Keqdashja (ligj)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Keqdashja është një term ligjor që i referohet qëllimit të një pale për t'i dëmtuar një palë tjetër. Keqësia ose shprehet ose nënkuptohet. Për shembull, keqdashja shprehet kur manifestohet një qëllim i qëllimshëm për t'i marrë jetën në mënyrë të paligjshme një qenieje njerëzore. Keqësia nënkuptohet kur nuk shfaqet ndonjë provokim i konsiderueshëm, ose kur rrethanat që ndjekin vrasjen tregojnë një zemër të braktisur dhe malinje. [1] Keqdashja, në kuptimin juridik, mund të nxirret nga provat dhe t'i ngarkohetpandehurit, në varësi të natyrës së çështjes.

Në shumë lloje të rasteve, duhet të zbulohet se ekziston keqdashja për të dënuar. (Për shembull, keqdashja është një element i krimit të zjarrvënies në shumë juridiksione.) Në rastet e së drejtës civile, zbulimi i keqdashjes lejon dhënien e një dëmi më të madh ose dëmshpërblimin ndëshkues. Koncepti ligjor i keqdashjes është më i zakonshmi në të drejtën anglo-amerikane dhe në sistemet juridike që rrjedhin nga sistemi i ligjit të përbashkët anglez.

Në të drejtën civile angleze (duke qenë ligji i Anglisë dhe Uellsit), jurisprudenca përkatëse për neglizhencë dhe keqpërdorim në një zyrë publike përfshin Dunlop kundër Woollahra Municipal Council [1982] AC 158; Bourgoin SA kundër Ministrisë së Bujqësisë, Peshkimit dhe Ushqimit [1986] QB 716; Jones kundër Këshillit të Qytetit Swansea [1990] 1 WLR 1453; Three Rivers District Council and Others kundër Guvernator dhe Company of The Bank of England, [2000] [2] dhe Elguzouli-Daf kundër Komisionerit të Policisë së Metropolit [1995] 2 QB 335, në të cilin Steyn LJ. zbuloi se keqdashja mund të zbulohej nëse veprimet ishin kryer me qëllim të vërtetë për të shkaktuar lëndim. Keqdashja mund të tregohej nëse veprimet janë kryer në dijeni të pavlefshmërisë ose mungesës së pushtetit dhe me dijeninë se do të shkaktonte ose mund të shkaktonte lëndim. Keqësia do të ekzistonte gjithashtu nëse veprimet do të kryheshin me indiferencë të pamatur ose verbëri të qëllimshme ndaj asaj pavlefshmërie ose mungesës së pushtetit dhe atij lëndimi të mundshëm. Këta elementë, për sa i përket, janë në përputhje me pikëpamjet e shumicës, megjithëse disa nga ato pikëpamje janë shprehur në mënyrë tentative duke pasur parasysh bazën mbi të cilën është paraqitur çështja para tyre.

Në të drejtën penale angleze mbi mens rea (latinisht për "mendjen fajtore"), R kundër Cunningham (1957) 2 AER 412 ishte rasti kryesor për të përcaktuar se testi për "me qëllim të keq" ishte subjektiv dhe jo objektiv, dhe se keqdashja ishte i lidhur në mënyrë të pashmangshme me pamaturinë. Në atë rast, një burrë lëshoi gaz nga rrjeti elektrik në shtëpitë fqinje ndërsa tentoi të vidhte para nga matësi i pagesës:

Në çdo përkufizim ligjor të një krimi, keqdashja duhet të merret ... pasi kërkon ose:

  1. një synim aktual për të bërë llojin e veçantë të dëmit që në fakt është bërë; ose
  2. mosmarrëveshja nëse një dëm i tillë duhet të ndodhë apo jo (dmth. i akuzuari ka parashikuar që lloji i caktuar i dëmit mund të bëhet dhe megjithatë ka vazhduar të marrë rrezikun e tij).

Lord Diplock konfirmoi lidhjen me pamaturinë në R v Mowatt (1968) 1 QB 421:

Në veprën penale sipas nenit 20 të Ligjit për Veprat kundër Personit 1861, fjala "me qëllim të keq" imponon nga ana e personit që shkakton në mënyrë të paligjshme plagën ose dëmtime të tjera të rënda trupore, vetëdijen se veprimi i tij mund të ketë pasojën e shkaktimit të disa dëmtimin fizik të një personi tjetër... Është krejt e panevojshme që i akuzuari të parasheh që veprimi i tij i kundërligjshëm mund të shkaktojë dëmtim fizik të peshës së përshkruar në seksion, p.sh. plagë ose lëndim të rëndë fizik. Mjafton që ai të kishte parashikuar se mund të rezultojë një dëmtim fizik ndaj një personi, megjithëse të një karakteri të vogël.

Shtetet e Bashkuara, standardi i keqdashjes u vendos në çështjen e Gjykatës së LartëNew York Times Co. kundër Sullivan, [3] duke lejuar raportimin e lirë të lëvizjes për të drejtat civile. Standardi i keqdashjes vendos nëse raportet e shtypit për një personazh publik mund të konsiderohen shpifje ose shpifje.

Në sistemin e së drejtës penale të Shteteve të Bashkuara, 'Keqdashje me paramendim' është një element i domosdoshëm për dënimin në shumë krime. (Për shembull, shumë juridiksione e shohin keqdashjen e paramenduar si një element të nevojshëm për të dënuar për vrasje të shkallës së parë.)

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Cal. Pen. Code § 188.
  2. ^ "Judgments - Three Rivers District Council and Others (Original Appellants and Cross-Respondents) v. Governor and Company of The Bank of England (Original Respondents and Cross-Appellants)". 2000-05-18. Arkivuar nga origjinali më 2006-03-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "New York Times Co. v. Sullivan, 376 U.S. 254 (1964)". Justia Law (në anglisht). Marrë më 2023-04-14.