Kujtesa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kujtesa (lat. - memoria) është aftësia e një organizmi (nëpërmjet trurit) të mbajë, ruajë, të rendisë informacionet dhe t´i rikthejë ato.

Harresa është ana e kundërt e kujtesës.

Fazat kryesore të përpunimit të kujtesës janë:

  • SHkrimi : përpunimi i lajmit të marrë.
  • Ruajtja (stivosja) : krijimi i renditjes së përhershme të lajmit të ndryrë.
  • Rikthimi: përtëritja e lajmit të ruajtur (stivosur), kur ai nevojitet apo kërkohet.

Llojet e kujtesës mund të klasifikohen në dy mënyra:

  • Qëndrueshmëria e kujtimit.
  • Lloji i lajmit të kujtuar.

Risi[redakto | përpunoni burim]

Sekreti për të pasur një kujetesë të mirë është të mësojmë gjithmonë gjëra të reja dhe interesante. Shkencetarët e Univeristeti i kolegjit (University of college) në Londër kanë vërtetuar se kur mësojmë gjëra të reja dhe interesante, nxitet një qendër e trurit përgjegjëse për kënaqësinë. Dhe kjo na bën t´i kujtojmë më lehtë ato që kemi nxënë.

Thënie[redakto | përpunoni burim]

  • "Kur vjen dituria, mbërrin edhe kujtesa" - Gustav Meyrink
  • "Kujtimet e bëjnë njeriun të ndjehet aq me ëndje i plakur dhe i pikëlluar." - George Bernard Shaw, The Irrational Knot
  • "Prona e vërtetë e njeriut është kujtesa e tij. Në asgjë tjetër nuk është ai i pasur, në asgjë tjetër nuk është ai i varfër." - Alexander Smith, Dreamthorp

Shiko edhe[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]