Jump to content

Kampet e përqendrimit Sinkiang

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kampet e përqendrimit në Sinkiang

Kampet e përqendrimit në Sinkiang, ose i quajtur zyrtarisht Qendrat e Arsimit dhe Trajnimit Profesional nga qeveria kineze, janë kampe përqendrimi që operohen nga qeveria e Rajonit Autonom të Sinkiangut Ujgur dhe komiteti provincial i Partisë Komuniste Kineze. Human Rights Watch pretendon se ata janë përdorur për të indoktrinuar ujgurët dhe myslimanët e tjerë që nga viti 2017 si pjesë e një "lufte të popullit kundër terrorit", një politikë e shpallur në 2014.[1] Kampet janë kritikuar nga shumë vende dhe organizata të të drejtave të njeriut për të drejtat e pretenduara të njeriut abuzime, keqtrajtime, përdhunime dhe tortura, me disa që pretendojnë gjenocid. Disa vende kanë shprehur mbështetje për kampet.[2][3]

Kampet u krijuan nën administrimin e Sekretarit të Përgjithshëm të PK-së Xi Xhinping.[1] Operacionet drejtohen nga Chen Quanguo, një anëtar i zyrës politike të PK-së dhe sekretar komiteti i cili udhëheq partinë në rajon.[4] Kampet thuhet se operohen jashtë sistemit ligjor; shumë ujgurë thuhet se janë internuar pa gjyq dhe asnjë akuzë nuk është ngritur kundër tyre (të mbajtur në paraburgim administrativ). Autoritetet lokale thuhet se mbajnë qindra mijëra ujgurë në këto kampe si dhe anëtarë të grupeve të tjera të pakicave etnike, për qëllimin e deklaruar të luftës kundër ekstremizmit dhe terrorizmit dhe promovimit të integrimit shoqëror.

Që nga viti 2019, u vlerësua se autoritetet kineze mund të kenë arrestuar një milion e gjysmë njerëz, kryesisht ujgurë por gjithashtu duke përfshirë kazakë, kirgizë dhe myslimanë të tjerë etnikë turkik, të krishterë, si dhe disa shtetas të huaj si kazakët, të cilët po mbahen në këto kampe sekrete të përqendrimit të cilat janë të vendosura në të gjithë rajonin. Në maj 2018, ndihmës sekretari i mbrojtjes amerikan për Çështjet e Sigurisë Indo-Paqësor Randall Schriver tha "të paktën një milion, por me gjasë më afër tre milion qytetarë" u burgosën në qendrat e paraburgimit, të cilat ai i përshkroi si "kampe përqendrimi". Në gusht 2018, Gay McDougall, një përfaqësues amerikan në komitetin e Kombeve të Bashkuara për eliminimin e diskriminimit racor, tha se komiteti kishte marrë shumë raporte të besueshme se 1 milion ujgurë etnikë në Kinë ishin mbajtur në "kampe të riedukimit".[5][6]

Ka pasur gjithashtu raporte të shumta nga media, politikanë dhe studiues të cilët krahasuan kampe me Revolucionin Kulturor. Në vitin 2019 në Kombet e Bashkuara, 54 kombe (përfshirë vetë Kinën)[7] hodhën poshtë akuzat kundër Kinës dhe mbështetën politikat e Kinës në Sinkiang. Në një letër tjetër, 23 kombe pranuan akuzat kundër Kinës dhe nuk mbështetën politikat e Kinës. Në shtator 2020, Instituti Australian i Strategjisë Strategjike (ASPI) raportoi në projektin e tij të të dhënave Sinkiang se ndërtimi i kampeve vazhdoi pavarësisht pretendimeve se funksioni i tyre po mbaronte.

  1. ^ a b Ramzy, Austin; Buckley, Chris (16 nëntor 2019). "'Absolutely No Mercy': Leaked Files Expose How China Organized Mass Detentions of Muslims". The New York Times (në anglisht). ISSN 0362-4331. Marrë më 16 nëntor 2019.
  2. ^ "STATEMENT BY THE SUBCOMMITTEE ON INTERNATIONAL HUMAN RIGHTS CONCERNING THE HUMAN RIGHTS SITUATION OF UYGHURS AND OTHER TURKIC MUSLIMS IN XINJIANG, CHINA". Subcommittee on International Human Rights (SDIR) of the Canadian House of Commons Standing Committee on Foreign Affairs and International Development (në anglisht). 21 tetor 2020. Arkivuar nga origjinali më 24 tetor 2020. Marrë më 23 tetor 2020. The Subcommittee heard that the Government of China has been employing various strategies to persecute Muslim groups living in Xinjiang, including mass detentions, forced labour, pervasive state surveillance and population control. Witnesses were clear that the Government of China's actions are a clear attempt to eradicate Uyghur culture and religion. Some witnesses stated that the Government of China's actions meet the definition of genocide as set out in Article II of the 1948 Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Genocide Convention).
  3. ^ Cumming-Bruce, Nick (2019-07-13). "More than 35 countries defend China over mass detention of Uighur Muslims in UN letter". The Independent (në anglisht). Marrë më 2021-01-10.
  4. ^ "Before leaving office, Mike Pompeo accused China of genocide". The Economist (në anglisht). 2021-01-23. ISSN 0013-0613. Marrë më 2021-01-22.
  5. ^ "China Uighurs: One million held in political camps, UN told" (në anglisht). BBC. Marrë më 10 gusht 2018.
  6. ^ "U.N. says it has credible reports that China holds million Uighurs in secret camps". Reuters (në anglisht). Marrë më 10 gusht 2018.
  7. ^ "Joint Statement on Xinjiang at Third Committee" (PDF). unmeetings.org (në anglisht). 29 tetor 2019. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 11 tetor 2021. Marrë më 13 gusht 2020.