Koeficienti i inteligjencës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Një shembull i një lloj të pyetjeve në testin e IQ, i modeluar sipas pyetjeve të testit Raven's Progressive Matrices.

Koeficienti i inteligjencës (ose IQ shkurtim i Intelligenz-quotient) është një rezultat/notim që rrjedh nga një prej disa testeve të standardizuara të hartuara për të vlerësuar inteligjencën njerëzore. shkurtimi "IQ" është shpikur nga psikologu William Stern për termin gjerman Intelligenz-quotient, termin e tij për një metodë të notimit për testimet e inteligjecës ai e mbrojti në një libër në vitin 1912 [1].

Rezultatet e IQ kanë treguar se kanë lidhje me faktorë si sëmundja adhe vdekshmëria,[2][3] statusi shoqëror i prindërve,[4] dhe, në një shkallë të konsiderueshme, IQ e prindërve biologjik.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Testet aktuale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mosha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

IQ mund të ndryshojë deri në një shkallë gjatë periudhës së fëmijërisë [5]. Megjithatë, në një studim gjatë, rezultatet e testeve të mesatares së IQ në moshat 17 dhe 18 kishin lidhshmëri prej r = 0.86 me rezultatet mesatare të testeve në moshat e pesë, gjashtë, dhe shtatë dhe lidhshmëri prej r = 0.96 me rezultatet mesatare të testeve në moshat 11, 12, dhe 13 [4].

Për dekada me radhë doracakët dhe tekstet të praktikuesve në testimet të IQ kanë raportuar rënie të IQ sipas moshën, pas fillimit të moshës madhore.

Gjenetika dhe Mjedisi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stern 1914, pp. 48–58 (1912 original German edition by Stern); 70–84 (1914 English translation by Whipple)
  2. ^ Markus Jokela, G. David Batty, Ian J. Deary, Catharine R. Gale, Mika Kivimäki (2009). "Low Childhood IQ and Early Adult Mortality: The Role of Explanatory Factors in the 1958 British Birth Cohort". PEDIATRICS. 124 (3): e380 – e388. :10.1542/peds.2009-0334. 
  3. ^ Deary Ian J., Batty G. David (2007). "Cognitive epidemiology". J Epidemiol Community Health. 61 (5): 378–384. :10.1136/jech.2005.039206.  2465694Nuk kërkohet regjistrim.  17435201. 
  4. ^ a b Neisser, Ulrich; Boodoo, Gwyneth; Bouchard, Thomas J.; Boykin, A. Wade; Brody, Nathan; Ceci, Stephen J.; Halpern, Diane F.; Loehlin, John C.; Perloff, Robert; Sternberg, Robert J.; Urbina, Susana (1996). "Intelligence: Knowns and unknowns" (PDF). American Psychologist. 51: 77–101. :10.1037/0003-066x.51.2.77.  0003-066X. Marrë më 9 October 2014. 
  5. ^ Kaufman, Alan S. (2009). IQ Testing 101. New York: Springer Publishing. f. 220–222.  978-0-8261-0629-2. Përmbledhje e shkurtër (10 August 2010). 

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]