Khmer Rouge

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Khmer Rouge ose (sq : Kmerët e Kuq) ishin organizata shtetërore e Partisë Komuniste në Kamboxhia e cila me urdhërat e Liderit Pol Poti masakruan mbi 1,7 milion qytetarë të pafajshëm të Kamboxhias.

Viktimat e Gjegjnocidit ne Kamboxhia

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpjegim
Shpjegim
Ky artikull sipas rregullores mbi shkronjat Ç, ç, Ë, ë, bie në kundërshtim me rregulloren e Wikipedisë në gjuhën shqipe, për këtë arsye nuk mund të merret si i saktë derisa të rregullohet.


Qeveria ku bënin pjesë Kmerët e Kuq në fillim të Formimit kishte emrin Qeveria Demokratike e Kampuqias me mbret Norodom Sihanouk dhe Kryeministër Pol Potin liderin e Partisë Komuniste.

Kamboxhia ishte koloni franceze që nga viti 1887 e deri në vitin 1953 kur Franca emëroi Norodom Sihanouk si mbret të Krahinës Kamboxhias mirëpo mbreti Norodom Sihanouk. Filloi një fushat politike për ta pavarësuar në Kamboxhian na Franca dhe këtë e arriti me negociata me Francën por lufta në Vietnam forcoi levizje të reja revolucionare komuniste një ndër do ishte një grup intelektualesh Kamboxhian të shkolluar në ParisFrancës me Udhëheqje të Pol Potit që e quajtën e vetën Khmer Rouge (sq Kmerët e Kuq) dhe me perkajen e popullit dhe shteteve fqinje si Rusia, Vietnami, Laosi në vitin 1954. Shpallen Republikën Komuniste Kamboxhias dhe e larguan nga Pushteti Mbretin Norodom nga pushteti dhe këtu fillon regjimi i Kmerët e Kuq që në fillim nisen të imponoj punën në grupe sociale të vogla të citat komandoheshin nga Ushtarët e Kmerëve të Kuq nga reformat e rrepta agrare filluan vdekjet nëpër kampet e Kmerëve të Kuq.

Pol Poti vuri rregulla të cilat ishin shumë tirane dhe shtrin një Socializëm të Ekstrem si P.sh : Nuk Guxoje të takoheshe me Familjarët, Qytetarët e Pa Aftë duhet të eliminoheshin, Qytetet nuk Guxonin të kishin shkollim. Kmert e Kuq mbyllen Objektet fetare dhe religjioze si për myslimanet ashtu edhe për katoliket dhe fetë e tjera. Kush nuk pajtohej me sistemin të vendosur nga Partia Komuniste burgosej dhe vritej ose keq trajtohej maltretohej torturohej.

Dhe Shumë rregulla të tjera të rrepta Partia Komuniste e Udhëhequr nga Pol Poti vendoste rregulla dhe Kmerët e kuq i zbatoni i ato rregulla në vitet 70-dhjeta kur lufta Vietnam përfundoi me fitoren e Vietnamit verior një nder shtetet e Fituese u rradhit edhe Kamboxhia. Me këtë fitore Kmerët e Kuq u pritën si çlirimtar par popullit të Kamboxhias. Por gjatë viteve 1972-1979 ShBA-ja filloi disa bombardime në Vietnami dhe Kamboxhia cak i këtyre sulmeve ishin lidert Komunist mbas këtyre bombardimeve. Gjatë viteve 1973-1979 Kmerët e Kuq filluan ekzekutimin e popullatës Komboxhiane.

Njerëzit viteshin nëpër Kampe dhe Burgje apo edhe në Masakra të ndryshme ku u vranë rreth 2 milion njerëz gra e fëmijë dhe pleq.

Sa që u vu emri Gjencoidi i Kaboxhias. Po ashtu Kmerët e Kuq vranë shumë mjek dhe intelektual të cilët quajtën si tradhtar të Shtetit Komunist. Ky gjenocid vazhdoi derisa Kmerët e Kuq filluan ekzekutimin e minoritetit vietnamez dhe a ti Tajlandez në Kamboxhia dhe Ushtria Vietnameze në vitin janar hyn në kryeqyteti kamboxhaian Pom Poneg dhe shtypen regjimin e kmerëve të kuq. Duke u e pushtuar Kamboxhian dhe më vonë Partia Komuniste e Kamboxhias u spërbëh në vitin 1981.

Pol Poti dhe Nicolae Ceaușescu në vitin 1978
Një vizatim tregon se si Kmerët e Kuq i Maltetonin Qytetarët e Kamboxhias

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Fillim Partia Komuniste me Organizatën Kmerët e Kuq në fillim Shtetit i vendosen një emër sipërfaqësor shtetit të Kamboxhias që quajtën Qeveria Demokratike e Kampuchias të cilët përdoren Mbretin Norodom Sihanouk si qeveri kukull dhe së bashku me liderin Pol Potin i cili ishte lider i Partisë Komuniste dhe kryeministër i shtetit. Gjatë viteve 1974-1979 Kmerët e Kuq vranë rreth 2 milionë banor të Kamboxhias.

Origjina e Partisë komuniste në Kamboxhia e ka zanafillën që nga Lufta e Dytë Botërore ku lideri Pol Poti lideri ksaj partie po Studionin Për Shkenca politike dhe Degë të Ndryshme në Paris, kryeqytetin e Francës.

Pra Pol Poti dhe Kmerët e Kuq thuhet se e kishin organizuar planin për ta okupuar Shtetin qysh nga viti 1949 kur Kina pranoi Partine' Komuniste në Pushtet me Lider Mao Cedumin.

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Themelimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lideri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lideri ishte Pol Pot. Pol Pot-i e udhëheqi prej 1976 deri 1979 ka lindur në 19 maj 1925 në Prek Sbov, Cambodia dhe ka vdekur në 15 prill 1998 në Anlong Veng, Cambodia. Emri i tij i vërtet ishte Saloth Sâr.

Fundi Partisë Komuniste në Kamboxhia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Masakrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjenocidi në Kamboxhia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ideologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e Te Vrarëve në Gjenocid[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitet Aktive 1951-1981[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëdhëniet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëdhëniet e Jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]