
Vishnu dhe Lakshmi, Tempulli Hoysaleswara, shekulli i 12-të
</img>
Litti chokha - kënaqësi shqisore nga ushqimi
</img>
Kënaqësi estetike nga arti dhe natyra [1]
</img>
Zotat këndojnë dhe kërcejnë për Shivën dhe Parvatin, fundi i shekullit të 18-të

Kama ( Sanskritisht : काम, IAST: kāma) është koncepti i kënaqësisë, shijimit dhe dëshirës në hinduizëm, budizëm dhe xhainizëm. Mund t'i referohet "dëshirës, dëshirës, dëshirës" në literaturën hindu, budiste, xhainiste dhe sikhe, [2] [3] megjithatë, termi i referohet gjithashtu çdo kënaqësie shqisore, tërheqje emocionale dhe kënaqësi estetike si p.sh. artet, kërcimi, muzika, piktura, skulptura dhe natyra. [1]

Në letërsinë bashkëkohore kama përdoret shpesh për të nënkuptuar dëshirën seksuale dhe dëshirën emocionale, [2] [3] por koncepti i lashtë është më i shtrirë dhe i referohet gjerësisht çdo dëshire, dëshirë, pasion, kënaqësi ose kënaqësi të artit dhe bukuria, estetika, kënaqësia e jetës, afeksioni, dashuria dhe lidhja, dhe gëzimi i dashurisë me ose pa nënkuptime seksuale. [2] [4]


Kama është një nga katër Purusharthat, të cilat janë katër objektivat e jetës njerëzore. [5] Konsiderohet si një qëllim thelbësor dhe i shëndetshëm i jetës njerëzore ndjekja e Kamës pa sakrifikuar tre Purusharthat e tjerë: Dharma (jeta e virtytshme, etike, morale), Artha (nevojat materiale, siguria e të ardhurave, mjetet e jetës) dhe Moksha (çlirimi, lirimi, vetë-realizimi). [5] [6] [7]

  1. ^ a b See:
  2. ^ a b c Macy, Joanna (gusht 1975). "The Dialectics of Desire". Numen. Leiden: Brill Publishers. 22 (2): 145–160. doi:10.1163/156852775X00095. eISSN 1568-5276. ISSN 0029-5973. JSTOR 3269765. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ a b Mittal, Sushil, red. (qershor 2015). "When the Vindhya Mountains Float in the Ocean: Some Remarks on the Lust and Gluttony of Ascetics and Buddhist Monks". International Journal of Hindu Studies. Boston: Springer Verlag. 19 (1/2): 171–192. doi:10.1007/s11407-015-9176-z. eISSN 1574-9282. ISSN 1022-4556. JSTOR 24631797. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Lorin Roche. "Love-Kama". Arkivuar nga origjinali më 20 prill 2017. Marrë më 15 korrik 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ a b Salagame, Kiran K. (2013). "Well-being from the Hindu/Sanātana Dharma Perspective". përmbledhur nga Boniwell, Ilona; David, Susan A.; Ayers, Amanda C. (red.). Oxford Handbook of Happiness. Oxford: Oxford University Press. doi:10.1093/oxfordhb/9780199557257.013.0029. ISBN 9780199557257. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ The Hindu Kama Shastra Society (1925), The Kama Sutra of Vatsyayana, University of Toronto Archives, pp. 8
  7. ^ see: