Kanioni i Madh i Groenlandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Animacion i kanionit

Kanioni i Madh i Groenlandës (u quajt kështu nga revista Science) është një kanionGroenlandë i zbuluar rishtazi. Mendohet të jetë kanioni më i madh në botë.

Historiku[redakto | redakto tekstin burimor]

Revista në botimin e 30 gushtit 2013 shkruan se, shkencëtarë nga Universiteti i Bristolit, Universiteti i Kalagarit dhe Universiteti Urbino e kishin përshkruar zbulimin si „Mega-Kanion“.[1][2][3] Kanioni u zbulua nga të dhënat e radarëve depurtues në dëborë të NASA-s gjatë operacionit IceBridge. Fotografitë treguan një kanion të madhe nën shtesat e akujve.[4]

Gjeografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Kanioni është më shumë se 750 km igjatë, deri në 800 metra i thellë dhe 10 kilometra i gjerë; shtrihet nga qendra e Groenlandës drejt veriut në Oqeanin Arktik në gji të akullnajs Petermann. Për shkak të forms V, shkencëtarët dyshojnë se ai ka qenë i formuar nga një rrjedhë ujë.[4]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ "Beneath Greenland's ice, a grand canyon". CNN. Marrë më 2013-08-30. 
  2. ^ "Scientists Discover a Mega-Canyon Beneath the Melting Ice Sheets of Greenland". TIME. 2013-08-30. Marrë më 2013-08-30. 
  3. ^ Jonathan L. Bamber, Martin J. Siegert, Jennifer A. Griggs, Shawn J. Marshall, and Giorgio Spada, „Paleofluvial Mega-Canyon Beneath the Central Greenland Ice Sheet“, Science, 30 August 2013, Vol. 341 no. 6149, pp. 997-999. doi:10.1126/science.1239794
  4. ^ a b Oskin, Becky, 'Grand Canyon of Greenland' discovered under ice sheet, NBC News, August 29, 2013