Jump to content

Kirgizistanezët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kirgizistanezët janë një grup etnik turk vendas në Azinë Qendrore. Ata banojnë kryesisht në Kirgizistan, Uzbekistan, Kinë, Pakistan dhe Afganistan. Një diasporë kirgizistaneze gjendet gjithashtu në Rusi, Taxhikistan dhe Kazakistan. Ata flasin gjuhën kirgize, e cila është gjuha zyrtare e Kirgizistanit.

Njerëzit më të hershëm të njohur si "kirgizistanezë" ishin pasardhës të disa fiseve të Azisë Qendrore, të cilët u shfaqën për herë të parë në Mongolinë perëndimore rreth vitit 201 p.e.s. Kirgizistanezët e sotëm e kanë prejardhjen pjesërisht nga kirgizistanezët jenisei që jetonin në luginën e lumit Jenisei në Siberi. Populli kirgizistanez ishte përbërës i popullit Tiele, Gokturkëve dhe Kaganatit Ujgur përpara se të krijonte kaganatin Kirgizistanez jenisei në shekullin e 9-të, dhe më vonë një kanat kirgizistanez në shekullin e 15-të.