Kasëm Baba

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kasëm Baba i Kosturit ishte një njeri i shenjtë i shekullit të 15-të me prejardhje shqiptare.

Duke qëndruar në një kodër të Kosturit, ai supozohet të ketë konvertuar shumë të krishterë në islam gjatë periudhës së Mehmed II (Pushtuesit).[1]

Sipas John Kingsley Birge dhe librit të tij Urdhri Bektashi i Dervishëve, besohet se një bektashi i quajtur Kasëm Baba ka ardhur dhe është vendosur në kohën e Muhametit (1451-1481). Ai shkruan se Zylfo Baba i Teqesë së Turasit pranë Korçës përmendi Kasëm Babën si një nga misionarët e hershëm bektashi, veçanërisht në rrethin e Kosturit. Gjithashtu, Türabı Baba në Historia e Përgjithshme e Bektashinjët, faqe 54, ka folur për Kasëm Babën i cili në vitin 1378 erdhi në Kostur.[2][3]

Dy teqe mbajnë emrin e Kasëm Babës: një në Inonisht të Devollit dhe një buzë liqenit të Kosturit.[4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Elsie, Robert (2001). A dictionary of Albanian religion, mythology, and folk culture (në anglisht). NYU Press. fq. 213–. ISBN 978-0-8147-2214-5.
  2. ^ Kingsley Birge, John (1937). The Bektashi Order of Dervishes (në anglisht). Luzac. fq. 72. ISBN 9789333459358.
  3. ^ Machiel, Kiel (1990). Ottoman architecture in Albania, 1385-1912 (në anglisht). Beşiktaş, Istanbul: Research Centre for Islamic History, Art and Culture. fq. 137. ISBN 9290633301. OCLC 26719961.
  4. ^ "Τα θρησκευτικά οθωμανικά κτίρια" (në greqisht).