Inteligjenca njerëzore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Inteligjenca njerëzore është kapaciteti intelektual i njerëzve, i cili karakterizohet nga perceptimi, vetëdija dhe vullneti. Përmes inteligjencës së tyre, njerëzit posedojnë aftësitë kognitive për të mësuar, formojnë koncepte, kuptojnë, aplikojnë logjikën dhe arsyen, duke përfshirë kapacitetin për të njohur modelet(patterns), kuptojnë idetë, planifikojnë, zgjidhin probleme, marrin vendime, mbajnë mend, dhe të përdorin gjuhën për të komunikuar. Inteligjenca i mundëson njerëzve të përjetojnë dhe të mendojnë.

Lidhshmëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa studime kanë treguar se pesha në lindje ka një lidhje të drejtpërdrejtë me koeficientin e inteligjencës (sipas studimit, fëmijët me peshë më të madhe në lindje kanë inteligjentë më të lartë) [1][2][3].

Sipas Rosemary Hopcroft, një sociologe në Universitetin e Karolinës së Veriut në Charlotte, inteligjenca është e lidhur anasjelltas me frekuencën seksuale (njerëzit me nivele më të larta të arsimimit shpesh raportojnë një numër më të ulët të partnerëve seksualë) [4]. Paralelisht, inteligjenca e vetë-raportuar ka qenë e lidhur me praktikat e pazakonta seksuale dhe aktivitetet e shpeshta, mendimet dhe fantazitë seksuale [5].

Një numër studimesh kanë treguar një lidhshmëri midis IQ dhe miopisë [6]. Disa sugjerojnë se arsyeja për lidhshmërinë është e mjedisit, pasi që njerëzit inteligjentë janë më të prirur për të dëmtuar shikimin e tyre me lexime të gjata, ndërsa të tjerë pretendojnë se ekziston një lidhje gjenetike[7].

Në maj 2013, një studim tregoi se aftësia për të injoruar shpërqendrimet lidhet me inteligjencën [8].

Në shtator të vitit 2014, një studim për gjetjen e varianteve gjenetike që lidhen me performancën kognitive nuk gjeti asnjë gjen të veçantë që është drejtpërdrejt përgjegjës për inteligjencën. Përkundrazi, është shuma e shumë gjeneve indirekte dhe e mjedisit [9].

Teoritë e inteligjencës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka kritikë të IQ, të cilët nuk e kontestojnë stabilitetin e rezultatet e testit të IQ ose faktin se ata parashikojnë forma të caktuara të arritjeve dhe as efektivitetin. Ata kundërshtojnë faktin, se të bazosh një koncept të inteligjencës vetëm në rezultatet e testeve të IQ do të thotë të injorojsh shumë aspekte të tjera të rëndësishme të kapacitetit mendor [10].

Nga ana tjetër, Linda S. Gottfredson (2006) ka arsyetuar se rezultatet e mijëra studimeve mbështesin rëndësinë e IQ për shkollën dhe performancën e punës (shih edhe punimet e Schmidt & Hunter, 2004). IQ gjithashtu parashikon ose korrespondon me rezultatet e tjera të shumta të jetës. Përkundrazi, mbështetja empirike për inteligjencat jo-g mungon ose është shumë e varfër. Ajo argumenton se pavarësisht nga kjo idetë e më-shumë inteligjencave jo-g janë shumë tërheqëse për shumicën, sepse ata sugjerojnë që të gjithë mund të jenë inteligjent në një farë mënyre.[11]

Matja e inteligjencës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grafikoni i shpërndrjes të rezultateve, për 905 fëmijë të testuar në Testin Stanford-Binet në vitin 1916.

Qasja për të kuptuar inteligjencën me shumicën e mbështetësve dhe hulumtimet të publikuar në një periudhe të gjatë kohore është i bazuar në testimet psikometrike. Ajo gjithashtu është përdorur gjërësisht më shumë në mjediset praktike.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Matte TD, Bresnahan M, Begg MD, Susser E (gusht 2001). "Influence of variation in birth weight within normal range and within sibships on IQ at age 7 years: cohort study". BMJ. 323 (7308): 310–4. doi:10.1136/bmj.323.7308.310. PMC 37317. PMID 11498487. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 2. ^ "The Future of Children - Sub-Sections". Arkivuar nga origjinali më 22 tetor 2007. Marrë më 21 shtator 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "HEALTH | Intelligence linked to birthweight". BBC News. 2001-08-09. Marrë më 2007-11-28. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Friedman, L.F. (3 korrik 2011). "Intelligent Intercourse". Psychology Today. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Thompson, Mark (1 tetor 2010). "3". Who Should You Have Sex With. Sourcebooks Casablanca. fq. 78. ISBN 978-1402242045. In my studies, men and women who described themselves as smart, intelligent, logical and imaginative reported thinking about sex more often, fantasizing about sex, and having sex more often than people who did not see themselves as smart or intellectual. They also usually had a wider scope of sexual experiences, including experience with role-playing and other Kinky activities. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Rosenfield, Mark and Gilmartin, Bernard (1998). Myopia and nearwork. Elsevier Health Sciences. fq. 23. ISBN 978-0-7506-3784-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)[lidhje e vdekur]
 7. ^ Czepita, D.; Lodygowska, E.; Czepita, M. (2008). "Are children with myopia more intelligent? A literature review". Annales Academiae Medicae Stetinensis. 54 (1): 13–16, discussion 16. PMID 19127804. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Michael D. Melnick, Bryan R. Harrison, Sohee Park, Loisa Bennetto, Duje Tadinemail (3 qershor 2013). "A Strong Interactive Link between Sensory Discriminations and Intelligence". Cell Press Journals. 23 (11): 1013–1017. doi:10.1016/j.cub.2013.04.053. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 9. ^ Cornelius A. Rietveld; etj. (8 shtator 2014). "Common genetic variants associated with cognitive performance identified using the proxy-phenotype method". Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America. doi:10.1073/pnas.1404623111. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Neisser, U.; Boodoo, G.; Bouchard, T. J. , J.; Boykin, A. W.; Brody, N.; Ceci, S. J.; Halpern, D. F.; Loehlin, J. C.; Perloff, R.; Sternberg, R. J.; Urbina, S. (1996). "Intelligence: Knowns and unknowns". American Psychologist. 51 (2): 77. doi:10.1037/0003-066X.51.2.77. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Article in Wikipedia: Intelligence: Knowns and Unknowns
 11. ^ Gottfredson, L. S. (2006). Social consequences of group differences in cognitive ability (Consequencias sociais das diferencas de grupo em habilidade cognitiva). In C. E. Flores-Mendoza & R. Colom (Eds.), Introducau a psicologia das diferencas individuais (pp. 433-456). Porto Allegre, Brazil: ArtMed Publishers.

Lexim i mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 · Mackintosh, N. J. (2011). IQ and Human Intelligence (bot. second). Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-958559-5. {{cite book}}: Burimi përdor parametër të vjetruar |lay-date= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)(Botimi i dytë i tekstit kryesor në inteligjentëncën njerëzore, i përdorur në shumëë universitete të përzgjedhur anglisht-folës në botë, me referenca të zgjeruara për hulumtimin e literaturës)

 · Hunt, Earl (2011). Human Intelligence. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-70781-7. {{cite book}}: Burimi përdor parametër të vjetruar |lay-date= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)(Botimi i parë i një teksti gjithëpërfshirës nga një studiues veteran i inteligjencës njerëzore)

 · Nisbett, Richard E.; Aronson, Joshua; Blair, Clancy; Dickens, William; Flynn, James; Halpern, Diane F.; Turkheimer, Eric (22 korrik 2013). "Intelligence: new findings and theoretical developments" (PDF). American Psychologist. 67 (2): 130–159. doi:10.1037/a0026699. ISSN 0003-066X. PMID 22233090. Marrë më 22 korrik 2013. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)(Artikull i madh rishikues, një botim i Shoqatës Psikologjike Amerikane, një rishikim tërësor i hulumtimit aktual)

 · Sternberg, Robert J.; Kaufman, Scott Barry, red. (2011). The Cambridge Handbook of Intelligence. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 9780521739115. {{cite book}}: Burimi përdor parametër të vjetruar |lay-date= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)