Jump to content

Kazakët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kazakët (kazakisht: njëjës қазақ, qazaq, shumës қазақтар, qazaqtar) janë një grup etnik turk vendas të Azisë Qendrore dhe Evropës Lindore, kryesisht në Kazakistan, por edhe në pjesë të Uzbekistanit verior dhe rajoneve kufitare të Rusisë, si dhe në Kinën veriperëndimore (veçanërisht në Prefekturën Autonome Kazake Ili) dhe në Mongolinë perëndimore (Provinca Bayan-Olgi). Kazakët lindën nga bashkimi i fiseve mesjetare me origjinë turke dhe mongolike në shekullin e 15-të.

Identiteti kazak është me origjinë mesjetare dhe u formësua fuqishëm nga themelimi i Kanatit Kazak midis viteve 1456 dhe 1465, kur pas shpërbërjes së Hordhisë së Artë të shtetit mongol të turqizuar, disa fise nën sundimin e sulltanëve Janibek dhe Kerei u larguan nga Kanati i Abu'l-Khayr Kanit me shpresën për të formuar një kanat të tyre të fuqishëm.

Termi kazak përdoret për t'iu referuar kazakëve etnikë, ndërsa termi kazakistanez u referohet të gjithë qytetarëve të Kazakistanit, pavarësisht nga përkatësia etnike.