Kampi i përqëndrimit Mauthausen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Mauthausen-Gusen concentration camp

Kampi i perqendrimit Mauthausen, Kampi i Punës dhe me kampin e tij në Gusen, kombinuar për të formuar Mauthausen-Gusen kampin e përqendrimit nazist, ishin vendosur pranë fshatrat e Mauthausen dhe Gusen në Austri e Epërme, rreth 20 km në lindje të qytetit në Linz.

Skeda:P8050293.jpg
Franz Ziereis, Commandant of Mauthausen, 1939-1945

Me verë të 1940, Mauthausen-Gusen ishte bërë një nga komplekset më të mëdha kampin e punës në gjermanisht-kontrolluar Evropë.[1][2] Përveç nga katër nën-kampeve kryesore në Mauthausen dhe Gusen pranë, më shumë se 50 nën - kampe, të vendosura në të gjithë Austri dhe Gjermani jugore, e përdorur si të burgosurit e punës rob. Disa kampe vartëse të kompleksit KZ Mauthausen përfshirë minierat, fabrikat e municioneve, minierat, fabrikat e armëve dhe me 262 luftëtari-bimëve asamble aeroplan.[3]

Aerial view of the Gusen I & II camps
Map showing location of some of the most notable sub-camps of Mauthausen-Gusen

Në janar 1945, kampet, të drejtuar nga zyra qendrore në Mauthausen, përmban rreth 85.000 të burgosur.[4] Numri i të vdekurve mbetet e panjohur, edhe pse burimet më vendin e tij në mes të 122.766 dhe 320.000 për tërë kompleksin. Kampet e formuan një nga komplekset e parë masive kampin e përqendrimit në Gjermaninë naziste, dhe ishin të fundit që të çlirohej nga Aleatët perëndimore ose Bashkimi Sovjetik. Dy kampet kryesore, Mauthausen dhe Gusen unë, gjithashtu ishin vetëm dy kampeve në të gjithë Evropën për të etiketohet si "e klasës së III" kampe, që do të thoshte se ata kishin për synim që të jetë kampet e vështira për "armiq politik të pakorrigjueshëm perandori ".[1] Ndryshe nga shumë kampet e përqëndrimit të tjera, me qëllim për të gjitha kategoritë e të burgosurve, Mauthausen është përdorur kryesisht për shfarosjen përmes punës të inteligjencës, të cilët ishin shkolluar populli dhe anëtarëve të klasave të larta shoqërore në vendet e nënshtruar nga regjimi nazist gjatë Lufta e Dytë Botërore.[5]

[[Image:Bundesarchiv Bild 183-45534-0005, Kz Mauthausen, Besuch Heinrich Himmler, Franz Ziereis.jpg|thumb|250px|Heinrich Himmler [[File:Bundesarchiv Bild 192-003, KZ Mauthausen, Stolleneingänge.jpg|thumb|right|140px|"Bergkristall" Tunnel System at Gusen. Built to protect Me 262 production from air raids.]]

New prisoners awaiting disinfection in the courtyard of Mauthausen

Shqiptaret në Kampin e përqëndrimit Mathausen[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kampi Auschwitz-Birkenau Gani Beqir bejkosala, vlore

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[[File:Bundesarchiv Bild 192-269, KZ Mauthausen, Häftlinge im Steinbruch.jpg|left|thumb|200px|La scala della morte