Koha e Perikliut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Reforma te Perikliut

1.Krijimi i Asamblese se Qytetarve

2.Pjesmarrja e drejteperdrejte e qytetarve ne qeverisje

3.E drejta e votes.(perjashtoheshin grate, sklleverit, dhe te huajt)

4.Mund te zgjidheshin te rinj per postet shteterore.

5.Krijimi i organev shteterore

Asambleja i miratonte ligjet ndersa supozimin per keto projektligje e jepte keshilli i te peseqindeve.Keshilli i 10 strategeve pergjigjej per rendin ushtrinedhe mbrojtjen.

Perandoria Athinase në 431 p.e.s.

Koha e Perikliut është shekulli i V p.e.s.[1] Përgjithësisht konsiderohet periudha ndërmjet vitit 480 dhe 404 p.e.s. dhe në veçanti, periudha ndërmjet vitit 460 dhe 430 p.e.s., në të cilën Athina arriti të shkëlqejë nën udhëheqen e Perikliut. Qe periudha e hegjemonisë e Athinës, e rritjes ekonomike dhe lulëzimit artistik dhe kulturor e njohur si Koha e artë e Athinës.

Kur u vendos paqja me Persinë në mes të shekullit V p.e.s., bashkimi i qyteteve shtet u kthye në një perandori nën udhëheqen e Athinës. Perikliu zhvendosi thesarin e ligës delio-atike nga DelosiAthinë, duke themeluar mbizotërimin ushtarak dhe politik të qytetit.

Me pasurinë e perandorisë dhe me mbizotërimin ushtarak dhe politik, Athina solli në këtë koh disa nga veprat kulturore më jetgjatshme dhe me ndikim të traditës perëndimore. Dramaturgët Eskili, Sofokliu dhe Euripidi vepruan dhe jetuan të gjithë në këtë shekull, si dhe historianët Herodoti, Thukididi, mjeku Hipokrati dhe filozofi Sokrati.

Citime[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ "ateniese". Treccani.it. 15 mars 2011. Marrë më 16 tetor 2017. 

Bibliografi[redakto | redakto tekstin burimor]